Wat is de beste Chromebook van dit moment?

Door: Jeroen Boer | 19 januari 2017 10:46

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Chrome OS en Android

Naast Chrome OS heeft Google met Android nog een eigen besturingssysteem. Android heeft als grote voordeel dat er veel apps waaronder spelletjes beschikbaar zijn, die je lokaal zonder internet kunt gebruiken. Misschien dat Google daarom begonnen is om Android binnen Chrome OS te laten draaien. De eerste Chromebooks waarop dat kan zijn Googles eigen Chromebook Pixel, Acers Chromebook R 11 en ASUS’ Chromebook Flip. Niet toevalligerwijs Chromebooks met een aanraakscherm. In 2017 staan ook andere Chromebooks op de lijst om Android te krijgen, de lijst vind je hier. Daar staan ook modellen zonder aanraakscherm tussen, alle modellen in deze test staan op de lijst. Het gaat op het moment van schrijven om Android 6.0.1. Android-apps staan na installatie in het menu tussen de normale Chrome OS-webapps. Android-apps draaien in het volledige scherm, het is niet mogelijk om het venster kleiner te slepen. Vrijwel alle Android-apps vind je terug in de Android Play Store.

Jammer is wel dat Microsoft op het moment van testen besloot om de gratis Microsoft Office-tabletapps terug te trekken op de Chromebooks. Deze bleken namelijk prima geschikt om bijvoorbeeld Word offline te gebruiken. Naast optimalisatie is een andere reden van de terugtrekking dat de doorsnee Chromebooks een scherm van 11,6 inch of groter heeft. Microsoft wil op apparaten met een scherm groter dan 10,1 inch dat je een Office 365-abonnement afsluit en dat werkte nog niet op de Chromebooks. De apps zullen wel weer terugkeren in de Android-store op Chromebooks en vereisen dan op de meeste Chromebooks een abonnement.

Chrome OS bevat op sommige modellen de Android Play Store.

ASUS Chromebook C202SA

De ASUS Chromebook C202S is op veel plekken te koop en vooral gericht op scholieren. Dat is te merken aan de behuizing van de laptop. Die is van plastic en rubber en moet een val van 1,2 meter hoogte overleven. Uit onze tests blijkt dat dat te kloppen, al moeten de losgesprongen schermranden wel weer aangedrukt worden. ASUS adverteert verder met een morsbestendig toetsenbord (tot een half glas drinken), waar de Chromebook inderdaad geen moeite mee heeft.

De vier belangrijkste onderdelen van de laptop (waaronder de accu en het moederbord) zijn eenvoudig en binnen een paar minuten te vervangen. De trackpad werkt naar behoren en toetsenbord geeft veel feedback, inclusief een klikgeluidje. Wij kunnen er goed op typen, maar er zijn genoeg gebruikers die de voorkeur geven aan een ander type toetsenbord. Opvallend is dat het 11,6inch-scherm 180 graden gedraaid kan worden, plat dus. De toegevoegde waarde is naar onze mening echter minimaal omdat het geen touchscreen is, de kijkhoeken matig zijn en de lage resolutie voor een vrij korrelig beeld zorgt. De snelheid van de Chromebook C202S is wel dik in orde, wat te danken is aan de Intel Celeron N3060-chip op 1,6 GHz in combinatie met 4 GB werkgeheugen. De laptop draait vlot, ook bij het wisselen tussen tabbladen en Chrome-apps. De flashopslag heeft een grootte van 16 GB en met een volle accu kun je zoals ASUS belooft zo’n tien uur vooruit.

ASUS Chromebook C202SA

Prijs
€ 329,-

Website
www.asus.nl

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Stevig ontwerp
 • Eenvoudig onderdelen vervangen
 • Vlot in gebruik
 • Minpunten
 • Scherm is matig
 • Het toetsenbord moet je liggen

ASUS Chromebook C300MA

De ASUS C300MA heeft een zwarte plastic behuizing die 2 cm dik is en 1,4 kilo weegt. Het geheel komt niet heel degelijk over. Als je wat kracht uitoefent, deukt de laptop aardig in. Tijdens normaal typen veren de toetsen bovendien op en neer. De grote trackpad werkt wel fijn. De hoeveelheid aansluitingen en kwaliteit van de luidsprekers is niet bijzonder. Het 13,3inch-scherm heeft een matte afwerking waardoor hij niet spiegelt. De resolutie van 1366 x 768 pixels is op dit formaat helaas aan de lage kant. Het kijken van films of lezen van lange artikelen is daarom minder prettig.

