Personaliseer Windows 10 met Microsoft PowerToys

Door: Randolf Bouwma | 06 september 2019 14:21

How To

De naam PowerToys ken je misschien nog wel van Windows 95. De toolkit gaf veel 'verborgen' Windows-functies destijds een gezicht in een handige UI. Voor Windows 10 brengt Microsoft het programmaatje nu terug. Wat kun je er zoal mee?

Eerst gaan we de software te installeren. Download PowerToys via deze link door op PowerToysSetup.msi te klikken en het bestand op te slaan. Start deze vervolgens op en doorloop de installatie. Het programmaatje nestelt zich rechts onderin de taakbalk. Klik op het icoon dat lijkt op een rekenmachine om PowerToys te openen.

Je komt terecht in het hoofdmenu, waar je kunt bepalen welke tools je actief wilt hebben. Dat zijn er nu nog maar twee, FancyZones en Shortcut Guide. Bedoeling is dat er naar verloop van tijd meer mogelijkheden bij komen. Beide staan standaard reeds aan.

Probeer de Shortcut Guide uit door de Windows-toets kort ingedrukt te houden. Je ziet nu een handig overzicht van alle mogelijke toetsencombinaties, zodat je ze voortaan niet meer zelf hoeft te onthouden.

Met de Shortcut Guide hoef je geen toetsencombinaties meer te onthouden.

FancyZones

FancyZones vereisen meer uitleg. Deze tool geeft je de optie om meerdere vensters naast elkaar te laten draaien in een layout die je zelf prettig vindt. Voor multitaskers is dit bijzonder welkom. Zo heb je bijvoorbeeld een browser, Word-document en muziekspeler in één oogopslag ter beschikking. Eindeloos alt-tab'en op zoek naar het juiste venster is daarmee verleden tijd.

Klik in PowerToys Settings op FancyZones en kies vervolgens Edit Zones. Voor het gemak kiezen we nu een van de voorbedachte layouts: Priory Grid. Door bovenin op het plus-icoontje te klikken, maken we er een layout van die uit vijf vensters bestaat. Met de space around zones-opties onderin bepaal je de hoeveelheid witruime tussen de afzonderlijke vensters.

Hoeveel vensters wil je naast elkaar open hebben?

Nu ga je kiezen welke programma's of zelfs mappen je in ieder venster wilt hebben. Als voorbeeld plaatsen we in het middelste vak de Chrome-browser. Open Chrome en doe alsof je het venster gaat verslepen, maar houd de Shift-toets daarbij ingedrukt. Het raster van FancyZones duikt nu op. Sleep het Chrome-venster naar het middelste vak en laat los om de browser vast te zetten.

Hetzelfde doe je nu voor de andere software. In onderstaand voorbeeld draaien we drie websites, een Windows-map en een Word-document naast elkaar. Spotify leent zich er ook goed voor. Je kunt het helemaal zelf bepalen. Zeker als je een custom layout gaat verzinnen. Daarover hieronder meer.

Custom layouts maken

Wil je FancyZones écht helemaal naar je hand zetten, klik dan na Edit Zones bovenin naast Templates op Custom. Kies Create new custom en klik op Edit selected layout. Door op het plus-icoontje te klikken, voeg je vensters aan de layout toe. Zoveel je wilt. Door de hoeken te verslepen, bepaal je de horizontale en verticale afmetingen.

Geef je layout tot slot een naam en sluit af met Save and apply.

0 Reactie(s) op: Personaliseer Windows 10 met Microsoft PowerToys

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.