Wat is de beste gamingmuis?

Door: Stephan Overbeeke | 01 december 2017 09:59

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3

Logitech G403 Wireless

Toen Logitech de erg prijzige G900 uitbracht stonden gamers even stil, want voor het eerst was er een muis die draadloos even snel werkte als bedraad, iets wat voorheen ondenkbaar was. Toen Logitech beloofde dezelfde snelle draadloze techniek betaalbaarder te maken met de G403 waren de verwachtingen wederom hoog. De G403 stelde gelukkig niet teleur: de prestaties zijn met de lag-vrije draadloze verbinding en uitstekende optische Pixart 3366 sensor fantastisch, de linker- en rechterknop voelen heerlijk aan, de zijknoppen zijn uitstekend, en Logitech weet inmiddels ook goede software te maken.

Naast objectief uitstekend te zijn kiest Logitech ook voor een veilige vorm, materialen en afmetingen. Deze muis zal de meeste handen uitstekend bekoren, met uitzondering van de grootsten onder ons met een voorkeur voor echt een handje vol; dan is hij net te klein.

Hoewel hij bouwtechnisch uitstekend is vinden we de uitstraling wel wat eenvoudig en ingetogen naast enkele extravagante alternatieven, al is dat voor sommigen wellicht eerder een plus- dan een minpunt. Objectief is er geen draadloze gamemuis met een betere prijs-prestatieverhouding, en als je niet om draadloos geeft is de 30 euro goedkopere bedrade versie helemaal een ijzersterke koop. Een welverdiende Redactietip!

Logitech G403 Wireless

Prijs
€ 89,-
Website
www.logitech.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Draadloos
 • Uitstekende prestaties
 • Uitstekend gevoel knoppen
 • Minpunten
 • Basic uitstraling en feel

Draadloos of niet?

Lange tijd gingen serieus gamen en draadloos niet samen, maar die tijd is voorbij. Na Logitech hebben bedrijven als Razer en Roccat ook echte lag-vrije draadloze modellen uitgebracht, en de rest zal ongetwijfeld volgen. Houd wel rekening met een significante meerprijs voor die snelle draadloze werking, en gamemuizen verbruiken ook best wat stroom. Voor fanatieke gamers ligt het draadje dan toch veelal klaar op het bureau. Interessant feit: de volgende stap in ultiem draadloos gamen staat voor de deur, namelijk een muismat die je muis tijdens het gamen draadloos oplaadt: de Logitech G Powerplay. Wij hopen deze mat spoedig te kunnen testen.

ROCCAT Kone EMP

De Roccat Kone EMP is het 2017-model van de inmiddels bijna 10 jaar oude Kone, een muis waarmee het toen jonge bedrijf opeens aandacht ving. En niet zonder reden, want de Kone-vormgeving kreeg veel positieve reacties. Hoewel pasvorm subjectief is zijn er nu eenmaal een aantal regels voor wat voor veel mensen werkt, en in onze ervaring heeft Roccat met de Kone de perfecte vorm voor rechtshandigen met bovengemiddelde tot grotere handen die hun muis met de volledige hand vasthouden.

Naast de vorm valt ook de materiaalkeuze positief op, want de Kone EMP voelt simpelweg luxer en zachter in de hand dan alle elf alternatieven in deze test. Ook de extra rgb-verlichting en de goed werkende software dragen bij aan een keurig totaalplaatje.

Deze jongste Kone biedt ook die perfecte Pixart 3360 sensor, wat het objectief ook bijna de perfecte muis maakt. Bijna, want hoewel de knoppen allemaal uitstekend aanvoelen is de duurzaamheid van de gebruikte switches ‘slechts’ gegarandeerd voor 5 miljoen clicks. Nu zal dat normaliter geen issue zijn en goed zijn voor meerdere jaren gebruik, maar voor circa 80 euro mogen we ook op gebied van duurzaamheid wat moderners zien van Roccat, zeker nu de concurrentie die switches al biedt voor ruim minder. Wellicht een schrale troost om te stellen dat deze muis vanwege de vorm onze persoonlijke favoriet van de test bleek, maar voor het hoogste eremetaal in deze bikkelharde line-up mist net dat puntje op de i.

