Windows-diensten uitschakelen: ja of nee?

Door: Chwhynny Overbeeke | 25 oktober 2017 16:23

How To

In Taakbeheer is het mogelijk om allerlei diensten en processen van Windows te beëindigen. Is dit nuttig, en waarom zou je dit überhaupt willen doen?

Op sommige websites wordt beweerd dat je je pc sneller kunt laten draaien door bepaalde Windows-diensten uit te schakelen in Taakbeheer. Andere websites adviseren juist om dit niet te doen omdat het uitschakelen van diensten ervoor kan zorgen dat Windows niet meer naar behoren werkt. Hoe zit het nou?

Diensten van derden

Diensten van derden kunnen meestal wel uitgeschakeld worden zonder dat het veel invloed op het functioneren van Windows heeft. In veel gevallen gaat het om updatecheckers en achtergrondprocessen. Zorg dat je goed op de hoogte bent voordat je dingen gaat uitschakelen, maar met diensten die niet van Microsoft zijn breng je meestal geen onherstelbare schade aan.

Vuistregel

Als je niet weet wat een bepaalde Windows-dienst is, kun je hem beter gewoon met rust laten. Dat spreekt voor zich. Maar ook al weet je waar een dienst voor dient, dan nog is het soms lastig te bepalen of deze dienst echt nodig is of niet. Vooral diensten van de fabrikant van je firewall en antivirussoftware kun je het beste gewoon laten draaien.

Windows diensten bekijken met Systeemconfiguratie

Typ in de zoekbalk van Windows de tekst MSCONFIG en druk op Enter. In het tabblad Services staan alle diensten die op je computer staan weergegeven.

Er staat bij van welke fabrikant elke dienst is en je kunt hier zien of ze momenteel aan het draaien zijn of dat ze gestopt zijn. Je kunt hier ook individuele diensten uitschakelen of alles tegelijk uitschakelen.

Het is tevens mogelijk om alle diensten van Microsoft te verbergen. Dat is handig als je juist niet met Windows processen wilt rommelen.

Overzicht van alle diensten met Systeemconfiguratie.

Wat ontbreekt, is informatie over de processen. Er wordt niet vermeld wat elk proces is, of wat het doet. Om hierachter te komen, zul je elk proces waarover je meer informatie wilt hebben op internet moeten opzoeken.

Windows diensten bekijken met Services

Je kunt ook in de zoekbalk van Windows de tekst services intypen en op Enter drukken. Je krijgt dan net als met Systeemconfiguratie een overzicht van alle diensten op je computer te zien, maar met deze methode staat er een korte beschrijving achter elke dienst, wat erg handig is.

Het nadeel is dat je in dit overzicht niet alle Windows-diensten kunt verbergen, en elke dienst apart moet uitschakelen.

Overzicht van alle diensten met Services.

Windows diensten uitschakelen: ja of nee?

Net veiligste antwoord is natuurlijk 'nee'. De snelheid die je zou kunnen winnen door zogenaamd onnodige Windows-diensten uit te schakelen kun je ook op veiligere manieren winnen.

Wil je toch een aantal dingen uitschakelen, dan zou je de volgende Windows-diensten kunnen overwegen.

Windows Biometric Service: Deze dienst slaat biometrische gegevens op, zoals bijvoorbeeld je vingerafdruk. De Windows Hello functie maakt hier echter ook gebruik van, dus ook al heb je geen vingerafdrukscanner, dan nog kan het handig zijn om de dienst gewoon ingeschakeld te laten.

Remote Desktop Services: Maak je geen gebruik van remote desktop, dan kan deze dienst uitgeschakeld worden zonder nadelige gevolgen.

Fax: Tenzij je weleens gebruikmaakt van een fax-apparaat in combinatie met je computer, kun je deze dienst gewoon uitschakelen.

0 Reactie(s) op: Windows-diensten uitschakelen: ja of nee?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.