Wat is de beste gamingmuis?

Door: Stephan Overbeeke | 01 december 2017 09:59

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Een extreem hoge dpi lijkt weliswaar de heilige graal voor de gamer op zoek naar de beste gamingmuis, maar de echte prestaties maak je zelden op uit de specificaties van de fabrikant. Wij groeven dieper en zochten uit wat nu echt het verschil maakt, en bovenal: waar je op moet letten bij de aanschaf van je nieuwe muis.

Muizen zijn er in allerlei soorten en maten, en welke de juiste is hangt vooral af van je eigen smaak en wensen, maar prestaties zijn gelukkig echter wel objectief te testen. We beginnen direct met mythes ontkrachten, want fabrikanten drukken nauwkeurigheid maar al te graag in ‘dpi’ uit, soms tot absurde getallen. Dpi in gamemuizen is vergelijkbaar met vermogen bij pc-speakers: een theoretisch interessant onderwerp maar in de praktijk vooral veel marketingpoeha. Stel je meer dan 1200 tot 2000 in, of wellicht nog tot 4000 dpi op een 4K-scherm, en de muis zal bij de minste beweging al van het scherm afvliegen.

Bovenal verhult die dpi-focus waar het echt om gaat, namelijk hoe accuraat een muis is bij gangbare instellingen; kan hij de snelste bewegingen wel volgen, en volgt hij je beweging pixel-precies of wordt de getrokken lijn een beetje opgepoetst om kunstmatig soepeler te lijken? Het klinkt vreemd, maar dat gebeurt echt. Om dit te achterhalen moeten we ons dus in elk model verdiepen, maar niet voordat we een prangende vraag behandeld hebben, namelijk of optische of lasermuizen nu beter zijn. Gelukkig is die vraag voor dit artikel niet relevant, want alle betere gamemuizen van vandaag hebben een optische sensor. Wat het voor ons nog makkelijker maakt is dat er feitelijk nog maar één fabrikant is die de sensoren voor vrijwel alle gamemuizen maakt, en dat is Pixart. Bovendien is er door fanatieke gamers en reviewers dermate veel aandacht geweest voor goed presterende muizen dat sinds 2016/2017 het gros van de nieuwe (niet budget) muizen voorzien is van uitstekende sensoren. Helaas maakt een goede sensor nog niet automatisch een goede muis, dus er blijft genoeg over om te bespreken.

Sensorfabrikant Pixar vinden we in vrijwel alle gamemuizen terug, ook in deze Gigabyte Aorus M3.

Net als de sensoren komen ook de meeste switches die in muizen zitten van een enkele fabrikant, al zijn alternatieven hier soms wel interessant. De bekende Omron-switch die in de meeste van de door ons geteste muizen ook te vinden is zal voor vrijwel alle gamers bekend aanvoelen: een middelzware actuatie, een duidelijke klik en prettige vlotte feedback. Wat de meesten niet zullen weten: deze bestaan in verschillende kwaliteitsgradaties, zo gaan de betere varianten wel 10x langer mee dan de standaard alternatieven, en een defecte switch is één van de primaire oorzaken waardoor een muis komt te overlijden.

Na prestaties en kwaliteit komt het toch vooral aan op subjectieve aspecten, zaken die zich lastig door een reviewer laten beschrijven. In grote lijnen maken we onderscheid tussen mensen die de muis met de volledige hand vastpakken, de zogeheten palm grip, of mensen die een wat kleinere muis prefereren en deze meer tussen de vingers vasthouden, de fingertip grip, al zijn dat slechts twee benoemingen voor wat feitelijk een eindeloos aantal manieren van muizen is. Voor elk model proberen we een beeld te schetsen van welke manier van muizen deze voor bestemd is, en bij welke handgrootte ze het beste passen. Handen met 20 centimeter of meer tussen pols en top middelvinger bestempelen we als groot, 17 centimeter of minder als klein, met middelgroot er tussenin.

Maar ook dan zijn we er nog niet, want er zijn tal van elementen waarop een fabrikant zich vervolgens nog kan onderscheiden. Uiteraard zijn er draadloze en bedrade muizen, en anno 2017 is rgb-verlichting vrijwel niet weg te denken. Maar we zien ook zaken als aanpasbare gewichten, een zee aan knoppen, modulaire zijkanten, verwisselbare switches en zelfs oled-displays op de muis. Wij gingen dan ook op zoek naar een breed assortiment om jullie kennis te laten maken met enkele van deze features en keken of ze volgens ons geslaagd zijn of niet. Of ze ook echt interessant zijn voor jou zal je zelf moeten bepalen. Of wellicht betalen, want hoewel goede prestaties en een beetje kwaliteit niet duur hoeven te zijn, zien we een sterke correlatie tussen een extravagante feature-set en een pittige meerprijs.

Ook voor de niet-gamer!

Hoewel al deze producten de titel ‘game muis’ dragen zijn ze ook erg interessant voor niet gamers. Heb je wel eens in Photoshop gewerkt met een muis die niet pixel-precies zijn werk doet? Dat gaat ten koste van de productiviteit. Muizen zoals de Logitech MX Master richten zich weliswaar specifiek op productiviteit, maar ook game muizen doen uitstekende zaken voor andere taken waarbij nauwkeurig werken vereist is. Kom je niet voorbij Word, Outlook en Excel dan maakt het niet veel uit, maar lezers die frequent in Photoshop, Premiere, InDesign of andere grafische applicaties werken doen er verstandig even bij hun muiskeuze stil te staan.

