Welke laptop moet ik kopen?

Door: Jeroen Boer | 05 december 2016 11:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3: soorten notebooks
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

Allround-notebooks

Voor een allround-notebook betaal je zo’n 600 tot 900 euro. Qua snelheid kun je dan al meer eisen stellen en wij zouden in deze categorie geen systeem zonder SSD willen. Bij de goedkopere laptops in deze categorie is een Core i3 een goede keuze. Ga je qua prijs richting de 800 euro, dan verwachten we ‘gewoon’ een Core i5-processor in combinatie met 8 GB RAM en een SSD. Ook qua scherm stellen we hogere eisen dan bij een budgetnotebook, de resolutie moet eigenlijk wel Full HD zijn en dan het liefst gebaseerd op IPS-technologie. Helaas vallen Full-HD-schermen gebaseerd op TN-technologie ook onder de ‘premium-schermen’.

Behalve de doorsnee laptop met een scherm van 15,4 inch, kun je in deze prijsklasse ook de minder populaire kleinere schermmaten 13,3 of 14 inch krijgen. We raden je zeker aan om een dergelijke kleinere maat in overweging te nemen, een wat kleiner scherm zorgt ervoor dat je de laptop makkelijker meeneemt. Ook is een dergelijk formaat handiger om op de bank te gebruiken. Kies in deze prijscategorie voor een geheugenhoeveelheid van minimaal 8 GB. Je kunt natuurlijk nog meer voor een laptop betalen dan 800 euro. Zorg er dan wel voor dat je die investering duidelijk terugziet in bijvoorbeeld een beter scherm, langere accuduur of een stevigere behuizing.

Ultradun

Gebruik je je laptop vooral onderweg en ben je vaak op pad, dan raden we je een ultradunne laptop aan. We bedoelen er dan wel eentje die ook kan dienen als primaire computer, dus een apparaat met een relatief krachtige processor en genoeg geheugen. Dit alles verpakt in een gewicht van maximaal anderhalve kilogram. Nog altijd geldt wat ons betreft Apples MacBook Air als uitgangspunt voor deze categorie. Die MacBook Air raden we door zijn matige scherm echter niet direct meer aan. Een Full-HD-scherm is wat ons betreft – net als bij de allround-laptop – de minimale resolutie, een hogere resolutie is natuurlijk nog beter. Let er ook op dat er gebruik wordt gemaakt van een IPS-scherm zodat je een hoogwaardig scherm krijgt.

Een verschil met een paar jaar geleden is dat je voor een dergelijke laptop niet meer de hoofdprijs hoeft te betalen. In de praktijk zul je dan ook een steeds grotere overlap met de allround-notebook zien. ASUS heeft met de UX305CA bijvoorbeeld een dunne notebook met heel bruikbare specificaties die verkrijgbaar is vanaf zo’n 700 euro. De UX305CA is gebaseerd op een Intel Core m3-processor in combinatie met een SSD. Door de zuinige processor heeft de UX305CA geen actieve koeling nodig. Heb je wel behoefte aan wat meer kracht, dan zijn er uiteraard ook dunne laptops beschikbaar met een Intel Core i5 of i7.

Een nadeel van ultradunne laptops ten opzichte van iets dikkere exemplaren is dat er minder aansluitingen zijn. Een netwerkaansluiting is bijvoorbeeld meer uitzondering dan regel in dit segment.

ASUS laat met de UX305CA zien dat een dunne notebook niet heel veel meer hoeft te kosten.

Betaal niet onnodig voor een gpu

Iets dat we vaak zien, is dat een fabrikant dezelfde laptop aanbiedt met en zonder aparte gpu van NVDIA of AMD. We raden je in dat geval aan om niet te betalen voor een losse gpu en te kiezen voor de uitvoering met enkel de geïntegreerde gpu in de processor. Extra gpu’s bieden doorgaans geen meerwaarde ten opzichte van de door Intel of AMD geïntegreerde gpu’s. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds niet gamen op een NVIDIA GeForce GTX950M of AMD Radeon R7 M360 en dat is doorgaans de enige reden waarvoor je een losse gpu nodig hebt. Wil je gamen, dan is een extra gpu uiteraard wel belangrijk. Kies dan voor minimaal een NVIDIA GeForce GTX 960M of een AMD Radeon R9 M385X. Wil je gamen in Full HD, kies dan voor een nog krachtigere variant.

1 Reactie(s) op: Welke laptop moet ik kopen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2016 16:14 Uncle John
  Jammer dat er totaal aan voorbij gegaan is aan het feit dat steeds meer laptops zonder CD/DVD speler cq brander geleverd worden. Het is toch een aandachtspuntje bij het kopen van een laptop!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.