Waarom je vanaf mei geen Windows 10-updates meer krijgt

Door: Justin Doornekamp | 22 april 2020 09:33

Windows 10
Nieuws

Er zijn weinig bedrijven die momenteel niet de impact voelen van de coronacrisis. Zo ook Microsoft. Het bedrijf waarschuwde dat de omzet uit het pc-segment dit jaar lager uitvalt dan verwacht. Ook zorgt de huidige crisis ervoor dat Microsoft zijn plannen omgooit met betrekking tot het uitrollen van Windows 10-updates.

Vanaf mei dit jaar zullen er voorlopig geen nieuwe updates komen en wil Microsoft zich volledig concentreren op het verbeteren van de veiligheid van Windows 10.

In een Twitter-bericht kondigt het bedrijf uit Redmond aan dat er voorlopig geen nieuwe, optionele updates meer komen.

Het betreft updates voor alle versies van het besturingssysteem die Microsoft nog ondersteunt, van Windows 10 tot Windows Server 2008. Gezien het om optionele updates gaat, zullen veel mensen deze waarschijnlijk niet missen. Bovendien zijn de updates van Microsoft in de laatste jaren wat berucht geworden, vanwege de vele problemen die daarna opdoken.

Microsoft zegt dat de beslissing om optionele updates te pauzeren is genomen vanwege het coronavirus en de impact die het heeft op klanten. Het bedrijf wil er eerst zeker van zijn dat Windows 10-apparaten en -diensten zo veilig mogelijk werken, door af en toe met veiligheidsupdates te komen. De focus op het verbeteren van de veiligheid komt niet uit de lucht vallen, nu mensen wereldwijd massaal thuiswerken en behoefte hebben aan een goedwerkend en veilig systeem. Microsoft zag een toename van maar liefst 775% in het gebruik van clouddiensten als Microsoft Teams, Power BI en Windows Virtual Desktop.

Voor Microsoft is het dus meer dan ooit belangrijk dat de diensten goed werken. In een blogpost liet het bedrijf recent nog weten actief samen te werken met ziekenhuizen die het doelwit zijn van hackers. Microsoft wil ervoor zorgen dat de beveiliging optimaal is om grote problemen zoals een ransomware-aanval te voorkomen. Ook mensen die thuiswerken vanwege het coronavirus zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Wel veiligheidsupdates

De reguliere updates voor Windows 10 worden dus even gepauzeerd, maar de beveiligingsupdates kun je nog steeds verwachten. Dit betekent dat ook Patch Tuesday gewoon blijft bestaan. Op de tweede dinsdag van de maand rolt Microsoft via Windows Update maandelijks een beveiligingsupdate uit voor de Windowssystemen en andere Microsoft-producten.

“Er worden geen veranderingen aangebracht in de maandelijkse beveiligingsupdates. Deze zullen gewoon worden uitgerold om er zeker van te zijn dat bedrijven en klanten goed beschermd blijven”, zo liet Microsoft weten.

Het is niet duidelijk wanneer we weer reguliere updates kunnen verwachten. Hoogstwaarschijnlijk zal dit moment niet eerder komen voordat de uitbraak van het coronavirus onder controle is en het leven weer op gang komt. En dat kan naar verwachting nog wel even duren.

Microsoft blijft wel veiligheidsupdates uitrollen.

6 Reactie(s) op: Waarom je vanaf mei geen Windows 10-updates meer krijgt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 april 2020 15:20 ardsur
  Hoeraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhh. Eindelijk wordt M$ verstandig: Geen extra's in hun O.S. maar nu gaan ze proberen het bestaande Windows10 goed te maken. Het zou tijd worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2020 21:43 Kasander1
  Voordat je het bier uit de kast gaat halen, de chips uit de kast en de slingers van zolder: Het is maar tijdelijk, hoor. Daarna gaan ze gewoon weer verder met het iedere keer weer verkl*ten van je systeem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2020 18:15 HBLWM
  Bij mij worden de updates gelijk weer door de computer ongedaan gemaakt ! Hij zet de boel steeds weer naar '1803' Zelfs windows opnieuw installeren lukt niet omdat foutcode 'desktop niet gevonden' wordt gegeven en dan hups "wijzigingen worden ongedaan gemaakt". Ik word er naar van. Wie heeft link met hulp/oplossingen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2022 17:27 outlaw99
  @HBLWM ook wanneer je installeert in administrator modus. ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 juni 2022 17:26 outlaw99
  verkoop van Windows 11 valt een beetje tegen denk ik…zoveel mensen die geen nieuwe pc kopen vanwege de absurde eisen waaraan die moet voldoen voor windows 11 terwijl windows 10 nog prima voldoet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 augustus 2022 21:35 RLichtendahl
  Windows 7 en 7 voldoen ruimschoots aan mijn eisen. Ik belast beide systemen zeer zwaar is met oa audio/videobewerking. Geen verplichte updates en nutteloze apps. Ga er voorlopig nog even mee door
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.