Wat is de beste gamingmuis?

Door: Stephan Overbeeke | 01 december 2017 09:59

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Gigabyte Aorus M3

Over dat tientje meer uitgeven gesproken: de Gigabyte Aorus M3 is dan een mogelijke kandidaat. Deze muis met gemiddelde afmetingen heeft een lichte ergonomische vorm voor rechtshandigen. Ook heeft de muis met rgb-verlichting en een prettige rubberen grip, wat deze Aorus een erg toegankelijke muis maakt voor veel gamers, ongeacht hoe je deze vastpakt.

De hier aanwezige Pixart 3988 sensor is het voormalige topmodel van Pixart, en doet alleen theoretisch onder voor de modernste 3360-varianten; in de praktijk is het verschil eigenlijk niet te ervaren. Het verschil in prestaties met bijvoorbeeld de Sharkoon is echter gigantisch. Het is ook uitzonderlijk om een dergelijk goede sensor voor 40 euro te vinden, en omdat we ook hetzelfde kunnen zeggen van de duurzame switches onder de primaire knoppen weet dit model ons best te bekoren.

Toch zien we nog duidelijke argumenten om meer te investeren indien mogelijk. Zo voelen de duimknoppen wat licht en goedkoop aan, en extreme luxe hoef je ook niet te verwachten. Echter ook hier gaat op: als 40 euro je maximale budget is kun je het eigenlijk niet beter treffen dan dit.

Gigabyte Aorus M3

Prijs
€ 39,-
Website
www.gigabyte.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitstekende prestaties voor het geld
 • Neutrale, toegankelijke vormgeving
 • Minpunten
 • Duimknoppen voelen wat goedkoop aan

Een goede muismat is goud waard

Het effect van een goede muismat wordt veel onderschat. Je kunt een muis met de beste sensor of de beste glij-eigenschappen kopen, maar de prestaties op een typisch bureau zullen dan die van een gemiddelde muis met eenvoudige muismat overstijgen. Voor browsen en het gemiddelde kantoorwerk is dat voldoende, maar voor goede gameprestaties is een betere kwaliteit muismat onmisbaar. Muismatten zijn er in allerlei soorten en maten - van aluminium platen tot luxe textiele varianten - maar een goede doch betaalbare stoffen uitvoering voldoet meestal het beste en is dan ook een veilige koop voor alle muizen in deze test. Tip: Pak een maatje groter dan voor de hand ligt.

Cooler Master MasterMouse MM530

Klimmen we wederom een tientje hoger in de boom dan zien we dat de eerdere kritiekpuntjes nu niet meer aan de orde zijn. Deze 50 euro kostende MasterMouse MM530 kent feitelijk de perfecte balans tussen prijs, kwaliteit en prestaties. Zo zien we de Pixart 3360 sensor zijn werk weer uitstekend doen, uitstekende knoppen bovenop, goede knoppen aan de zijkant, een prettige grip aan de zijkant en de bouwkwaliteit is ook netjes. Zelfs wat rgb-plezier en software om een en ander aan te passen zijn aanwezig.

Doordat Cooler Master de vormgeving van deze muis heeft afgekeken van het klassieke Microsoft Intellimouse-ontwerp van jaren geleden zal de muis voor velen bekend aanvoelen. Hij is wel iets kleiner in de hand dan de Aorus M3 en de Logitech G403, dus vooral geschikt voor kleinere tot middelgrote handen.

Als we toch zouden moeten mopperen: dit model mist wat van de luxe die we in de duurdere modellen terugvinden, zowel qua handgevoel als qua features. Het is een rechttoe-rechtaanmodel met focus op prestaties. Maar daar is de prijsstelling ook naar. Wat ons betreft verdient de Coolermaster MM530 de titel Redactietip.

Cooler Master MasterMouse MM530

Prijs
€ 49,-
Website
www.coolermaster.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Prijs-prestatiebalans
 • Vorm voor kleine tot middelgrote handen
 • Minpunten
 • Mist luxe feel en features

MSI GM60

Met de GM60 wijkt MSI af van het pad dat de meeste gelijkgeprijsde modellen in deze round-up volgen. Alles draait hier om het modulaire: je krijgt twee bovenkanten en verschillende zijkanten om duim en/of pink op te laten rusten. En omdat het een volledig symmetrische basis betreft, is het één van de weinige muizen die ook voor linkshandigen geschikt is, al gaat symmetrie altijd iets ten koste van comfort voor één specifieke hand, zelfs met modulaire aanpassingen. MSI kleedt het geheel nog netjes aan met een draagtasje en de nodige rgb-verlichting, wat hem in elk geval lekker opvallend maakt.

De voornaamste concessie zit in de sensor, de Pixart 3330 is het goedkopere broertje van die 3360, maar is nog altijd zeer nauwkeurig. Enkel de allersnelste muiszwaaiers zullen aan de 3360 willen vasthouden, maar voor die doelgroep is de GM60 sowieso te groot en zwaar, zelfs met de kleinere topcover erop. De vlakkere vormgeving maakt hem minder geschikt voor zij die hun muis veel optillen, en het hoge gewicht doet ons vermoeden dat hij het beste tot zijn recht komt bij iemand met een gemiddelde tot grote hand met een bewuste voorkeur voor een ruime duim- en pinkondersteuning.

MSI GM60

Prijs
€ 79,-
Website
www.msi.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Aanpasbare boven- en zijkant
 • Ook voor linkshandigen
 • Minpunten
 • Symmetrie vermindert pasvorm rechterhand

Wie geeft om die 10 procent?

