Wapen jezelf tegen ransomware in 18 stappen

Door: robbin-ooijevaar | 27 juni 2017 19:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Opnieuw doet een grootschalige cyberaanval van zich spreken die het gevaar van ransomware nog maar eens al te duidelijk laat zien. Dit keer is het een oude bekende, Petya. En dat terwijl je met goede antivirussoftware en een recente back-up tegen de meeste aanvallen wel beschermd bent. In dit artikel lees je hoe je jezelf wapent tegen ransomware en wat je hier praktisch over moet weten.

Wel of niet betalen?

Om geen gegevens te verliezen na een infectie met ransomware moet je nu actie ondernemen. In tegenstelling tot een doorsnee virusprobleem, dat meestal met enige technische kennis en tijd wel weer te boven is te komen, ben je met ransomware echt de pineut. Je bestanden zijn voor altijd ontoegankelijk omdat ze onleesbaar zijn gemaakt met sterke encryptie. Bij de meeste ransomware is de encryptie zo sterk dat geen enkel hulpprogramma je gegevens nog kan redden. Lees ook: Wat te doen bij besmetting van ransomware?

Net als bij sommige gijzelingssituaties wordt er geld verlangd en is er een tijdklok waarbinnen je aan de eisen moet voldoen. Als je niet direct betaalt, kan het bedrag aanzienlijk oplopen of de onverlaat meldt de enige 'sleutel' tot je gegevens te vernietigen. Het lijkt een slechte film. Het advies luidt uiteraard: nooit betalen. Je stimuleert hiermee de verspreiding en ontwikkeling van nog meer ransomware en misschien nog belangrijker: de kans is erg klein dat je een 'sleutel' krijgt om de encryptie ongedaan te maken.

Losgeld betalen voor ransomware is om meerdere redenen geen goed idee.

Tentakels

Als je computer met ransomware te maken krijgt, wordt geprobeerd om alle bestanden onleesbaar te maken. Dit zijn vooral al je persoonlijke bestanden, ongeacht waar je deze bewaart. Je interne harde schijven, SSD, NAS, cloudopslag en zelfs aangesloten usb-schijven zijn niet veilig en worden snel aangevallen. Alle opslaglocaties waar je nu bij kunt met de Windows Verkenner zijn doelwit. Zelfs gedeelde netwerkbronnen op een andere computer waar je schrijfrechten op hebt, worden niet gespaard. Dit resulteert in onleesbare bestanden waarop encryptie is toegepast. Je krijgt een melding met het dringende advies om losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot je bestanden. En daar sta je dan ...

Ransomware valt alles aan waar je op dit moment bij kunt met je Windows Verkenner.

Basispreventie

01 Windows Updates

Om ransomware het hoofd te bieden hebben we dit artikel opgedeeld in drie onderdelen, namelijk: 'werkt niet', 'werkt een beetje' en uiteindelijk de 'ultieme bescherming tegen ransomware'. Maar we beginnen bij de basis. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je zorgt dat je Windows-besturingssysteem geüpdatet blijft. Ga dus bij jezelf na of je weet hoe Windows Update werkt en hoe je controleert of de automatische updates wel echt automatisch binnenkomen.

02 Beveiligingssoftware

De vorige tip geldt ook voor je beveiligingssoftware. Het is essentieel dat je een beveiligingspakket installeert (al dan niet commercieel) met een zogenaamde 'realtime scanner'. Hierbij wordt over je schouder meegekeken of er niets geks gebeurt. Zonder het meest recente antigif is ook de beste beveiligingssoftware machteloos. Meestal gaat dit updateproces-automatisch, maar controleer dit zelf ook regelmatig even. Zorg er dus voor dat je weet waar je de update-functie kunt vinden.

03 Patchen, patchen, patchen

Naast het up-to-date houden van je besturingssysteem en beveiligingsprogramma, zorg je er natuurlijk ook voor dat je andere software bijgewerkt is. Beveiligingslekken in populaire programma's zijn altijd een doelwit van cybercriminelen. Het bijwerken van je software kan handmatig, maar dat is veel te omslachtig. Gebruik liever een programma als Personal Software Inspector of Patch My PC om dit voor je te doen. Beide oplossingen zoeken naar kwetsbare geïnstalleerde programma's en controleren of je de meest recente versie hebt. Weer een zorg minder!

03 Gebruik Patch My PC of Personal Software Inspector om je programma's bij te werken naar de meest recente versie.

Werkt niet

04 Windows Systeemherstel

Het is altijd verstandig om het extra vangnet van Windows Systeemherstel te activeren, maar dit biedt meestal geen uitkomst als je computer ransomware oploopt. Theoretisch kun je met Windows Systeemherstel je computer terugzetten naar een eerder moment dat alles nog wel werkte, maar moderne ransomware zal dit Windows-onderdeel actief aanvallen. De veilige modus van Windows wordt onklaar gemaakt en de herstelbestanden worden gewist. Schakel Windows Systeemherstel in ieder geval in voor 'je weet maar nooit'. Druk op Windows-toets+Pause en kies Geavanceerde systeeminstellingen / Geavanceerd / Systeembeveiliging. Activeer Windows Systeemherstel voor al je opslagschijven.

