Wat zijn thumbs.db-bestanden en wat moet ik ermee?

© PXimport

Wat zijn thumbs.db-bestanden en wat moet ik ermee?

Geplaatst: 5 april 2016 - 10:21

Aangepast: 24 november 2022 - 11:54

Redactie ID.nl

Je zult op je Windows-pc vast een flink aantal thumbs.db-bestanden hebben staan. Hier bespreken we wat dit zijn en wat je ermee kunt doen.

Windows maakt regelmatig een thumbs.db-bestand aan voor een map om hiermee sneller de thumbnail-afbeeldingen van de bestanden in deze map weer te kunnen geven wanneer je de map opnieuw opent. Een thumbs.db-bestand is normaal gesproken onzichtbaar, maar als je de Verkenner zo hebt ingesteld dat verborgen bestanden worden weergegeven zul je het wel kunnen zien staan. Lees ook: Recente documenten en locaties uitschakelen in Windows 10.

Wat zijn thumbs.db-bestanden?

Het zijn kleine bestanden die nauwelijks ruimte in beslag nemen, dus het is doorgaans niet nodig om ze te verwijderen. Verder heb je er zelf weinig aan, behalve dan dat je thumbnails sneller geladen worden.

Thumbs.db-bestanden kunnen in bepaalde gevallen echter voor problemen zorgen. Soms is het thumbs.db-bestand van een map nog door Windows in gebruik terwijl je die map weg probeert te gooien, waardoor dit niet lukt.

Pictogrammen weergeven

Als je een probleem met een thumbs.db-bestand ondervindt, is het een goed idee om de map te openen en de Details-weergave te kiezen. Als je dit doet wordt het thumbs.db-bestand namelijk gesloten, waardoor het probleem verholpen wordt. Dit is echter een tijdelijke oplossing.

Er is ook een permanente oplossing. Ga hiervoor in de Verkenner op het tabblad Beeld en klik in het lint op Opties. Klik in het venster dat verschijnt op het tabblad Weergave en zet een vinkje bij Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten