Wat is de beste Chromebook van dit moment?

Door: Jeroen Boer | 19 januari 2017 10:46

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Veel mensen zijn waarschijnlijk het grootste gedeelte van hun tijd in de browser bezig. Tegelijkertijd is er ook volop behoefte aan steeds goedkopere laptops. Een Chromebook lijkt dan ook een ideaal apparaat. Chromebooks kosten weinig en bieden vervolgens de meest populaire browser. Toch lijkt de opkomst van de Chromebook alweer voorbij. Hoe is het momenteel gesteld met de Chromebook-markt? Wij hebben een aantal Chromebooks vergeleken om daar achter te komen.

Chromebooks zijn laptops die draaien op Google Chrome OS, eigenlijk niet veel meer dan een Linux-distributie met de webbrowser Chrome als interface. Alle taken waaronder tekstverwerken, e-mailen en zelfs fotobewerking voer je dan ook uit in een tabblad van Chrome. In de eerste versies van Chrome OS bleef de interface ook echt beperkt tot het browservenster, inmiddels is er door Google in de huidige variant net als in Windows een taakbalk (die in Chrome OS de ‘plank’ heet) met systeemvak toegevoegd. Lees ook: 5 gouden tips voor iedere Chromebook-bezitter.

Omdat je alle taken in de browser uitvoert, gebruik je webdiensten als Googles eigen G Suite of Microsofts onlinevariant van Office. Combineer dat met de doorgaans geringe opslagcapaciteit en je hebt een laptop die je vooral kunt gebruiken met internet. Wel is het mogelijk om sommige webdiensten offline te gebruiken, voornamelijk Googles eigen diensten. Zo kun je ook zonder internetverbinding onderweg een document typen, offline in Google Docs, maar je kunt geen ‘echte’ lokale tekstverwerker installeren. Wel kun je lokaal muziek afspelen. Ook bevat Chrome OS een bestandsbeheerder en een ingebouwde afbeeldingenviewer met simpele bewerkingsmogelijkheden. Er is offline dus nog best wat mogelijk, maar vraag jezelf voordat je een Chromebook overweegt zeker af of je kunt leven met een computerervaring die zich voornamelijk in de browser afspeelt. Even een populair freewaretooltje downloaden, is er op een Chromebook in ieder geval niet bij.

Chrome OS is tegenwoordig voorzien van een taakbalk met systeemvak.

Testverantwoording

We hebben Chromebooks aangevraagd die te koop moeten zijn voor consumenten. Dell richt zich met zijn Chromebooks specifiek op de zakelijke markt. HP heeft wel een consumentenmodel, maar kon deze niet leveren. Lenovo’s ThinkPad is ondanks de zakelijke insteek volgens Lenovo ook gericht op consumenten. We hebben uiteindelijk acht Chromebooks binnengekregen en die hebben we getest. Daarbij letten we op zaken als de behuizing, de accuduur en de kwaliteit van het toetsenbord en scherm. Uiteraard kijken we ook of Chrome OS prettig draait. Er zijn geen echte benchmarkprogramma’s beschikbaar voor Chromebooks. Om de verschillen tussen bijvoorbeeld de gebruikte processors toch inzichtelijk te maken en om onze eigen ervaringen te duiden, hebben we de Chromebooks gebenchmarkt met Googles Octane 2.0. Deze benchmark draait in de browser en meet hoe snel een apparaat taken in JavaScript verwerkt.

Acer Chromebook 11

Acer is het merk dat het meest actief is op Chromebook-gebied. De Chromebook 11 is een instapmodel en kost 229 euro. Voor dat geld krijg je een compacte 11,6inch-laptop vervaardigd uit wit kunststof. De achterkant van het scherm is afgewerkt met een witte aluminium plaat. De bouwkwaliteit van de Chromebook is goed, er zijn bijvoorbeeld geen punten waar je de behuizing echt kunt indrukken. Het toetsenbord voelt degelijk en veert niet tijdens het tikken. Wel hebben de toetsen weinig indrukdiepte, de klik is wel oké. Over de touchpad met geïntegreerde knop hebben we dubbele gevoelens. Het aanraakgedeelte werkt uitstekend, de geïntegreerde fysieke knop is helaas wat minder fraai. De gebruikte processor is de Intel Celeron N2840, een energiezuinige dualcore-processor met een kloksnelheid van 2,16 GHz uit Intels oudere Bay Trail-M-generatie. Deze chip is uiteraard geen snelheidsmonster, maar je loopt vooral door het krappe geheugen van 2 GB tegen de beperkingen van de Chromebook aan. Opvallend is de gekozen wifi-chip, een 802.11ac-variant van Intel met twee antennes zouden we in een veel duurdere laptop verwachten. Ook in de andere Chromebooks zien we dergelijke relatief dure wifi-chips terug.

