© PXimport

Wat zijn de beste laptops?

Geplaatst: 5 april 2019 - 14:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Stephan Overbeeke

Met de opkomst van tablets leken laptops aan populariteit te verliezen, maar inmiddels krabbelt de verkoop van laptops weer op. Niet vreemd, want moderne laptops zijn snel en capabel; bovenal kunnen ze veel wat zelfs de meest luxe tablets zoals de iPad Pro niet voor elkaar krijgen. En nu Windows 7 op zijn laatste benen loopt, is het hoog tijd om de beste laptops (met Windows 10) van dit moment op te zoeken.

Net als desktopcomputers hebben ook laptops de laatste jaren aardige stappen in prestaties gemaakt. Ook laptops zijn inmiddels met pittige zes-core processors te krijgen, rappe ssd’s zijn aan de orde van de dag en dankzij de flink verbeterde zuinigheid van de meeste componenten zijn laptops met een batterijduur van een paar luttele uurtjes al bijna niet meer voor te stellen. Zelfs instappers bereiken met licht gebruik al de vijf uur en een degelijk werkpaard redt het een volledige werkdag op de accu.

Haken en ogen

Dankzij de zuinigere en compacte onderdelen zijn de meeste laptops ook dunner en lichter geworden. Vergeleken met een laptop van een paar jaar terug voelt praktisch elk recent model als een luxepaardje. Toch staan laptops nog altijd in de schaduw van desktopcomputers. Die lopen nog een stapje voor met de nieuwste componenten. Als je louter om maximale prestaties geeft voor zware taken, dan blijft een laptop nog altijd iets achter op de grotere systemen. Dunnere behuizingen hebben consequenties, zoals minder aangename toetsenborden in sommige dunne laptops. Tevens zien we menig fabrikant nog altijd beknibbelen op cruciale zaken die je niet zult terugvinden in de specificaties. Echte hands-on time blijft dus cruciaal om tot goed advies te komen.

Verwachtingen

Als je op dit moment een nieuwe laptop kunt gebruiken, is het een prima tijd om te shoppen. Het is raadzaam om, voor je iets koopt, eerst goed te inventariseren wat je van een laptop verwacht. Een grotere machine is fijn voor in huis en voor lange werkdagen; een kleine machine is juist weer praktischer voor onderweg. In deze koopgids proberen we dan ook het beste voor beide werelden te vinden: een voordelige instapper voor in huis, een betaalbaar werkpaard voor de mobiele reiziger en een desktopvervanger. De ultieme combinatie vinden we ook, al zal die prijstechnisch buiten het bereik van velen blijven. Iedere categorie beschrijven we aan de hand van een concreet model. Hiermee maak je een prima keuze, maar je kunt onze keuze ook als uitgangspunt gebruiken voor de eigenschappen die je nodig hebt. Het kan zijn dat de exacte configuratie niet meer verkrijgbaar is wanneer je dit leest, maar de ervaring leert dat er dan sterk vergelijkbare configuraties beschikbaar zijn.

Toekomstmuziek

Lenovo Ideapad 330-15IKBR

Er mag dan wel veel verbeterd zijn op gebied van laptops in bredere zin, maar laptops rond de 500 euro laten veelal flink te wensen over. Hoewel er een paar prijs-prestatie-pareltjes te vinden zijn, willen we de veelgehoorde opmerking dat je voor 500 euro een goede laptop koopt graag ontkrachten. Een laptop onder de 600 euro is altijd een kwestie van concessies accepteren.

We verwachten ook op een instaplaptop een full-hd-scherm.

© PXimport

Eisen

Voor onze instaplaptop stelden we een aantal eisen. Zo accepteren we niets minder dan een scherm met full-hd-resolutie: met een achterhaalde resolutie van 1366 x 768 pixels werken of zelfs browsen op internet is vragen om frustraties.

We verwachten minimaal 6 GB geheugen: simpelweg het openen van meerdere tabbladen in Google Chrome is voldoende om een pc met 4 GB geheugen significant te vertragen. En wat opslag betreft eisen we dat er minimaal een ssd aanwezig is voor een vlot gevoel en dat de totale opslag minimaal 256 GB bedraagt – voldoende ruimte voor een ruim aantal bestanden, foto’s of films.

Vooral de eis van meer dan 4 GB geheugen bracht ons vrij snel bij de 15,6 inch Lenovo Ideapad 330-15IKBR. Het gros van de laptops onder de 600 euro is namelijk nog altijd met slechts 4 GB uitgerust. Lenovo balanceert de specs uitstekend met 8 GB geheugen, een 128 GB ssd plus 1 TB harde schijf voor bulkopslag en een redelijk capabele Intel Core i3-8130U-processor. Geen creatief werkpaard, maar prima capabel voor wat incidentele vakantiefoto’s bovenop het dagelijkse huis-tuin-en-keukenwerk. Precies wat wij van een instaplaptop verwachten.

De Lenovo Ideapad 330 is nog best draagbaar.