11 Reactie(s) op: Wapen jezelf tegen ransomware in 18 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juli 2016 17:29 digibieb
  Mooi artikel erg informatief en goed gedocumenteerd. Een extra oplossing is werken met een chromebook. Deze Google laptop heeft zijn eigen online besturingssysteem en de voordelen van "veilige" online opslag. Natuurlijk zal geprobeerd worden door ransomware-makers deze Google opslag te kraken. Google kan dit centraal met al hun kennis kunnen weerstaan. Ik verwacht al (jaren) dat een online OS (besturingssysteem) de oplossing is van veel problemen, zoals ransomware, achterlopende updates, versie verschillen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2017 18:19 Jorrit
  @digibieb Chromebooks kunnen een goed alternatief zijn, maar de mogelijkheden zijn echter wel beperkt, gezien je (bijna) alleen maar in de cloud werkt. Een goede Linux-distro is dan wellicht een betere optie. Verder heb je het ook over een online OS. Dat zou leuk zijn, maar de offline marketingstrategie van Microsoft is voor hun winstgevender, want als iemand nog een oud Windows-OS gebruikt, zal diegene misschien een nieuwe Windows kopen, waarmee MS weer geld verdient. Voorlopig zal dit waarschijnlijk (en deels ook helaas) niet gebeuren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2016 17:27 Kasander
  Ik heb onder andere een Linux-laptop waar enkele gedeelde schijven aan hangen. Worden die ook aangetast?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2016 22:15 Anoniem
  Gewoon ouderwets handmatig backuppen op een niet permanent aangesloten apparaat, incl. een OS disk- of systeem partitie image, incl. MBR. Vroeger op DVD'tjes, heden op een externe USB drive. Deze policy gebruik ik al jaren. Daarnaast nog alle "precious shit" via FTP op de server bij m'n provider en foto-video via Picasa-google photo. Dit bovenstaande vergt discipline en daar ontbreekt het vaak aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2017 10:13 Herke Jan
  Is er geen optie dat windows je expliciet vraagt wanneer een bestand van de gebruiker wordt overschreven? (Dus niet wanneer eentje wordt aangemaakt, alleen wanneer een bestand wordt veranderd of zomaar verwijderd). Dat lijkt me een sterke rem op dit soort software.
  Of dat deze vraag alleen wordt gesteld wanneer er veel bestanden van de gebruiker worden gemodificeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2017 18:21 Jorrit
  @herke-jan Waar het om gaat bij ransomware, is dat de bestanden vaak adminrechten hebben verkregen. Hiermee kunnen ze doen wat ze willen, en gezien die beveiliging in W10 standaard al lager is, heeft het geen zin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2017 15:38 ConnyDarling
  Hoe zit het met de kwetsbaarheid van Apple systemen, MacOs en IOS?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2017 15:10 Joris Peterse
  iOS is vrij lastig te infecteren met ransomware, omdat apps de toegang niet krijgen tot de cruciale bestanden en ransomware niet zogauw in de streng gecontroleerde App Store verschijnt. Een Mac is wel kwetsbaar, daar kun je het beste ook een virusscanner voor gebruiken. Ransomware voor Macs zijn echter zeldzamer, omdat de gebruikersaantallen veel lager liggen dan Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2017 22:39 Dilbert_ct
  Daarom bekijk ik mijn e-mail altijd op mijn tablet en alle adressen gaan via Gmail.
  Het meeste kun je heel goed doen op een android systeem, houdt je systeem up to date.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2017 10:26 Kees_L
  Een paar tips:
  - Bewaar je foto's gewoon op je sd-card en archiveer deze of hergebruik de sd-card pas als je de foto's op een externe harddisk en liefst ook een dvd hebt gezet.
  - Heeft je computer USB3, zorg dan voor een USB3 externe harddisk, het snelheidsverschil is groot.
  - Vertrouw nooit op een backup op een usbstick, voor je het beseft hergebruik je deze weer voor iets anders en is je backup weg.
  - Wissel eens van computer dan besef je welke gegevens belangrijk zijn omdat je die op de andere computer mist. Dat zijn dus ook de gegevens die je veilig moet stellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2017 10:54 sjoerddejong
  Met vBoxxCloud is ransomware sowieso geen gevaar meer. Als de ransomware nog door de filters heen komt zijn al je bestanden terug te zetten met een algehele rollback :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.