Wat zijn de beste laptops?

Door: Stephan Overbeeke | 05 april 2019 18:17

laptop phising email
PC

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Instaplaptop (550 tot 600 euro)
 3. Dunne en lichte mid-range laptop (700 tot 800 euro)
 4. Desktopvervanger (1.150 tot 1.250 euro)
 5. De MacBook Pro killer (meer dan 2.000 euro)

Met de opkomst van tablets leken laptops aan populariteit te verliezen, maar inmiddels krabbelt de verkoop van laptops weer op. Niet vreemd, want moderne laptops zijn snel en capabel; bovenal kunnen ze veel wat zelfs de meest luxe tablets zoals de iPad Pro niet voor elkaar krijgen. En nu Windows 7 op zijn laatste benen loopt, is het hoog tijd om de beste laptops (met Windows 10) van dit moment op te zoeken.

Net als desktopcomputers hebben ook laptops de laatste jaren aardige stappen in prestaties gemaakt. Ook laptops zijn inmiddels met pittige zes-core processors te krijgen, rappe ssd’s zijn aan de orde van de dag en dankzij de flink verbeterde zuinigheid van de meeste componenten zijn laptops met een batterijduur van een paar luttele uurtjes al bijna niet meer voor te stellen. Zelfs instappers bereiken met licht gebruik al de vijf uur en een degelijk werkpaard redt het een volledige werkdag op de accu.

Haken en ogen

Dankzij de zuinigere en compacte onderdelen zijn de meeste laptops ook dunner en lichter geworden. Vergeleken met een laptop van een paar jaar terug voelt praktisch elk recent model als een luxepaardje. Toch staan laptops nog altijd in de schaduw van desktopcomputers. Die lopen nog een stapje voor met de nieuwste componenten. Als je louter om maximale prestaties geeft voor zware taken, dan blijft een laptop nog altijd iets achter op de grotere systemen. Dunnere behuizingen hebben consequenties, zoals minder aangename toetsenborden in sommige dunne laptops. Tevens zien we menig fabrikant nog altijd beknibbelen op cruciale zaken die je niet zult terugvinden in de specificaties. Echte hands-on time blijft dus cruciaal om tot goed advies te komen.

Verwachtingen

Als je op dit moment een nieuwe laptop kunt gebruiken, is het een prima tijd om te shoppen. Het is raadzaam om, voor je iets koopt, eerst goed te inventariseren wat je van een laptop verwacht. Een grotere machine is fijn voor in huis en voor lange werkdagen; een kleine machine is juist weer praktischer voor onderweg. In deze koopgids proberen we dan ook het beste voor beide werelden te vinden: een voordelige instapper voor in huis, een betaalbaar werkpaard voor de mobiele reiziger en een desktopvervanger. De ultieme combinatie vinden we ook, al zal die prijstechnisch buiten het bereik van velen blijven. Iedere categorie beschrijven we aan de hand van een concreet model. Hiermee maak je een prima keuze, maar je kunt onze keuze ook als uitgangspunt gebruiken voor de eigenschappen die je nodig hebt. Het kan zijn dat de exacte configuratie niet meer verkrijgbaar is wanneer je dit leest, maar de ervaring leert dat er dan sterk vergelijkbare configuraties beschikbaar zijn.

Toekomstmuziek

Er staan nog enkele ontwikkelingen voor laptops op de radar. Zo verwachten we wederom een nieuwe serie processoren van Intel. Die wordt gefabriceerd volgens hetzelfde procedé als de voorgaande, dus zullen de prestatieverbeteringen niet genoeg zijn om op te wachten. Andere ontwikkelingen lijken interessanter, zoals de mobiele gpu’s van Nvidia en AMD. Ook zijn de eerste oled-laptops inmiddels aangekondigd. Die laatste twee ontwikkelingen zullen vooralsnog weinig impact hebben op de prijsklassen waar wij ons in dit artikel op richten. Zeker van oled-schermen willen we toch eerst zien hoe fabrikanten met het risico van inbranden omgaan.

1 Reactie(s) op: Wat zijn de beste laptops?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 april 2019 14:41 resmeyer
  Deze laptop die U laat zien is beschamend. Alleen al de prijs.
  Niemand betaald zo zoveel geld voor deze laptop waarvan belangrijke functies ontbreken. Bijvoorbeeld dat sommige USB poort(en) ontbreken. Deze MOETEN genoeg aanwezig zijn. Ook vermelden jullie niet hoeveel inch het beeldscherm is. Het zal wel 14 Inch zijn zo te zien in de clip.

  Ook is Windows 10 geinstaleerd. Dit is ergte noemen. Ik vind dat de mensen zelf moeten/kunnen beslissen welke Windows versie op een nieuwe laptop/nootboek mag staan. (Zelf gebruik Windows 8.1.) Deze werkt zonder problemen. Kijk maar eens op internet en lees reacties van anderen hoe slecht Windows 10 nog steeds steeds is. Teveel (spoed) updates installeren anders werkt het niet naar behoren.

  Als ik een laptop koop moet ik zelf weten welke Windows versie er op wil hebben. Niet Microsoft maakt uit dat ik Windows 10 moet gebruiken.

  Deze keuze moet en mag de k;la nt zelf bepalen. DUS: geef een Windows installatie op een DVD mee zodat ik het zelf uitmaak wat ik installeer.
  Als ik zie dat er Windows 10 op staat, formatteer ik de laptop en plaats ik Windows 8.1 Deze Windows werk zonder problemen.

  Ook vermelden jullie niet dat een goed scherm overzicht dat 17 Inch de beste is. Ook koop NOOIT een Laptop van Microsoft. Deze zijn veel, veel te duur en hebben veel problemen.Als U Windows 10 heeft dan weet Microsoft
  wat U op de Laptop staat. Dus wees voorzichtig.

  Deze gebruiken ze voor marketing. Dit heeft Microsoft zelf toe gegeven.
  Hier staat niemand op te wachten. Dat is inbreuk in uw privacy.

  Dus koop e en Laptop / Notebook zonder een Windows versie en bepaal zelf de Windows versie U wilt gebruiken.

  Dus koop ook een Laptop die niet zo duur is in de clip medegedeeld word.
  Voor persoonlijke reakties zend dan een email naar mij toe naar:

  rerm@upcmail.nl

  Bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.