© PXimport

Aangenaam werken

Wat Lenovo met de Ideapad-serie al langer goed doet, bijvoorbeeld met de Ideapad 320- en 520-modellen, is op geen enkel vlak echt teleurstellen. Dat klinkt niet heel positief, maar dat maakt in deze prijsklasse het verschil tussen aanrader en afknapper. De bouwkwaliteit en afwerking zijn bovengemiddeld in de klasse, hij is met 2,2 kg redelijk draagbaar, het toetsenbord (met numpad) is ook voor iets uitgebreider typwerk aangenaam en het touchpad doet het eveneens goed in zijn klasse.

Hoewel we liever een ips- dan een tn-paneel hadden gezien, is de subjectieve indruk van het scherm best aangenaam. Uit onze testen blijkt dat je serieuze creatieve taken liever niet op dit scherm doet, maar de laptop onder de 600 euro die daarin uitblinkt hebben wij nog niet ontdekt. Ook de weinig imposante 30Wh-accu is een concessie, maar we leveren liever daarop in dan op andere zaken. Tellen we er nog een fijn aantal aansluitingen inclusief kaartlezer bij op, en we hebben ons instapadvies gevonden.

Specificaties

Asus ZenBook UX430UA (GV265T)

Klinkt de instaplaptop aantrekkelijk, maar wil je simpelweg een iets luxere variant op de traditionele 15,6inch-laptop, kijk dan bij Lenovo zelf naar de 520-serie die in een iets hogere prijsklasse een vergelijkbaar positieve prijs-prestatieverhouding neerzet. Voor onze redelijk betaalbare middenklasser in de spotlight wilden we de nadruk echter leggen op draagbaarheid, want voor onder de 800 euro vinden we tegenwoordig ook laptops die uitermate capabel zijn, een volledige werkdag op de accu overleven en ruim onder de 2 kg blijven.

Asus bewijst dat je in de mid-range een dunne en fraaie laptop kunt kopen.

© PXimport

Draagbaar

De Asus ZenBook UX430UA biedt een 14 inch full-hd-paneel waar uitstekend op te werken valt. In de afmetingen is deze laptop significant kleiner dan de eerder besproken Lenovo. Indrukwekkender nog is het gewicht van 1,25 kilogram: bijna de helft van de Ideapad 330 en een minimale belasting in een rugzak of tas. Dat terwijl de accu met 50 Wh significant groter is. Met licht gebruik (browsen, typen, office-applicaties) halen we tussen de 9 en 10 uur accuduur, en dat is best indrukwekkend.

Het toetsenbord en touchpad van de Asus ZenBook UX430UA voldoen om onderweg op te werken.

© PXimport

Goede specificaties

Ondanks zijn kleine afmetingen is het ook een stevige laptop qua specs. Een Intel Core i5-8250U, 8 GB geheugen, 256 GB ssd: met die combinatie kun je uitstekend werken en huis-tuin-en-keukentaken uitvoeren. Voor de circa 750 euro die de gekozen variant van de UX430UA kost, moeten we realistisch zijn en niet verwachten dat we een ultieme laptop krijgen. Maar deze Asus laat eigenlijk maar weinig te wensen over, zelfs als we 100 tot 200 euro meer uit zouden kunnen geven. De touchpad is alleszins redelijk, typen is aangenaam en hoewel Asus zoals vaker nog wel wat Ou kunnen verbeteren aan de exacte afstelling van het scherm, maakt het 1080p-ips-paneel een goede indruk; het staat creatief werk niet in de weg.

Omdat de UX430UA zowel de aansluitingen (2x usb type-a, usb type-c, kaartlezer) en de bouwkwaliteit eveneens goed voor elkaar heeft, is dit een overtuigende aanrader voor iedereen die een echt lichte, draagbare doch betaalbare notebook zoekt.

Specificaties

Mat vs. glossy

HP Pavilion 15-cx (cx0675nd)

Wat als je de capaciteiten van een stevige desktopcomputer in een draagbare vorm zoekt? Dan wil je voldoende processorkracht, bijvoorbeeld een recente Intel Core i7, 16 GB werkgeheugen voor huiselijk foto- of videowerk, en voldoende grafische kracht voor wat games zoals een Nvidia GeForce GTX 1050 Ti of GTX 1060. Stuk voor stuk erg prijzige componenten die zelfs een laptop van 2.000 euro niet misstaan.

HP bewijst met de Pavilion 15-cx dat een krachtige laptop behoorlijk scherp geprijsd kan zijn.

© PXimport

Concessies

Het mag duidelijk zijn: de door ons gevonden veel lager geprijsde HP Pavilion 15-cx moet ergens concessies doen om het prijspunt van 1.249 euro te halen (voor het model met Intel i7-8750H, 16 GB geheugen en een Nvidia GTX 1060). Zo is het scherm weliswaar een full-hd-ips-paneel met matte coating, de maximale helderheid en het kleurbereik van dit scherm laten veel te wensen over. Creatieve professionals dienen flink dieper in de buidel te tasten voor een paneel waarop je professioneel beeld kunt bewerken. Ook het touchpad is niet van dezelfde kwaliteit als high-end modellen en de afwerking is hier en daar wel erg plastic.

De desktopvervanger verwachten we echter vooral binnenshuis op tafel aan te treffen. Daar is een lagere maximale helderheid geen bezwaar en kun je met een losse muis de matige touchpad omzeilen. Ook krijgt de laptop daar fysiek minder te verduren dan een laptop die veel onderweg is.

Krachtige specificaties voor een scherpe prijs betekent wel concessies, zoals een plastic behuizing.

© PXimport

Veel varianten

Opvallend aan de HP is dat er veel varianten van de HP Pavilion 15-cx zijn. Zo kun je iets besparen op een variant met een GTX 1050- of GTX 1050 Ti-videokaart of kunnen gamers zonder creatieve doeleinden besparen door een variant met 8 GB in plaats van 16 GB geheugen te kiezen. Let wel op dat een GTX 1060 veel krachtiger is in games dan de GTX 1050 en GTX 1050 Ti. Bovendien komt de snellere grafische kaart in combinatie met een iets grotere accu en is daarmee de betere koop.

Over de hele linie biedt de HP Pavilion 15-cx echter gewoon heel veel kracht voor een zeer lage prijs. Een incidentele concurrent zoals de Lenovo Legion Y530 biedt een vergelijkbaar pakketje en laat het vreemd genoeg op vergelijkbare manier afweten wat schermkwaliteit betreft. Het gros van de laptops met vergelijkbare specificaties kost echter aanzienlijk meer. Perfectie vinden we niet, maar een betere desktopvervanger voor thuis is er in deze prijsklasse ook niet.

Specificaties

Prijsvergelijkertje pesten

Dell XPS 15 (9570, CNX97005)

De reputatie van de Apple MacBook Pro als ultieme laptop lijkt inmiddels een soort vastgeroest gegeven. En laat er geen twijfel over bestaan: dat zijn daadwerkelijk prachtige machines. Toch zijn er goede redenen om naar alternatieven te kijken: het Windows-ecosysteem heeft genoeg te bieden wat Apple niet heeft en zal voor velen bekender aanvoelen. Het feit dat ons model Dell XPS 15 9570 maar liefst duizend euro goedkoper is dan de MacBook Pro met de best vergelijkbare specificaties mogen we ook niet onderschatten.

Dells XPS 15 is piekfijn afgewerkt.

© PXimport

Bouwkwaliteit

Een veelgehoorde opmerking is dat Windows-machines niet in de buurt kunnen komen van Apples bouwkwaliteit, afwerking, touchpad, type-ervaring (die op recente MacBook Pro’s overigens niet uitzonderlijk is) en schermkwaliteit. Dat gaat echter niet op voor Dells topmodel. Die is even stevig en chic afgewerkt en eveneens voorzien van een uitstekend touchpad en een minstens even fijn verlicht toetsenbord. In elk opzicht een topmachine. Dell verkiest ten opzichte van Apple een scherm met een iets hogere 4K-resolutie, maar in de praktijk is het kiezen tussen twee stukjes monitor-perfectie. Dells paneel is net als bij de MacBook Pro uitstekend wat betreft kleur, helderheid en afstelling.

De carbon-afwerking zorgt voor een eigen gezicht.

© PXimport

Kleine verschillen

Dell verkiest een donkere carbon afwerking aan de binnenkant; dat geeft een andere indruk. Dat carbon heeft als nadeel dat je vette vingers er snel op ziet, maar als voordeel dat je het met een doekje of zelfs een servetje veel eenvoudiger schoonmaakt dan een typische metalen laptop. Twee punten waar Apple wel duidelijk wint zijn Apples exclusieve touchbar en het feit dat Dell zijn webcam onderaan het scherm plaatst, wat een onaangename beeldhoek geeft. Webcamgebruikers opgepast. Maar met 1.000 euro verschil en een vergelijkbare ervaring op andere fronten neigen we er toch naar om die zaken door de vingers te zien.

Meer dan specificaties

Hoewel deze variant Dell XPS 15 op papier niet veel indrukwekkender lijkt dan de HP Pavilion 15-cx, is het verschil heel groot in de ogenschijnlijk secundaire zaken zoals bouw, afwerking, invoer en scherm. Hij is dunner, lichter en werkt langer op de accu, maar het is vooral het verschil in de ervaring van het dagelijks gebruik wat je eraan herinnert dat je geïnvesteerd hebt in een toplaptop. Een dergelijke ervaring vinden we niet nabij de 1.000 euro; hooguit kun je kiezen voor een XPS 15 met iets lichtere specificaties. Vooral de variant met 1080p-paneel voor 300 euro minder lonkt voor niet-touch-gebruikers. Goedkoop is anders, maar voor de dagelijkse mobiele werkers zijn dit wel ultieme machines.

Specificaties

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000