Wat kun je met de ingebouwde VPN-functie in Windows 10?

Door: Justin Doornekamp | 10 september 2020 06:01

How To

Veel pc-gebruikers weten niet dat Windows 10 een VPN-tool heeft ingebouwd. Kun je nu direct je VPN-abonnement opzeggen? Wij duiken dieper in de mogelijkheden van de VPN-client in Windows 10.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: de in Windows 10 ingebouwde VPN-functie is niet echt een volwaardige dienst zoals externe bedrijven die aanbieden in de vorm van een VPN-abonnement. Windows biedt namelijk geen toegang tot een Virtual Private Network. De tool van Microsoft maakt het alleen gemakkelijker om een VPN-verbinding tot stand te brengen, die je afneemt bij een partij als CyberGhost, ExpressVPN of NordVPN. Je hoeft dan geen aparte app te laten draaien om van de VPN-verbinding gebruik te maken, omdat het tooltje van Microsoft dit faciliteert.

Gebruik je de VPN-client van Microsoft, dan moet je dus nog steeds een abonnement afsluiten bij een externe aanbieder om een veilige verbinding op te kunnen zetten. Eerder vergeleken we al de beste VPN-diensten.In principe kun je alle diensten gebruiken in combinatie met de client in Windows 10, zolang je maar zorgt dat je een servernaam of -adres kunt achterhalen.

VPN-client in Windows gebruiken

Heb je eenmaal een VPN-abonnement afgesloten, dan moet je via de Windows 10-client nog verbinding maken met het VPN-netwerk. Dit doe je aan de hand van een VPN-profiel op je pc, die je aanmaakt via Instellingen, Netwerk en internet, VPN en vervolgens Een VPN-verbinding toevoegen. Per profiel kun je slechts één servernaam of -adres invoeren en één netwerkprotocol hebben. Het gevolg daarvan is dat je vermoedelijk iedere keer verbinding maakt met dezelfde paar servers, terwijl externe aanbieders van VPN-diensten juist ondersteuning bieden aan meer VPN-protocollen.

Met de Windows VPN heb je dus niet toegang tot de honderden beschikbare verbindingen die je wel bij een externe dienst zou hebben. In veel gevallen is dat geen drama, maar in sommige gevallen kan dat onhandig zijn. Zeker als je een VPN gebruikt om bijvoorbeeld het Netflix-aanbod van een ander land te bekijken. Soms is de verbinding dan te langzaam om lekker te kunnen streamen.

Bovendien gebruiken externe aanbieders van VPN-diensten eigen DNS-servers om DNS-lekken tegen te gaan en grijpen ze automatisch in als de VPN-verbinding wegvalt. Je bent dus beter beveiligd als je deze software gebruikt in plaats van de ingebouwde Windows-tool.

Conclusie

De conclusie is dan ook dat de in Windows 10 ingebouwde VPN-tool een aardige functie is, bijvoorbeeld als je geen losse VPN-app wil gebruiken, maar dat deze desondanks geen waardige vervanging is van een VPN-dienst die je afneemt bij een externe partij. Windows biedt namelijk alleen een client om een verbinding op te zetten in plaats van een onderliggend servernetwerk. Bijna iedere VPN-provider heeft wel een goed werkende desktopapp die je via de Microsoft Store kunt downloaden en dat werkt een stuk prettiger dan de Windows 10-client.

1 Reactie(s) op: Wat kun je met de ingebouwde VPN-functie in Windows 10?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 september 2020 16:12 Kasander1
    Windows zit standaard vol met lok-software. Het lijkt net alsof je het gelijk kan starten maar dan blijkt dat je er voor moet betalen. Gelukkig zijn er genoeg verstandige mensen die gratis programma's (zoals LibreOffice) ontdekken!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.