Welke pc past het beste bij je? 7 tips...

Door: mark-swarts | 21 november 2013 20:00

How To

Desktop-pc's: hip zijn ze niet meer. Toch is een desktop een zeer betrouwbare en krachtige computervriend. En wanneer je er goed voor zorgt, kan de kast jarenlang mee. Het mooiste is: een pc kun je helemaal naar je hand zetten.

Wat gaan we doen?

De desktop-pc's zijn qua populariteit hopeloos voorbijgestreefd door laptops, tablets en smartphones. Toch is de desktop-pc echt nog wel handig. Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Tip 01: Waarom desktop?

De meeste mensen zijn ondertussen overgestapt van een desktop naar een laptop. Deze is namelijk lekker mobiel; je kunt ermee op de bank zitten, meenemen op reis en het is 'het beste van' een desktop computer.

Een desktop is inderdaad niet eenvoudig mee te nemen: veel te zwaar en er zijn te veel kabels om los te koppelen. Maar daar is het ook niet voor bedoeld. Een desktop kun je zo krachtig maken als je wil, de computers zijn relatief goedkoop om aan te schaffen en je kunt ze helemaal naar jouw hand zetten. Daarnaast kun je het instellen als mediacenter inclusief televisie-uitzendingen of als een NAS.

Tip 01 Er bestaan genoeg alternatieven om mobiel te computeren.

Tip 02: Gaming monster

Echte gamers zweren bij een desktop-pc. Een spel spelen in de zwaarst mogelijke instellingen, in de beste kwaliteit, vergt veel van de computer. Een desktop kun je zo (laten) bouwen, dat het veel processor- en videokracht heeft. Er zijn zelfs meerdere videokaarten in een desktop te plaatsen, met daarbij een geweldige surround sound-geluidskaart en uiteraard de juiste koeling om het geheel niet te laten oververhitten.

Koeling is absoluut essentieel bij overgeklokte hardware, waarbij bijvoorbeeld de processor op uiterste kracht draait. Gaming laptops zijn ook verkijgbaar, maar die kunnen door de beperkte koeling niet de zwaarste processor en videokaart dragen. Daarnaast heb je externe hub's nodig om meerdere usb- en hdmi-apparaten aan te sluiten, omdat een laptop slechts een beperkte ruimte heeft voor het aansluiten van randapparatuur.

Tip 02 Neem het woord desktop letterlijk en bouw de hardware in een bureau in ...

Tip 03: Uitbreiding en reparatie

Als de harde schijf van je laptop kapot gaat, kan het soms nog een heel karwei zijn om het onderdeel te vervangen. Een desktoponderdeel vervangen is veel gemakkelijker en het scheelt ook enorm in de kosten. Een onderdeel is namelijk gewoon zelf aan te schaffen, en als je in webwinkels zoekt, kan dit al tegen enkele tientallen euro's goedkoper dan in de reguliere winkel.

De zijkant van een desktop is los te schroeven en je kunt onderdelen vaak gemakkelijk van het moederboord klikken en vervangen door een nieuwe versie. Op deze manier gaat de computer jarenlang mee, want door het uitbreiden van het werkgeheugen, het updaten van de processor en de videokaart en het vervangen van een traditionele harde schijf voor een SSD is de computer weer als nieuw, terwijl het aanzienlijk scheelt in de kosten. En mocht het echt niets meer worden, dan is de desktop nog altijd in te zetten als NAS of bijzettafeltje.

Tip 03 Onderdelen vervang je eenvoudig of fleur je op met lichtjes.

Tip 04: Processor

De processor is het meest essentiële onderdeel van de desktop-pc. Het is deze rekenkracht die de snelheid van de computer bepaalt. Als je een veeleisende gebruiker bent, let dan goed op de snelheid van de processor, uitgedrukt in Gigahertz (GHz). Maar dat is niet alles. Het gaat ook om de hoeveel cores (kernen) en het cache-geheugen. Elke core werkt als een losse processor en de cache werkt als buffer. Hoe groter de buffer (uitgedrukt in MB), hoe meer de processor aankan.

Het kan zijn dat er ook een aparte GPU, ofwel grafische chip, met de processor komt. Dit is echter niet voldoende voor het bewerken van foto's, video's of het spelen van games. We raden daarom een aparte videokaart aan.

Tip 04 De processor: het hart van de computer.

Tip 05: Werkgeheugen

Hoe meer werkgeheugen, hoe beter. Dat is het devies voor veel computergebruikers. Bij een desktop-pc maakt het eigenlijk niet uit hoeveel geheugen je in eerste instantie koopt, want het is zeer eenvoudig om de geheugenstrips in te wisselen voor nieuwere versies. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat je meer werk op hetzelfde moment kunt verrichten. Het DDR3-geheugen is sneller en energiezuiniger dan DDR2, maar de geheugenplaatjes kosten wel meer geld.

Daarnaast zit er tussen de geheugentypes nog verschil in de snelheid, uitgedrukt in MHz. Het verschil tussen 667MHz en 1600MHz zal je bij grotere werkzaamheden duidelijk merken. Let bij het uitbreiden van het RAM-geheugen wel altijd op of het moederbord het type geheugen ondersteunt door bijvoorbeeld op de website van de fabrikant te kijken.