Het scherm maakt gebruik van een TN-paneel en daardoor stellen de kijkhoeken teleur. Wij hebben een C300MA getest die een Intel Celeron N2840 in combinatie met 4 GB werkgeheugen en 32 GB opslag bevat. Inmiddels lijkt onder typenummer C300MA alleen een goedkopere variant met 2 GB geheugen en 16 GB opslag verkrijgbaar. Onder typenummer C300SA-FN005 is er wel een vrijwel identiek variant met een Intel Celeron N3060 in combinatie met 4 GB geheugen en 32 GB opslag. Die nieuwere Celeron N3060 is ongeveer even snel als de Celeron N2840 en in de praktijk zal dat dus dezelfde laptop zijn als de variant die wij getest hebben. ASUS belooft een accuduur van maximaal tien uur en bij normaal gebruik is dat inderdaad haalbaar. Spelen we spelletjes of kijken we films op een hogere helderheid, dan moet de laptop na zo’n zeven uur aan de oplader.

ASUS Chromebook C300MA

Prijs
€ 329,-

Website
www.asus.nl

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Groot trackpad
 • Minpunten
 • Behuizing deukt in
 • Lage resolutie op dit schermformaat

Acer Chromebook 14

De Acer Chromebook 14 heeft een indrukwekkende behuizing die volledig vervaardigd is uit metaal. Het is een wat donkerder tintje grijs dan normaal aluminium, erg fraai. Bovendien is de bouwkwaliteit uitstekend. De behuizing kun je bijvoorbeeld vrijwel niet indrukken. Let er wel op dat er verschillende varianten zijn van de Acer Chromebook 14 en dat de modellen met deze behuizing een typenummer hebben dat begint met CB3-431, wij hebben de CB3-431-C5K7 getest. Het toetsenbord is vergelijkbaar met de Acer Chromebooks van 11 inch en hebben dus wat weinig indrukruimte van de toetsen. Op zich tikken ze verder wel prima.

De touchpad is duidelijk beter. Het bedienen van de muiscursor verloopt soepel en de touchpad heeft bovendien een fijne klik. We vinden dit de fijnste touchpad in de test. Qua processor heeft Acer in deze uitvoering gekozen voor een Intel Celeron N3160, een quadcore-processor op basis van Intels instaptechnologie. Niet heel indrukwekkend, maar wel toepasbaar zonder koeling. Omdat de processor wordt bijgestaan door 4 GB geheugen, kun je soepel werken met meerdere tabbladen tegelijkertijd. Als enige Chromebook in de test heeft de Chromebook 14 geen kaartlezer, terwijl die op een apparaat met weinig opslaggeheugen wel van pas komt. Volgens Acer haalt dit model twaalf uur batterijtijd, een uur of tien lijkt echter realistischer.

Acer Chromebook 14

Prijs
€ 369,-

Website
www.acer.nl

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Indrukwekkende behuizing
 • Uitstekend touchpad
 • Quadcore-processor
 • Full HD-scherm
 • Minpunten
 • Geen kaartlezer

Acer Chromebook R 13

De Acer Chromebook R13 is op papier de beste Chromebook, maar ook veruit de duurste. 449 euro is een flink bedrag voor een laptop met Chrome OS, al krijg je er wel een fraai en uitgebreid model voor terug. Zo heeft het apparaat een metalen behuizing die premium aanvoelt. Naast de gebruikelijke aansluitingen bevat ie een nieuwe usb-c-poort om op te laden. Je kunt de Chromebook in verschillende standen plaatsen en hem bijvoorbeeld als grote tablet gebruiken. Dat is mogelijk door het touchscreen van 13,3 inch, dat een scherpe Full HD-resolutie en dankzij een IPS-paneel goede kijkhoeken heeft. Er is ook ondersteuning voor Android-apps, maar die komen op dit schermformaat niet helemaal tot hun recht. De interface is vaak te klein en kan niet goed geschaald worden. Omdat de Play Store op Chrome OS nog in bèta verkeert, is het mogelijk dat dit nog verbetert.

