Zo kun je je pc met Windows 10 opnieuw instellen

Door: redactie-computertotaal | 17 september 2021 15:00

How To

Werkt je pc niet meer? Dan zijn er verschillende opties die je kunt uitproberen om je computer weer op de rail te krijgen. Helpt dat allemaal niet, dan kun je Windows 10 opnieuw instellen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wat is Windows 10 opnieuw instellen?

In Windows 8 kon je er voor kiezen om je pc te resetten of te vernieuwen als je ernstige problemen met het besturingssysteem had. In Windows 10 zijn deze twee opties samengevoegd in één enkele tool: 'Deze pc opnieuw instellen'. Je kunt ervoor kiezen om je persoonlijke bestanden te bewaren of juist niet, en vervolgens wordt Windows helemaal opnieuw geïnstalleerd. Je begint met een schone lei, zelfs de bloatware zoals McAfee's virusscanner die fabrikanten voor-installeren op veel systemen is niet meer terug te vinden in je Windows 10-installatie.

De optie is te vinden in het scherm Geavanceerde opstartopties, waar je terecht kunt komen door tijdens het opstarten van de computer op F8 te drukken voordat het Windows logo verschijnt. Dit scherm bevat ook onder andere de optie voor het opstarten in de veilige modus.

Als je de procedure liever vanuit Windows 10 start, kun je naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel gaan en onder de header Deze pc opnieuw instellen op de knop Aan de slag klikken.

Wanneer je systeem regelmatig vastloopt, kun je voor systeemherstel kiezen.

Wanneer moet je je pc opnieuw instellen?

Je moet "Deze pc opnieuw instellen" als een laatste redmiddel beschouwen. Heb je ernstige computerproblemen en van alles geprobeerd om ze op te lossen zonder resultaat? Lijkt het erop dat de problemen met het besturingssysteem te maken hebben? Dan is het tijd om deze optie te overwegen.

Omdat het gebruik van deze optie nogal wat gevolgen heeft en extra werk vereist is het geen goed idee om "Deze pc opnieuw instellen" te gebruiken als er misschien nog een andere oplossing is of als het er niet op lijkt dat je problemen met Windows zelf te maken hebben.

In dit artikel gaan we enkele veelvoorkomende problemen in Windows 10 af. Zo duiken we in de Betrouwbaarheidsgeschiedenis van je pc, leggen we uit hoe je Taakbeheer kunt gebruiken en waar je een logboek vindt van elke fout en actie die Windows heeft gevonden.

Windows 10 opnieuw instellen
Je kunt de optie ook vanuit Windows 10 kiezen.

Wat gebeurt er als je 'Deze pc opnieuw instellen' gebruikt?

Als je 'Deze pc opnieuw instellen' gebruikt worden alle programma's die je geïnstalleerd hebt verwijderd. Je kunt ervoor kiezen om je persoonlijke bestanden te behouden (maak toch altijd voor de zekerheid eerst even een back-up), maar Windows zelf wordt gewoon wel helemaal opnieuw geïnstalleerd. Je zult daarna dus al je programma's opnieuw moeten installeren - iets wat flink wat tijd in beslag kan nemen.

Wanneer 'Deze pc opnieuw instellen' gestart is, kun je kiezen uit de volgende opties: Mijn bestanden behouden, Alles verwijderen en in sommige gevallen Fabrieksinstellingen terugzetten. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, neemt het hele proces enkele minuten tot enkele uren in beslag.

Als je Mijn bestanden behouden kiest, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd terwijl je persoonlijke bestanden en alle software die met de computer is meegeleverd behouden worden. Je instellingen en je eigen geïnstalleerde programma's en drivers worden verwijderd.

Wat gebeurt er als je 'Alles verwijderen' gebruikt?

Als je Alles verwijderen kiest, wordt Windows 10 opnieuw geïnstalleerd terwijl alle software die met de computer is meegeleverd behouden wordt. Je persoonlijke bestanden, je instellingen en je eigen geïnstalleerde programma's en drivers worden verwijderd. Dit is de optie die je moet kiezen als je een schone Windows 10-installatie wilt. Als je je computer weg wilt doen of wilt doorverkopen is het een goed idee om deze optie te kiezen en de harde schijf volledig te laten wissen. Dit proces duurt langer maar is een stuk veiliger.

Sommige computers bieden de optie Fabrieksinstellingen terugzetten. Hierbij wordt de computer hersteld naar de staat waarin hij verkeerde toen je hem gekocht hebt. Omdat je computer misschien met een oudere versie van Windows geleverd is dan de versie die je momenteel gebruikt, kan het gebeuren dat je met een oudere versie komt te zitten. Windows wordt opnieuw geïnstalleerd terwijl alle software die met de computer is meegeleverd behouden wordt. Je persoonlijke bestanden, je instellingen en je eigen geïnstalleerde programma's en drivers worden verwijderd.

Windows 11

Ben je al toe aan de volgende stap? Dan kun je in plaats van Windows 10 opnieuw instellen er ook voor kiezen om Windows 11 te installeren. Dan dien je wel eerst een Windows Insider te worden. Alles daarover lees je in dit artikel. Tech Academy organiseert overigens een webinar om je wegwijs te maken binnen Windows 11. Je kunt je gratis inschrijven via de website.

6 Reactie(s) op: Zo kun je je pc met Windows 10 opnieuw instellen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 april 2016 18:39 Anoniem
  Mijn persoonlijke bestanden staan op een extra harde schijf. (fysiek andere schijf). Gaan deze bestande ook verloren bij de optie: 'Alles verwijderen'?, of wordt alleen de C:\ schijf gewist?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 mei 2016 18:03 Anoniem
  Alleen de c schijf waar de nieuwe installatie komt wordt gewist, andere schijven blijven hun bestanden houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2019 15:20 timmera
  Ik heb programma's naar de D schijf verplaatst met Folder Move, werkte goed. https://www.computeridee.nl/downloads/systeem/foldermove-verplaats-programmas-eenvoudig-naar-een-andere-schijf/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2019 12:42 woussie
  helaas werkt in de 1903 versie van Windows 10 de mogelijkheid niet meer om met F8 een ander opstart menu te krijgen waarmee je onder andere in de veilige modus kan komen.

  Hoe je nu nog wel in de veilige modus kan komen vanuit Windows 10, laat ik je zien op mijn YouTube kanaal

  CSW Computer Service Wouter

  Bij deze video:
  https://www.youtube.com/watch?v=uRMk5HhlWFo&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe&index=49
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2019 12:55 woussie
  Wat niet in het artikel staat, maar wat zeker niet onbelangrijk is, is dat ook ál je accounts verwijdert worden.
  Het is verstandig om EERST van alle accounts je inlog gegevens te achterhalen zodat je straks niet voor inlog-problemen komt te staan.
  In Google Chrome kan je jouw inlog gegevens (en de bijbehorende wachtwoorden) terug vinden.

  En de fabrieksinstellingen herstellen pak je op deze manier aan:
  https://www.youtube.com/watch?v=5Hz-3RqZ_Bs&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe&index=23
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2019 13:14 woussie
  en als je toch per ongeluk het verkeerde toetsenbord indeling hebt gekozen tijdens de installatie of het herstellen van Windows 10 dan kan je dat ook achteraf nog aanpassen.
  dat laat ik je dan zien op mijn YouTube kanaal

  CSW Computer Service Wouter

  in deze video:
  https://www.youtube.com/watch?v=B6mAQWjJ94k&list=PLQnOAMce2Yl2Bm9gmkgdBeN7qsxiZtvNe&index=17
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.