Wat is de beste harde schijf voor je NAS?

Door: redactie-computertotaal | 08 juli 2016 14:36

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Ondanks de opkomst van de vele clouddiensten is het lokaal bewaren van grote hoeveelheden data nog altijd sneller, handiger en goedkoper. In dit artikel vergelijken we achttien harde schijven: het overgrote deel speciale NAS-schijven, maar uiteraard vergeten we de pc niet.

Harde schijven mogen dan niet de 'cutting edge' zijn qua computertechnologie, er is vooralsnog geen goedkopere wijze van dataopslag. Inmiddels zijn er betaalbare consumentenmodellen die een capaciteit van maar liefst 8 TB bieden. Wie grote hoeveelheden data lokaal wil bewaren, kan dus niet om deze optie heen. Lees ook: Zo vind je de beste harde schijf.

Harde schijven kunnen in een computer geplaatst worden, maar daarnaast is het ook mogelijk om ze te plaatsen in een NAS. Dit laatste heeft behoorlijk wat voordelen. Zo kun je met elke computer op het netwerk bij de data op de NAS. De rest van de functionaliteit hangt af van of je een goedkope en 'kale' NAS neemt puur voor opslag of een duurder exemplaar met meer mogelijkheden. De luxere NAS-apparaten kunnen zelfstandig downloaden en bieden je de optie om via internet (of met gebruik van bepaalde mobiele apps) bij je data te komen.

NAS-termen

Nog niet helemaal thuis met de terminologie die bij een NAS hoort? In dit artikel leggen we je alle veelgebruikte termen uit.

Schijfposities

Je hebt NAS-apparaten met één, twee of vier schijfposities (en ook meer, maar die komen op consumentengebied minder vaak voor). De meeste mensen nemen een NAS met minimaal twee schijfposities, mede omdat dit RAID mogelijk maakt. RAID is een technologie die meerdere harde schijven combineert om meer snelheid of betrouwbaarheid te bieden. Bij meerdere harde schijven in één NAS worden RAID 1 en RAID 5 het vaakst gebruikt om de betrouwbaarheid te bevorderen. Velen gebruiken RAID als back-up voor data die enkel op de NAS staat, maar dat raden we met klem af. Het primaire doel van RAID 1 en 5 is om de gevolgen van de uitval van één van de schijven te minimaliseren. Een back-up is het zeker niet. Het komt vaak genoeg voor dat een RAID 5-array faalt of dat zelfs je hele NAS defect raakt en je alsnog álle data kwijt bent. Het liefst maak je een back-up op een ander systeem, en voor echt belangrijke data, op een fysiek andere locatie.

De meeste NAS-apparaten hebben één of meerdere schijfposities waardoor je schijven kunt laten samenwerken in een RAID-configuratie.

Snelheidsbottleneck

NAS-apparaten hebben wel het nadeel dat ze vaak heel erg duur zijn. Soms betaal je meer voor de NAS dan voor de harde schijven die je erin plaatst, zeker als je een luxe NAS wilt met veel mogelijkheden en een hogere doorvoersnelheid. De doorvoersnelheid wordt bij het gebruik van één netwerkaansluiting overigens beperkt tot maximaal ongeveer 125 MByte/s. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kijken naar de benchmarkresultaten. Veel harde schijven zullen vanwege deze bottleneck hun maximumsnelheden niet halen in een NAS. De beperkte meerwaarde van extra snelheid geldt ook voor een pc. Tegenwoordig worden de data die veel baat hebben bij een hoge snelheid (besturingssystemen en programma's) op een SSD geplaatst. Zelfs de snelste harde schijf is dan geen alternatief voor een SSD. Bij grootschalige opslag is een hogere snelheid dan wel mooi meegenomen, maar niet van cruciaal belang.

NAS-schijven

Waar moet je vooral op letten bij het kiezen van een harde schijf voor een NAS? In eerste instantie dat hij stil en zuinig is. Het is handig als een apparaat dat in principe 24 uur per dag aan staat, niet enorm luidruchtig is. De zuinigheid spreekt voor zich: je wilt zo min mogelijk kwijt zijn aan energiekosten, maar belangrijker is dat de harde schijven hierdoor minder warm worden. Ten slotte is een zo lang mogelijke levensduur belangrijk, hoewel dit natuurlijk niet te testen is. Fabrikanten maken de keuze tegenwoordig makkelijker door speciale schijven te ontwikkelen voor NAS-apparaten. Deze verschillen op enkele vlakken van 'gewone' schijven. Allereerst hebben ze een kenmerk dat het meest bekend is onder de term die Western Digital gebruikt: time-limited error recovery (TLER). Met TLER zal de harde schijf minder lang proberen om een slechte sector uit te lezen. Dit voorkomt dat de RAID-controller te lang moet wachten op een antwoord van de harde schijf. Een te lange wachttijd heeft namelijk als gevolg dat een schijf uit de RAID-array wordt gegooid. Althans, in theorie. De meeste moderne NAS-apparaten hebben hier geen last van. Zonder NAS of RAID wil je juist dat de schijf zijn uiterste best doet om fouten te corrigeren en dan wil je juist geen TLER.

Daarnaast beweren fabrikanten dat hun NAS-schijven allerlei speciale mogelijkheden hebben, bijvoorbeeld dat ze minder trillen en zelfs dat iedere schijf een iets andere rotatiesnelheid heeft om resonantie met andere schijven te voorkomen. Dit is helaas niet te testen, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen dat dit ook daadwerkelijk klopt. Wel is er sprake van een langere garantieperiode: NAS-schijven hebben minimaal drie jaar fabrieksgarantie, waar dit meestal twee jaar en soms zelfs één jaar is bij gewone harde schijven. Een andere belangrijke eigenschap is de rotatiesnelheid. De producten in deze test komen in er drie smaken: 5400, 5900 en 7200 rpm. Een hoger toerental maakt schijven in de regel sneller, maar de keerzijde is dat ze ook meer geluid en warmte produceren. Juist dat wil je niet in een NAS-schijf, waardoor de meeste een relatief lage rotatiesnelheid hebben.

Door al deze eigenschappen betaal je iets meer voor de speciale NAS-schijven. Als we bijvoorbeeld de prijs van de goedkoopste NAS-schijf van 4 TB (Seagate 4 TB NAS HDD) vergelijken met die van de goedkoopste gewone harde schijf (Toshiba MD04ACA400), dan zien we een meerprijs van twee tot drie tientjes voor de NAS-schijf. Geen enorm prijsverschil, maar bij het aanschaffen van meerdere schijven kan dat nog aardig oplopen.

2 Reactie(s) op: Wat is de beste harde schijf voor je NAS?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2016 16:46 Anoniem
  jhk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2016 16:48 Anoniem
  Hele mooie test, alleen zijn jullie de type nummers van de HDD's vergeten te vermelden in het overzicht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.