Welke laptop moet ik kopen?

Door: Jeroen Boer | 05 december 2016 11:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3: soorten notebooks
 4. Pagina 4
 5. Pagina 5

Convertibles

Convertibles zijn er in verschillende soorten, met als overeenkomst dat ze allemaal een aanraakscherm hebben en gebruikt kunnen worden als een tablet. Er zijn drie vormen. De variant die het meest op een traditionele laptop lijkt, gebruikt een 360graden-scharnier waardoor het scherm helemaal om kan klappen. Een dergelijk apparaat is de beste keuze als je voornamelijk op zoek bent naar een laptop die je af en toe ook als tablet wilt gebruiken. Bij de tweede variant wordt het scherm als het ware in het toetsenbord geklikt. Hierdoor heb je dus echte een losse tablet, maar tegelijkertijd wel een apparaat waarmee je ook op je schoot kunt typen. Ten opzichte van een convertible met een 360graden-scharnier is de balans bij laptopgebruik wel minder goed verdeeld. Alle technologie zit immers in het ‘scherm’, dat daardoor relatief zwaar is. De combinatie heeft daardoor sneller de neiging om op je schoot achterover te kantelen. De derde categorie is feitelijk een tablet waar je een toetsenbordcover aan klikt. Microsofts Surface is het bekendste apparaat in deze categorie, maar het concept wordt ook door andere fabrikanten gebruikt. Het voordeel van een dergelijke convertible is dat dit de lichtste vorm is, waarbij je wel een toetsenbord bij je hebt. Het nadeel is dat het typecomfort minder goed is, vooral omdat je een dergelijk apparaat eigenlijk niet op schoot kunt gebruiken.

Microsoft Surface 3.

Chromebooks en cloudbooks

De netbook bleek na een vliegende start uiteindelijk niet zo’n succes, de apparaten waren simpelweg te traag. Inmiddels is het concept in een iets gewijzigde vorm weer terug, door de opkomst van de Chromebook. Een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS. Dit is niet veel meer dan een Linux-distributie met de browser Chrome als enige programma. Omdat je op een Chromebook alle taken in de browser draait, kun je er minder mee dan met een Windows-laptop. Wel kun je via Google-programma’s zoals Documenten, Spreadsheets en Presentaties ook offline allerlei documenten maken. Google is momenteel bezig om Chrome OS ook geschikt te maken voor Android-apps. De eerste Chromebooks waarop het draaien van Android-apps mogelijk is, zijn de Acer Chromebook R11, de ASUS Chromebook Flip en de Google Chromebook Pixel.

Als tegenreactie op de Chromebook verschenen er vanuit de Windows-hoek ook al snel simpele en goedkope laptops met Windows, ook wel cloudbooks genoemd. Een overeenkomst is dat ze net als een Chromebook weinig opslagcapaciteit hebben (vaak maar 32 GB) en dat ze grotendeels op clouddiensten vertrouwen. Toch kun je de meest noodzakelijke software natuurlijk wel installeren. Door hun bescheiden processors en krappe hoeveelheid geheugen zijn Chromebooks en cloudbooks wat ons betreft vooral te beschouwen als een apparaat voor erbij. Je moet wel heel weinig eisen stellen aan je computer om zo’n laptop te kunnen gebruiken als enige apparaat.

1 Reactie(s) op: Welke laptop moet ik kopen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 december 2016 16:14 Uncle John
  Jammer dat er totaal aan voorbij gegaan is aan het feit dat steeds meer laptops zonder CD/DVD speler cq brander geleverd worden. Het is toch een aandachtspuntje bij het kopen van een laptop!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.