Nederland kent een significant aantal linkshandigen, maar het aanbod aan ergonomisch gevormde gamemuizen voor linkshandigen is verwaarloosbaar. Razer maakt incidenteel nog een echt linkshandig model, maar feitelijk ben je als linkshandige aangewezen op symmetrische of ‘ambidextrous’ muizen; muizen die voor links- en rechtshandigen te gebruiken zijn. De concessie is veelal duidelijk, het werkt voor beide handen, maar is zelden perfect voor eender. Hou je de muis met (bijna) je volledige hand vast (palmgrip) dan neigen wij naar ergonomische vormen, maar voor degenen die de muis vooral tussen hun vingers vasthouden zijn symmetrische vormen wel weer interessant.

Creative Sound BlasterX Siege M04

Creative is de vreemde eend in de bijt, de naam Sound BlasterX verklapt al dat het een audiomerk is dat in de wereld van muizen is gestapt. Dit maakt het extra opvallend dat Creative de concurrentie hier serieus onder druk zet. Ook hun muis is voorzien van de top sensor en laat op gebied van prestaties niets te wensen over, voelt uitstekend in de hand, komt met een extra sniperknop en een knappe rgb-implementatie. Hoewel nieuwe muisfabrikanten vaak wat goedkoop ogende software uitbrengen heeft Creative dat duidelijk al in de vingers zitten, al is het pakket niet heel uitgebreid.

De muis is redelijk slank, maar best lang en niet gering hoog, wat hem vooral voor middelgrote handen en groter maakt. De vorm lijkt weliswaar wat afwijkend, maar benadert sterk die van de populaire Logitech-modellen, wat hem vertrouwd doet aanvoelen.

Het enige wat wij beter zouden zien is de travel van de achterste duimknop; die is vrij lang ondanks dat ook de switches aan de zijkant goed aanvoelen. Maar dat is slechts een kleine kanttekening op een verder knap geheel.

Creative Sound BlasterX Siege M04

Prijs
€ 64,-
Website
www.creative.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Uitstekende prestaties
 • Nette bouwkwaliteit
 • Minpunten
 • Lange travel tweede duimknop

Razer Naga Hex V2

De Naga Hex V2 is een compleet ander beestje dan de all-rounders in deze test, want met maar liefst zeven duimknoppen in een circel is dit een muis voor een specifieke niche. Razer richt het specifiek op MOBA-gamers, en helpt hen met kant en klare softwareprofielen voor populaire games in dat genre, maar niets staat je in de weg om de knoppen naar eigen wens te programmeren.

Dat je verplicht moet registreren voor de software vinden wij echter ongewenst. De muis zelf is wel erg aantrekkelijk om te zien, en een nette rgb-feature geeft ons de typische Razer ‘oehs’ en ‘ahs’. De vorm biedt ook een comfortabel rustplekje voor de ringvinger, prettig voor de rustende hand. De muis is ook zeker stevig, maar niet bijzonder luxe in de hand.

De gekozen PLN lasersensor is wel reden voor puntenaftrek. Ook Razer heeft de top optische sensor in het assortiment, maar heeft daar voor deze muis niet voor gekozen. Deze sensor leent zich niet voor frequent optillen van de muis, en heeft ook moeite met het tracken van zeer langzame pixel-bij-pixel bewegingen. Hoewel de vorm zich niet voor tillen leent en MOBA of MMO gamers niet worden gehinderd door die kritiekpunten vinden we het wel een overweging voor hen die wel pixelprecieze taken willen uitvoeren.

Razer Naga Hex V2

Prijs
€ 79,-
Website
www.razerzone.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Veel knoppen voor MOBA’s/MMO’s
 • Stevige bouw
 • Minpunten
 • Sensor niet perfect
 • Verplichte registratie

Veelpotige knaagdieren

De meeste muizen in deze test richten zich op allround gebruik waarbij twee duimknoppen, soms aangevuld met één of twee extra, als voldoende worden gezien. Maar die-hards in specifieke games (MMO, MOBA) willen vaak meer. Tal van knoppen naar wens instellen kost weliswaar tijd, maar voor de echte fanaat is dat geen bezwaar. De hier geteste Razer heeft zeven duimknoppen, maar deze nichemarkt kent nog veel opvallende modellen, zo heeft de uitstekende Corsair Scimitar er twaalf, de gigantische Asus Spatha heeft overal en nergens knoppen, en de Roccat Nyth biedt bijvoorbeeld een hele accessoirekit om de knoppen naar eigen inzicht in te delen.

Kingston HyperX Pulsefire FPS

Kingston zet in de middenklasse in met een model zonder mogelijkheden om softwarematig dpi en rgb-settings te kunnen tunen. Deze muis heeft simpelweg vier vaste dpi-instellingen en een bescheiden rood ledeffect. De gebruikte Pixart 3310 sensor was lange tijd de ultieme sensor voor gamers, dus aan nauwkeurigheid geen gebrek, al neemt dat niet weg dat hij inmiddels wel is ingehaald door onder andere de 3988 en 3360 die wel extra dpi-instellingen bieden.

Hoewel er is bezuinigd op de sensor maakt Kingston het ruim goed met de bouwkwaliteit en afwerking, die zetten stevig af tegenover de Cooler Master of Gigabyte muis en deze Kingston voelt zelfs luxe aan in de hand. Het is weliswaar niet de kleinste muis, dus minimaal een middelgrote hand is aan te raden, maar met nog geen 100 gram is het wel een opvallend licht model. Gezien licht precies is wat de echt fanatieke FPS gamers veelal willen zien we hier een nette keuze voor die doelgroep. De Pulsefire is dus een goede muis met focus op nette materialen en een laag gewicht, al hadden we op dit prijspunt toch de top sensor verwacht of nog iets meer onderscheidends.

0 Reactie(s) op: Wat is de beste gamingmuis?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.