Welke laptop moet ik kopen?

Door: Jeroen Boer | 05 december 2016 11:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3: soorten notebooks
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

Budgetnotebooks

Een notebook waar je vooral thuis op wilt werken, hoeft niet heel veel te kosten. Heb je geen behoefte aan de allersnelste technologie en ben je tevreden met een doorsnee kunststof behuizing, dan is een budgetnotebook een interessante keuze. Onder een budgetnotebook verstaan wij een notebook met een prijs vanaf zo’n 350 euro tot en met een prijs van zo’n 500 euro. Er zijn zelfs nog goedkopere notebooks te koop, maar voor minder dan 350 euro kun je eigenlijk geen bruikbare notebook vinden. Deze goedkope notebooks zijn doorgaans voorzien van een processor die gebruikmaakt van de langzamere instapprocessorarchitectuur. Ook bij notebooks duurder dan 350 euro zien we Celeron- en Pentium-processors terug die gebruikmaken van de instaparchitectuur. We raden je een dergelijk apparaat af. Kies zeker voor een Celeron of Pentium die gebaseerd is op Intels normale Core-architectuur. Uiteraard is een echte Core i3 een nog betere keuze. Je komt in deze budgetnotebook-prijsklasse ook wat laptops tegen die gebaseerd zijn op een AMD–processor. Een AMD A8 of A10 is voor deze categorie ook prima.

Een processor is tegenwoordig maar het halve verhaal als het op snelheid aankomt. Ook een SSD is belangrijk voor hoe snel een laptop aanvoelt. Bij de goedkoopste laptops in deze prijscategorie zul je helaas genoegen moeten nemen met een harde schijf. Ga je richting de 500 euro, dan begint een SSD wel tot de mogelijkheden te behoren. Wij raden je een SSD zeker aan, ten opzichte van een harde schijf geeft dit echt een boost aan je pc. Wel zul je genoegen moeten nemen met een bescheiden model qua opslagcapaciteit, denk aan zo’n 128 GB. Is dat te weinig, dan is een SSHD een goede optie. Als het even kan raden we je 8 GB RAM aan. Qua prestaties heb je dan een machine waar je gewoon goed op kunt werken. Het enige punt waarop je nog steeds echt inlevert is de kwaliteit van het scherm. In deze prijscategorie zijn het nog steeds TN-panelen met een resolutie van 1366 x 768 die de boventoon voeren.

Voor nog geen 500 euro heb je een prima bruikbare laptop zoals deze Lenovo IdeaPad 100 met een Intel Core i3, 8 GB RAM en een SSD.

Netwerkaansluitingen

Uiteraard dien je er bij het uitzoeken van een laptop op te letten of het apparaat de door jou gewenste aansluitingen heeft. Let hierbij extra op de netwerkmogelijkheden. Controleer dan of deze daadwerkelijk gigabit ondersteunt. Er worden nog steeds laptops met een 100Mbit/s-aansluiting (Fast Ethernet) verkocht. Ook wifi verdient aandacht. Uiteraard is 802.11ac-ondersteuning belangrijk. Let er verder op dat ook in duurdere laptops, ook die meer kosten dan 600 euro, soms een goedkoop wifikaartje met maar één antenne wordt toegepast. In optimale theoretische omstandigheden kun je hiermee een snelheid halen van 433 Mbit/s, maar bij een 802.11n-netwerk is dat nog maar 150 Mbit/s. In een duurdere laptop hoort minimaal een wifi-kaartje met twee antennes thuis. Helaas is het op basis van de specificaties vaak erg lastig om te achterhalen wat voor wifi-adapter er is geplaatst.

Als je veelvuldig gebruikmaakt van een bedrade internetverbinding, let dan op of de netwerkaansluiting gigabit ondersteunt.

1 Reactie(s) op: Welke laptop moet ik kopen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2016 16:14 Uncle John
  Jammer dat er totaal aan voorbij gegaan is aan het feit dat steeds meer laptops zonder CD/DVD speler cq brander geleverd worden. Het is toch een aandachtspuntje bij het kopen van een laptop!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.