Welke laptop moet ik kopen?

Door: Jeroen Boer | 05 december 2016 11:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3: soorten notebooks
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

Schermtechnologie en resolutie

Nog altijd zijn met name veel 15inch-laptops voorzien van relatief slechte schermen. Dat komt door de gebruikte technologie: TN (twisted nematic). Het voordeel van TN-panelen is dat ze goedkoop zijn en een snelle reactietijd hebben. Helaas is TN op de snelheid na de slechtste courante schermtechniek en die snelheid heb je tegenwoordig alleen nodig als gamer. TN-schermen hebben relatief slechte inkijkhoeken en een slechte kleurweergave.

IPS (in-plane switching) is een andere techniek, die goede inkijkhoeken koppelt aan een goede kleurweergave. Probeer dus zeker voor een IPS-scherm te kiezen. Helaas is een resolutie van 1366 x 758 pixels nog altijd een populaire resolutie die vaak ook nog eens gecombineerd wordt met een relatief groot 15,4inch-paneel. Wij raden je een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels aan. Je kunt tegenwoordig ook gerust kiezen voor een 4K UHD-scherm in combinatie met Windows 10. Hoewel het Microsoft nog niet helemaal gelukt is, is het grootste deel van Windows 10 qua schaling geschikt voor een UHD-scherm in combinatie met een kleiner fysiek scherm.

Een hogere resolutie zorgt voor veel meer werkruimte en een veel scherper beeld.

Welke processor kies je?

Intel en AMD maken beide laptopprocessors, maar er zijn in de praktijk veel meer laptops met een Intel-processor te koop. Een aantal jaar geleden was het kiezen van een Intel-processor makkelijk. Atom was goedkoop, maar doorgaans te langzaam. Daar stonden de Celeron-, Pentium- en Core-processors tegenover die je wel kon inzetten voor serieuze zaken. Nog steeds zijn de snelste processors voorzien van de aanduiding Core en worden er binnen dezelfde architectuur langzamere varianten als Celeron en Pentium op de markt gebracht. Helaas zijn er tegenwoordig ook Celerons en Pentiums die gebruikmaken van een andere langzamere architectuur. Dit zijn eigenlijk de chips die we paar jaar geleden Atom zouden hebben genoemd. Deze langzamere instaparchitectuur is wat ons betreft vooral bedoeld voor apparaten die hoofdzakelijk dienen als tweede apparaat. Je kunt het verschil tussen beide soorten Celerons en Pentiums herkennen aan de typenummers.

De langzamere varianten hebben een typenummer dat begint met een N, bijvoorbeeld Celeron N3150. De varianten die gebruikmaken van de normale architectuur hebben een typenummer dat eindigt op een U, bijvoorbeeld Celeron 2957U. Of het nu gaat om een Celeron, Pentium of Core iX, processors met het achtervoegsel U hebben twee cores en afhankelijk van de uitvoering een turbomodus en hyper-threading. Intel heeft ook mobiele quadcores met HQ of HK als achtervoegsel, bijvoorbeeld Intel Core i5-6300HQ. Dergelijke chips vind je terug in krachtigere laptops voor bijvoorbeeld gaming of desktopvervangers. Kom je een laptop tegen met een AMD A8- of A10-processor, dan is dat voor een instapnotebook ook een goede keuze.

Laptop prijsvergelijker

Via onze prijsvergelijker krijg je snel een overzicht van het aanbod binnen de door jou gestelde eisen als prijs, schermdiagonaal en schermresolutie. Ga naar de prijsvergelijker en klik in de linkerkolom op Laptops & PC’s / Laptops & Tablets / Laptops/Tablets. Je kunt vervolgens filteren op diverse eigenschappen.

In onze prijsvergelijker kun je het aanbod eenvoudig sorteren op basis van je eigen eisen.