Corsair Glaive RGB (Black)

De 79 euro kostende Glaive RGB doet wat je van een inmiddels ervaren fabrikant als Corsair mag verwachten. Hij voelt erg goed aan, de gebruikte onderliggende switches zijn van de hoogste kwaliteit (ze kunnen 50 miljoen clicks aan) en de gebruikte sensor is de heilige graal van gamers vandaag de dag: een eigen variant op de Pixart PWM3360.

Menige gamer zal het verschil tussen de allerbeste en een goede sensor niet ervaren, maar het neemt niet weg dat in de juiste handen en in de test er niets boven de PWM3360 gaat, hij is perfect nauwkeurig ongeacht hoe snel je muist. Dat er ‘16000 dpi’ bijstaat is leuk, het feit dat de prestaties op alle instellingen top zijn is veel leuker.

Hoewel de muis, knoppen en het muiswiel gemiddeld zwaar zijn is de muis zelf nogal fors. Inhoudelijk valt er heel weinig te klagen over dit model, maar zoek je iets kleins dan zit je hier verkeerd; dit type is voor de grote (rechter) hand of middelgrote hand die graag een handvullende (palmgrip) muis willen.

Verder zien we nog een uitstekend softwarepakket en uiteraard de nodige rgb-verlichting. En de kers op de taart is dat het duimgedeelte modulair is waarbij je kunt kiezen tussen drie vormen, afhankelijk van je eigen voorkeur. Een uitstekende optie voor de liefhebber van een maatje meer.

Corsair Glaive RGB (Black)

Prijs
€ 79,-
Website
www.corsair.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Prima prestaties
 • Featureset: Rgb, extra duimgrips
 • Minpunten
 • Niet voor liefhebbers van klein of licht

ASUS ROG Gladius II

Ook ASUS strijdt om de titel van ultieme allround muis onder de 100 euro. Wederom zien we een uitstekende bouwkwaliteit en ook die uitstekende Omron - 50 miljoen clicks -switches die toegankelijk zijn en prettig werken. De Gladius-vormgeving voelt natuurlijk aan en is vooral toegankelijk voor kleine tot middelgrote handen in vrijwel elke gripstijl. Ook zijn we te spreken over de rubberen grips aan de zijkant, de extra sniper-button voor de duim en het feit dat ook de zijknoppen uitstekend voelen. Budgetmuizen besparen daar vaak op.

De muis is redelijk licht, en goed gebalanceerd. De software mag nog iets worden gepolijst, maar de belangrijke zaken zijn aanwezig en het is leuk dat je de verlichting kunt matchen met andere Asus-hardware. En ja hoor: ook in de Gladius II vinden we de topsensor van Pixart, de perfecte PWM3360.

Met 89 euro is de Asus iets duurder dan zijn directe concurrenten. Onderscheid is er bij Asus echter in de vorm van een afneembare (vervangbare) kabel en het feit dat je de muis eenvoudig kunt openen en de switches kunt vervangen - je krijgt er zelfs een extra setje switches bij. De meesten zullen die feature niet hoeven te gebruiken, maar ook switches kunnen kapot en de optie deze te kunnen vervangen is dan mooi meegenomen. Al met al verdient deze muis het predicaat Best Getest.

ASUS ROG Gladius II

Prijs
€ 89,-
Website
www.asus.nl
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Vorm voor kleinere tot iets grotere handen
 • Goede bouw- en sensorkwaliteit
 • Verwisselbare switches en kabel
 • Minpunten
 • Minder geschikt voor grote handen

Sharkoon Fireglider

De Sharkoon Fireglider is de enige muis in deze lijst onder de 30 euro, maar bij de eerste aanraking valt dat niet erg op. De muis voelt namelijk prima stevig aan, en de flinke pasvorm draagt ook bij aan de fysieke indrukken, al is hij daarmee voor middelgrote en zeker grote handen. De glossy bovenkant met de vlammenopdruk is natuurlijk een kwestie van smaak, maar mocht je daarom willen afhaken: er is ook een geheel zwarte variant te koop.

Dat deze Sharkoon goedkoop is, merk je ook niet aan de features. Zo zit er een extra knop naast het muiswiel, krijg je er een eenvoudig tasje bij, heeft hij een gevlochten kabel en zelfs de optie om het gewicht aan te passen.

Intern worden de besparingen wel duidelijk, de switches zijn minder duurzaam (al gaan ze normaliter ook jaren mee) en de sensor biedt niet de prestaties die we van een luxe muis verwachten; hij is duidelijk minder nauwkeurig. Prima voor casual gaming, maar niet voor de fanatiekeling. Voor nog geen 30 euro is dit een uitstekende koop, maar als je een tientje meer uit kunt geven krijg je daar wel veel voor terug.

Sharkoon Fireglider

Prijs
€ 28,-
Website
www.sharkoon.nl
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Veel muis voor je geld
 • Lekkere grip voor grotere handen
 • Minpunten
 • Sensor niet heel nauwkeurig
 • Goedkopere switches

0 Reactie(s) op: Wat is de beste gamingmuis?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.