Komt Microsoft met Windows Lite?

Door: Justin Doornekamp | 14 maart 2019 17:27

Blog

Chromebooks worden steeds populairder en Microsoft wil hiervan profiteren door het Windows-besturingssysteem minder zwaar te maken. Toch heeft Microsoft moeite om Google bij te houden. Zo sloeg bijvoorbeeld de lichtere versie van Windows 10, genaamd 10S (later S Mode genoemd) niet aan bij het grote publiek. Microsoft laat zich niet uit het veld slaan. Met Windows Lite doet het bedrijf een nieuwe poging om Chromebooks van de troon te stoten.

Volgens de laatste berichten boekt Microsoft flinke vooruitgang in de ontwikkeling van Windows Lite, dat zoals de naam al doet vermoeden, een lichtere versie van Windows 10 is. De eerste geruchten over een dergelijk besturingssysteem verschenen al in december, maar nu bevestigt The Verge dat er daadwerkelijk een Lite-versie in de maak is.

Windows Lite zal dus een gestripte versie van het bekende besturingssysteem worden en richt zich in de eerste instantie vooral op apparaten met twee schermen, aldus The Verge, waaronder mogelijk de Surface Centaurus die in de herfst van dit jaar wordt verwacht. Later komt het besturingssysteem vermoedelijk naar "Chromebook-achtige apparaten".

Windows Lite zal vermoedelijk ook ondersteuning bieden aan iedere CPU, hetgeen fabrikanten meer vrijheid geeft in de ontwikkeling van apparaten. Gezien de ARM-processoren van Qualcomm erin slagen de batterijduur van sommige laptops op te voeren tot meer dan twintig uur, zou het geen verrassing zijn als de recent aangekondigde Snapdragon 8cx vanaf de tweede helft van 2019 te vinden zal zijn in Windows Lite-laptops.

Minder functionaliteiten

Windows Lite biedt waarschijnlijk nog minder functionaliteiten dan Windows 10 S, maar wat dit precies betekent moet nog duidelijk worden. Vermoedelijk kun je alleen applicaties draaien die je hebt gedownload uit de Microsoft store, wat een flinke concessie betekent. Al zou er ook ondersteuning zijn voor de zogenoemde Progressive Web Apps (PWA). Een PWA is eigenlijk een website die eruit ziet als een app en de functionaliteiten heeft van een app.

Ook kon The Verge al laten zien hoe het besturingssysteem eruit komt te zien, al werd daar de kanttekening bijgeplaatst dat het Windows Lite-interface nog wat kan veranderen tot aan de officiële lancering.

Zo kan Windows Lite eruit komen te zien.

Overigens is nog niet bekend wanneer Microsoft het lichtere besturingssysteem uit de doeken wil doen. Wel organiseert Microsoft ook dit jaar weer een Build evenement voor ontwikkelaars. Op Build is vaak te zien welke kant Microsoft op gaat met Windows en worden nieuwe initiatieven onthuld, dus het is goed mogelijk dat er dan meer informatie komt over Windows Lite.

Microsoft Build 2019 zal plaatsvinden van 6 tot en met 8 mei in Seattle.

0 Reactie(s) op: Komt Microsoft met Windows Lite?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.