Wake-on-LAN: zo zet je je computer aan op afstand

Door: Wesley Akkerman | 30 januari 2022 15:22

traag netwerk
How To

Met de optie Wake-on-LAN zet je een computer aan via de bekabelde internetverbinding. Zo hoef je niet naar je pc of laptop te lopen op de eerste verdieping om hem handmatig te activeren, wanneer je even snel iets vanuit de woonkamer geregeld wil hebben. Zo kun je je pc op afstand aanzetten met behulp van een ethernetkabel.

Als je Wake-on-LAN wil gebruiken, dan dient je netwerkkaart dit te ondersteunen. Vrijwel alle moderne kaarten met kabelpoorten ondersteunen de functie, maar draadloze adapters doen dit eigenlijk bijna niet. Om erachter te komen of je pc de optie aanbiedt, moet je even de informatie in de handleiding of BIOS doornemen. Vind je er niets over Wake-on-LAN, dan kan dat niet.

Verder moet je onthouden dat de functie alleen werkt op een lokaal netwerk en niet over het internet (ergo: je kunt alleen een computer in je eigen netwerk en niet daarbuiten of van buitenaf activeren).

Wake-on-LAN activeren

Om Wake-on-LAN op hardwareniveau te activeren, open je je BIOS wanneer je computer (opnieuw) opstart. Meestal kan dit via de knop Delete of F2; het staat als het goed is in beeld. Daarna kan het lastig worden. Per aanbieder van netwerkkaarten verschilt namelijk waar de functie onder valt. Meestal staat die ergens onder slaap- en ontwaakopties en anders moet je op zoek gaan naar de instellingen voor PCIe-kaarten. Let op: bij jou kan dit dus ergens anders onder vallen.

Zodra dit gelukt is, ga je naar Apparaatbeheer (open Start en typ ‘apparaat’ in). Volg dan de volgende stappen.

 • Ga naar Netwerkadapters
 • Klik met je rechter muisknop op je ethernetadapter en selecteer Eigenschappen
 • Zoek de optie op van het ontwaken via een magic packet en activeer die
 • Ga nu de tab Energiebeheer en vink allebei de vierkantjes aan
 • Klik nu op OK

In principe hoeven we verder weinig aan te passen. Mocht je tegen problemen aanlopen, controleer dan de instellingen bij de Systeemconfiguratie. Zorg ervoor dat de computer normaal opstart en dus niet versneld.

Ontwaken met de juiste app

Nu is je computer bijna gereed. We hebben alleen nog een juiste app nodig waarmee je hem ontwaakt. Wanneer je een Windows-computer wil ontwaken via een andere Windows-computer, dan kun je de app WakeMeOnLan gebruiken. Dit programma scant je netwerk en onthoudt de apparaten, waardoor je dit dus niet handmatig hoeft te regelen. Kies de computer uit die je uit z’n slaapstand wil halen en druk op de knop voor het ontwaken.

Er zijn ook opties beschikbaar voor Android en iOS. Zo download je respectievelijk Wake On Lan of Mocha WOL. Deze apps werken hetzelfde als WakeMeOnLan en nemen dus wat werk uit handen. Je kunt er ook voor kiezen het ip- en mac-adres handmatig toe te voegen, als je dat wil.

Mocht alles goed gegaan zijn en je druk op de knop voor het ontwaken, dan gaat je pc dus over je lokale netwerk aan op afstand. Is dat niet het geval, dan moet je wellicht nog even je BIOS-instellingen of Systeemconfiguratie nalopen. 

1 Reactie(s) op: Wake-on-LAN: zo zet je je computer aan op afstand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 februari 2022 11:37 Tejo
  Wel degelijk mogelijk via internet.
  Zie voor instructie http://www.dslreports.com/wakeup
  Voor meer gemak maak via NOIP een vaste gebruikersnaam aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.