De Chromebook bevat een 11,6inch-paneel dat gebruikmaakt van IPS-technologie en mat is afgewerkt. Hierdoor zijn de inkijkhoeken en de kleuren van het scherm prima in orde. Het is kortom vooral de hoeveelheid werkgeheugen die echt roet in het eten gooit, want de accuduur is met zo’n acht uur prima.

Acer Chromebook 11

Prijs
€ 229,-

Website
www.acer.nl

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Stevige behuizing
 • Goed scherm
 • Minpunten
 • 2 GB RAM
 • Klik van het touchpad

Acer Chromebook R 11

Qua behuizing is de Acer Chromebook R 11 vrijwel identiek aan de Chromebook 11. Ook op dit model komt de witte kunststof behuizing degelijk over. Opvallend is wel dat bij R 11 de aan-uitschakelaar aan de zijkant zit, dat is nodig omdat de R 11 een omklapbaar scherm heeft en ook als tablet is te gebruiken. Acer heeft gekozen voor een IPS-scherm met een prima inkijkhoek en kleurweergave. Ook in de tabletmodus kun je hierdoor alles goed zien. De R 11 is tijdens onze test net als de ASUS Flip al voorzien van Android waardoor je hem ook als Android-tablet kunt gebruiken.

Ook op deze Chromebook heeft Acer gekozen voor een IPS-scherm. Dat is bij een tablet extra belangrijk. Acer heeft in deze Chromebook gekozen voor een Intel Celeron N3060, een dualcore-processor van de nieuwere Braswell-generatie dan de Bay Trail-M in de andere Acer Chromebook. In de benchmark scheelt het niet veel qua prestatie, wel is deze Chromebook door zijn 4 GB werkgeheugen prettiger in gebruik en kun je meer tabbladen tegelijkertijd open laten staan. Het toetsenbord en de touchpad zijn hetzelfde als op de andere Acer Chromebook. De toetsen hebben weinig indrukdiepte, maar wel een redelijke klik. De touchpad met geïntegreerde knop werkt qua aanraken uitstekend, maar het klikken is soms wat lastig. Het totaalplaatje is fijn, zeker omdat je de R 11 ook als tablet kunt gebruiken. Met een accuduur van zo’n acht uur werkt de R 11 uitstekend. Onder de typeaanduiding R 11 blijkt deze Chromebook lastig te vinden, zoeken op CB5-132T-C14K levert wel resultaat op.

Acer Chromebook R 11

Prijs
€ 329,-

Website
www.acer.nl

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goed scherm
 • Stevige behuizing
 • Aanraakscherm
 • 4 GB RAM
 • Minpunten
 • Klik van het touchpad

Lenovo ThinkPad Yoga 11e Chromebook

Hoewel ThinkPad een zakelijk merk is van Lenovo, is de geteste uitvoering van de ThinkPad Yoga 11e Chromebook volgens Lenovo ook bedoeld voor consumenten. Dat is geen gek verhaal, je kunt de geteste uitvoering kopen voor 340 euro waarbij hij qua specificaties lijkt op Acers Chromebook R 11 die 329 euro kost. Lenovo’s Chromebook doet met zijn matte zwarte behuizing sterk denken aan een typische ThinkPad. Een detail is bijvoorbeeld dat de twee ThinkPad-logo’s voorzien zijn van een verlicht puntje op de i.

De zwarte behuizing voelt heel degelijk aan, maar komt wel wat lomp over. De ThinkPad Yoga is voorzien van een aanraakscherm waarbij je het scherm kunt omklappen en als tablet kunt gebruiken. Dat scherm heeft een diagonaal van 11,6 inch met een resolutie van 1366 x 768 pixels en maakt gebruik van IPS-technologie. De inkijkhoeken en kleurweergave zijn hierdoor prima. Over het toetsenbord zijn we heel enthousiast. De toetsen hebben veel indrukdiepte met een prettige klik. Extra fijn is dat de touchpad met geïntegreerde knop ook van een heel goede kwaliteit is.

Lenovo heeft de Chromebook voorzien van een quadcore Intel Celeron N3150, een energiezuinige chip met Intels Braswell-architectuur, die geen actieve koeling nodig heeft. In de Octane-benchmark scoort de Chromebook niet heel goed, maar in de praktijk voelt de Chromebook met zijn 4 GB RAM goed aan. De accuduur is daarbij met meer dan tien uur erg goed. In tegenstelling tot de Chromebook R 11 en ASUS Chromebook Flip is de ThinkPad tijdens de test nog niet voorzien van Android. Het model staat wel op de lijst om deze mogelijkheid in 2017 te krijgen.

Lenovo ThinkPad Yoga 11e Chromebook

Prijs
€ 340,-

Website
www.lenovo.com/nl/nl

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goed scherm
 • Stevige behuizing
 • Uitstekend toetsenbord en touchpad
 • Minpunten
 • Relatief dik
 • Tijdens de test nog geen Android

0 Reactie(s) op: Wat is de beste Chromebook van dit moment?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.