Welke laptop moet ik kopen?

Door: Jeroen Boer | 05 december 2016 11:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3: soorten notebooks
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

Wil je tegenwoordig een computer kopen, dan is dat bijna vanzelfsprekend een laptop. Met die keuze ben je er nog niet, laptops zijn in allerlei vormen te koop. Wij laten je in dit artikel zien wat er te koop is, zodat je voor jezelf kunt bepalen wat voor soort laptop je nodig hebt.

Wie op zoek is naar een computer voor thuis, komt al snel bij een laptop terecht. Er worden dan ook al jarenlang meer laptops dan desktops verkocht. Niet voor niets, want een laptop biedt veel voordelen ten opzichte van een desktop. Een laptop neemt weinig ruimte in en kun je overal in huis gebruiken. Uiteraard kun je hem ook meenemen en onderweg gebruiken. Hoewel desktopprocessors nog altijd een stuk sneller zijn, kun je met notebookprocessor ook vrijwel alle taken uitvoeren. De extra kracht die een desktop-pc qua processor biedt, heb je eigenlijk alleen maar nodig voor specifieke toepassingen als gamen of videobewerking. Overigens zijn er ook wat minder zuinige notebookprocessors die net als een desktopprocessor vier kernen bevatten. Deze vind je logischerwijs terug in gamingnotebooks en desktopvervangers.

De ene laptop is natuurlijk de andere niet. We zullen je in dit artikel vertellen waar je op moet letten tijdens het uitzoeken van een notebook. We zetten daarbij een aantal notebookcategorieën op een rij die volgens ons het interessants zijn voor de meeste gebruikers. Heb je eenmaal een laptop gevonden die je wat lijkt, dan zouden we je altijd aanraden om hem indien mogelijk uit te proberen, waarbij je vooral moet letten op het toetsenbord en de touchpad.

Schermformaat van je nieuwe laptop

Het lijkt een open deur, maar de keuze voor een laptop begint bij het schermformaat. Het formaat van het scherm bepaalt grotendeels de afmeting van het apparaat. Hoe vaker je de laptop meeneemt, hoe belangrijker het formaat wordt. Zo is een 17inch-laptop voor de meeste gebruikers veel te groot om mee te nemen. Dergelijke apparaten dienen vooral als desktopvervangers voor gebruikers die thuis het gemak van een eenvoudig verplaatsbare pc willen hebben. Een 17inch-notebook zul je niet zo snel op schoot gebruiken. De populairste maat is nog altijd de 15,4inch-laptop. Wil je je laptop regelmatig meenemen of thuis op de bank gebruiken, dan zouden wij toch echt nog een maatje kleiner nemen.

Een 13,3inch- of 14inch-scherm is een goed compromis tussen draagbaarheid en een formaat dat groot genoeg is om alles nog goed te kunnen zien. Ga je kleiner dan 13,3 inch, dan moet je focus wel heel erg op draagbaarheid liggen. Op een scherm van 12 inch is op zich nog te werken, een kleiner scherm zouden wij niet aanraden voor een apparaat dat als primaire computer dient. Uiteraard kun je voor thuis wel een normaal scherm op je laptop aansluiten.

Een 13inch-laptop is een stuk compacter dan een 15inch-exemplaar, maar is nog groot genoeg om lekker op te werken.

1 Reactie(s) op: Welke laptop moet ik kopen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2016 16:14 Uncle John
  Jammer dat er totaal aan voorbij gegaan is aan het feit dat steeds meer laptops zonder CD/DVD speler cq brander geleverd worden. Het is toch een aandachtspuntje bij het kopen van een laptop!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.