Dun zonder ventilator

Een voordeel van Intels en AMD’s langzamere instaptechnologie ten opzichte van de krachtigere normale architectuur is dat de instap-processors veel minder energie gebruiken. Dat maakt ze langzamer, maar tegelijkertijd ook zo energiezuinig dat er geen ventilator meer nodig is. Helaas zijn dergelijke processors wat ons betreft vooral bedoeld voor goedkope laptops die je inzet als tweede apparaat (bijvoorbeeld een Chromebook). Toch is het jammer dat het ontbreken van een irritante ventilator voorbehouden is aan langzamere laptops. Intel heeft met de Core m een energiezuinige processor die wel gebruikmaakt van de normale architectuur. Eigenlijk heeft Intel het energieverbruik van de normale Core i-processor beperkt. Deze beperking zorgt wel voor slechtere prestaties, maar niet echt voor een lagere prijs. Dat komt doordat ze net zo complex zijn als een Core i-processor en dus ongeveer net zoveel kosten om te maken. Een laptop gebaseerd op een Core m is in de praktijk dus niet goedkoper dan een laptop gebaseerd op bijvoorbeeld een Core i5. Hij zal wel dunner zijn en het belangrijkere voordeel hebben dat hij gekoeld wordt zonder ventilator.

Heel goedkope notebooks (cloudbooks) zoals deze ASUS EeeBook hebben als voordeel dat ze geen ventilator hebben.

Geheugen en opslag

Lange tijd was 4 GB de standaardhoeveelheid RAM en nog steeds worden er veel laptops met deze hoeveelheid geheugen aangeboden. Op zich is er nog prima te werken met 4 GB RAM, maar wij raden je inmiddels 8 GB RAM of meer aan voor een nieuw apparaat. Is je laptopje echt goedkoop en gebruik je hem als tweede apparaat, dan kun je nog net uit de voeten met 2 GB. Dat bijvoorbeeld het geval bij een Chromebook of een cloudbook die je vooral als mobiele browser gebruikt. Ook voor dit soort taken is 2 GB inmiddels wel echt het minimum. Microsoft heeft onlangs de minimale systeemeisen van Windows 10 verhoogd en stelt 2 GB nu ook echt als absoluut minimum. Let erop dat RAM steeds vaker op het moederbord wordt gesoldeerd, de tijd van het upgraden van je RAM is daarmee in veel gevallen voorbij. Controleer dus goed of dit bij de laptop die je wilt aanschaffen het geval is. Het zou zonde zijn als je nu een laptop met 4 GB koopt met de gedachte die later te upgraden met meer RAM en dat niet mogelijk blijkt te zijn.

RAM zit steeds vaker op het moederbord gesoldeerd. Een SSD kun je ook op een dunne notebook vaak nog steeds upgraden omdat er gebruik wordt gemaakt van een M.2-SSD.

Iedereen aan de SSD

Een SSD is wat ons betreft geen luxe meer. Dat geldt niet alleen voor duurdere laptops met snelle processors; juist bij goedkopere langzamere processors komt de ‘boost’ die flashgeheugen biedt extra goed van pas. Bij instaplaptops met een prijs rond de 500 euro begint een SSD gelukkig tot de standaarduitrusting te behoren. Wel gaat het dan om de wat kleinere varianten van ongeveer 128 GB. Wil je ook grote bestanden als films op je laptop zetten, dan is een dergelijke opslagcapaciteit te krap. In dat geval is een SSHD of hybride schijf een goede oplossing. Hierbij wordt een normale harde schijf gecombineerd met een kleine hoeveelheid flashgeheugen. Bij een duurdere laptop moet een SSD eigenlijk geen aandachtspunt meer zijn, die hoort er gewoon in te zitten. We verwachten dan natuurlijk wel een wat groter exemplaar van minimaal 256 GB. Het maakt daarbij in de praktijk eigenlijk niet heel erg veel uit of dit een SSD is die gebruikmaakt van de vertrouwde SATA-interface of een snellere PCI Express-SSD via M.2.

1 Reactie(s) op: Welke laptop moet ik kopen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2016 16:14 Uncle John
  Jammer dat er totaal aan voorbij gegaan is aan het feit dat steeds meer laptops zonder CD/DVD speler cq brander geleverd worden. Het is toch een aandachtspuntje bij het kopen van een laptop!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.