Het toetsenbord van de Chromebook R13 vinden we heel fijn, omdat de toetsen genoeg feedback geven en weinig geluid maken. De behuizing eromheen veert wel mee en dat hadden we gezien de materiaalkeuze niet verwacht. Ook het trackpad valt tegen en is aan de stroeve kant. Acers Chromebook 14 heeft een betere trackpad. Het apparaat is met zijn MediaTek-processor en 4 GB werkgeheugen de snelste Chromebook die we getest hebben en draait als een zonnetje. Ook de accuduur is ruim voldoende. Bij normaal gebruik kun je zo’n 9 á 10 uur vooruit.

Acer Chromebook R 13

Prijs
€ 449,-

Website
www.acer.nl

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Metalen behuizing
 • Aanraakscherm
 • Goed Full HD-scherm
 • Snelheid
 • Minpunten
 • Trackpad

ASUS Chromebook Flip C100PA

De ASUS Chromebook Flip C100P is een opvallend model: het is de enige Chromebook van 10 inch. ASUS heeft overigens gemeld, dat dit een uitlopend model is. Hij zal vermoedelijk al slecht verkrijgbaar zijn als je dit leest. Omdat dit het enige 10inch-exemplaar is, nemen we hem toch mee in dit artikel. De Flip is ook een tablet en je kunt hem omklappen. Dankzij de Play Store kun je hem met Android-apps als een Android-tablet gebruiken. Dat werkt prima, al zijn de randen rond het scherm fors en is de resolutie met 1280 bij 800 pixels aan de lage kant.

Daar staat tegenover dat de kijkhoeken goed zijn en de Flip een dunne, metalen behuizing heeft. Omdat hij zo compact is, zijn het toetsenbord en de trackpad kleiner dan gemiddeld. Dat is vooral in het begin wennen. Vooral het typen voelt alsof je werkt op een bluetooth-tablettoetsenbordje. Niet alleen het formaat, maar ook de hardware is beduidend minder krachtig dan die van de concurrentie. De Rockchip RK3288C quadcore-processor met 2 GB werkgeheugen haalt niet alleen op papier de laagste score: ook in de praktijk is hij niet zo snel. Vooral het opstarten van Chrome-apps en laden van webpagina’s nemen een aantal seconden in beslag. Waar de andere Chromebooks vlot draaien, moet je bij de ASUS Flip regelmatig even wachten. Gelukkig is de accuduur van het apparaat wel goed: bij normaal gebruik kun je er zo’n tien uur uitpersen Dat is iets langer dan de negen uur die ASUS belooft. Met een lagere schermhelderheid gaat de Chromebook tot wel elf uur mee.

ASUS Chromebook Flip C100PA

Prijs
€ 329,-

Website
www.asus.nl

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Zeer compact
 • Tabletfunctie met Android-apps
 • Goede accuduur
 • Minpunten
 • Trage hardware
 • Kleine toetsen

Conclusie

Chromebooks lijken niet echt populair meer, er zijn niet heel veel merken meer actief. Acer lijkt zicht ontpopt te hebben tot hét Chromebook-merk. Omdat Chrome OS eigenlijk niet veel mee is dan een browser, zijn de mogelijkheden van een Chromebook zeker beperkt. De ideale Chromebook is dan ook goedkoop, het blijft wat ons betreft immers een apparaat voor erbij. Gelukkig is Chrome OS en licht besturingssysteem en kun je uit de voeten met een goedkopere processorarchitectuur. In de praktijk blijkt wel dat een Chromebook pas met 4 GB werkgeheugen echt lekker werkt.

Een ander belangrijk punt van aandacht is het scherm, een Chromebook met een IPS-paneel is echt te prefereren boven een variant met een TN-scherm. Een aanraakscherm is zeker met de Android-ondersteuning een leuke toevoeging. De fraaiste Chromebook is Acers Chromebook R13, die een fraai Full HD-scherm combineert met een aanraakscherm en 4 GB geheugen. Wel is deze Chromebook met een prijs van 449 euro het duurste model uit de test. Wil je geen aanraakscherm, dan is Acers Chromebook 14 met zijn IPS-scherm en fraaie behuizing een aanrader, die met een prijs van 369 euro bovendien minder kost. Wil je liever een 11inch-variant, dan is Lenovo’s ThinkPad Yoga 11e Chromebook het fraaiste exemplaar. Dit apparaat combineert een IPS-aanraakscherm met 4 GB geheugen in een stevige behuizing met een uitstekend toetsenbord.

In de tabel (pdf) vind je de testresultaten van de 8 geteste Chromebooks.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

0 Reactie(s) op: Wat is de beste Chromebook van dit moment?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.