ROCCAT Kone EMP

Prijs
€ 80,-
Website
www.roccat.org
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Features: verlichting, polssteun
 • Minpunten
 • Switches zijn net wat minder
 • Basisniveau afwerking

Steelseries Rival 700

De Steelseries Rival 700 is opvallend op tal van manieren. In de hand voelt de Rival 700 al als een blok kwaliteit - wat ook wel mag voor bijna 90 euro - maar kijken we rondom en intern dan kunnen we gewoon niet ontkennen dat de bouw- en afwerking van het hoogste niveau is. Ook op gebied van sensor en switches stelt Steelseries geen moment teleur; deze zijn allemaal perfect.

Het is de feature-set die de Rival 700 in de schijnwerper zet, zo zit er een aanpasbaar oled-scherm voor de duimpositie. Deze kan je eigen logo of game-informatie weergeven. Er zit zelfs een trilfunctie in die je kunt afstellen om bepaalde informatie aan je door te geven. Daarnaast kan je nog extra (gekleurde) covers bestellen, of met een 3d-printer je eigen naamplaatje voor de achterkant printen. Hoewel we niet heel zwaar wegen aan de verpakking moet gezegd worden dat Steelseries de algehele productpresentatie van uitpakken tot software echt top in orde heeft; de hele ervaring is simpelweg luxe en er lijkt nergens op bezuinigd.

Dankzij de vele features is de Rival 700 wel een hele zware muis, houd daar rekening mee, en de flinke afmetingen maken hem simpelweg minder geschikt voor kleine handen. Ook de plaatsing van de extra duimknop (sniperknop) is lastig te begrijpen, zelfs met de grootste hand zit die buiten bereik. Toch blijft de Rival 700 ons verder positief bij, want het aspect vorm is subjectief. Objectief gezien kunnen niet om de vele kwaliteiten heen.

Steelseries Rival 700

Prijs
€ 89,-
Website
www.steelseries.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Top bouwkwaliteit
 • Uitstekende prestaties
 • Veel extra features
 • Minpunten
 • Sniperknop onbruikbaar

Conclusie

Er zijn genoeg matige muizen op de markt, ook in het hogere segment, maar met een beetje zoekwerk vind je net als wij snel een flink aanbod aan echt goede muizen, zeker nu vrijwel elke fabrikant zich op die uitstekende Pixart 3360 (of variant) sensor heeft gestort. Veel goede keuzes maakt de beslissing welke te kopen, of als winnaar aan te duiden echter niet eenvoudiger. Vraag vijf mensen wat hun ultieme muis is en je kunt vijf verschillende antwoorden krijgen. Vooral de Steelseries, Corsair, Roccat, Logitech en Asus in het hogere segment in deze line-up zijn bijzonder aan elkaar gewaagd waarbij eigenlijk vooral een persoonlijke voorkeur het onderscheid zal maken. Maar goede, iets goedkopere modellen zoals de Creative en de Kingston met eveneens goede prestaties doen ons afvragen of we toch niet iets kunnen besparen, zelfs al is het verschil voelbaar. Wat ons betreft krijgt de Asus nipt de hoofdprijs vanwege de totale balans, en de Logitech G403 geven we het predicaat Redactietip voor de liefhebbers van draadloos. Maar denk vooral na welke zaken voor jou persoonlijk tellen.

Hoewel we niet beweren dat 80 euro uitgeven noodzakelijk is geven we wel stellig aan dat goedkoop duidelijke consequenties kent. Wij hebben de goedkoopste in deze test, de Sharkoon bewust uitgelicht omdat deze voor dit bedrag nog best redelijk is, waar de meeste muizen in die klasse een echte gamer diep bedroefd achterlaten. De prestaties van de Gigabyte zijn al dermate veel beter dat die wij er geen moment over zouden twijfelen om dat tientje extra te investeren. En ook op dat punt zouden wij dat beetje extra budget proberen vrij te maken, aangezien we voor 50 euro de echte sweet spot voor betaalbare doch goede muizen raken. Daarom krijgt ook de Cooler Master de titel Redactietip.

Het blijft subjectief, dus denk vooral na welke afmetingen, vorm of features jij wilt, want zoek je bewust veel knoppen zoals we op de Razer zien, de forse afmetingen van de Corsair, of de ruime duim- en pinksteunen van de MSI, dan maakt het maakt het weinig uit wat wij over de andere modellen schrijven.

0 Reactie(s) op: Wat is de beste gamingmuis?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.