Tip 05 Zoek online naar het juiste geheugen voor jouw computer.

Tip 06: Videokaart

De belangrijkste makers van videokaarten zijn NVIDIA en AMD. Welke videokaart geschikt is voor je, kun je eigenlijk al opmaken uit de naam van de videokaart. Het typenummer is namelijk gebaseerd op hoe hoog de kaart aangeschreven staat: een GT630 bijvoorbeeld heeft minder kracht dan de GTX780, en dat vertaalt zich in de prijs. De GTX780 is tien keer zo duur als de GT630. Let vervolgens op de snelheid van de grafische processor en het werkgeheugen (MHz of GHz) en het daadwerkelijke geheugen van de GPU: uitgedrukt in MB of GB. Heeft de videokaart een ventilator ingebouwd? Dan wordt deze actief gekoeld, dit kan echter wel voor wat lawaai zorgen.

Als je toch voor een grote desktop gaat met veel koeling, dan kan een passieve videokaart ook prima werken. Ten slotte is de videokaart van groot belang voor het aansluiten van monitoren. In tip 12 kunt je meer lezen over de aansluitingen.

Tip 06 Met deze videokaart kun je flink gamen en videobewerken.

Tip 07: Opslag

Vandaag de dag gaat het niet meer zozeer om de grootte van de harde schijf, maar om het type harde schijf. De SSD is namelijk razend populair aan het worden. SSD is een kleine schijf die gebruikmaakt van flash geheugen, in tegenstelling tot harde schijven die met draaiende onderdelen werken. Een SSD is dan ook veel sneller en compacter, maar helaas wel duurder dan een gewone harde schijf.

Je kunt kiezen voor een desktop met daarin een of meerdere harde schijven, een desktop werkende op een SSD-schijf of een combinatie van beide. In dat geval draait bijvoorbeeld het besturingssysteem op de SSD, zodat het razendsnel opstart, en staan je persoonlijke bestanden op de harde schijf. Vaak heb je niet eens zoveel schijfruimte nodig, zeker niet wanneer je ook gebruikmaakt van clouddiensten zoals Google Drive, SkyDrive en Dropbox.

Tip 07 Links de onderdelen van een harde schijf, rechts de SSD.

Suggesties

Om ideeën op te doen voor je nieuwe desktop laten we hier drie verschillende configuraties zien.

Asus ROG CG8480-BN004S (€ 1799,-)

De ultieme desktop-pc voor de gamer. Met een Intel Core i7 3770K processor, 8 GB werkgeheugen, 2 TB harde schijf met daarbij een 128 GB SSD en een NVIDIA GeForce GTX 670 met 2GB GDDR5 werkgeheugen. Het geheel wordt gekoeld met vloeistof en heeft diverse moderne aansluitingen en een blu-ray-speler voor het kijken van HD-films.

Apple iMac 21,5-inch (€ 1499,-)

Een all-in-one-pc zonder losse kast. Sterke hardware met een Intel Core i5 processor (2,9GHz), 8GB werkgeheugen, NVIDIA GeForce GT 650M videokaart en 1 TB harde schijf. Daarnaast zijn er Thunderbolt-aansluitingen voor razendsnelle bestandsoverdracht en is er een IPS-LED monitor met een Full HD-resolutie.

HP Pro 3500 MT C5X65EA (€ 599,-)

Een zakelijke desktop, draaiende op Windows 7 Professional, maar met een licentie om Windows 8 Pro te installeren. Intel Core i5 3470, 4 GB werkgeheugen, 500 GB harde schijf, Intel HD Graphics 2500, dvd-brander/-lezer en maar liefst tien usb2.0-aansluitingen. Daarnaast is er een gigabit-ethernetaansluiting voor bekabeld netwerken tot 1000 Mbit/s.

Tv op de desktop

Wat je ook altijd kunt doen is je desktop als televisie gebruiken. Veel all-in-one-computers beschikken al standaard over een tv-tuner-aansluiting in de videokaart. Hierop kun je de tv-kabel aansluiten en vervolgens rustig het nieuws kijken of een filmpje bekijken. Op veel computers zit standaard een dvd-speler ingebouwd, maar blu-ray-spelers zijn iets minder gewoon. Deze bestaan echter wel, en zijn soms alleen verkrijgbaar bij de aanvraag van een upgrade. Met de komst van Netflix naar Nederland kun je ook tegen een maandelijkse betaling on-demand films en series kijken. Een goede en grote monitor is in dat geval wel aan te raden.

14 Reactie(s) op: Welke pc past het beste bij je? 7 tips...

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 20:09 darknessblade
  meestal zijn kant en klare pc's moeilijker te upgraden.
  dit is omdat die al zijn voorgeinstleerd.
  en de drivers al gelockt zijn op somige pc's

  een optie is een custom pc te maken.
  dit is meestal nog goedkoper dan een kant en klare desktop
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2013 08:20 Anoniem
  Ehm… Technisch gezien is de iMac misschien een desktop (al valt daar zelfs over te discussiëren) maar upgraden van diverse onderdelen en zelf kiezen wat voor processor je hebt is absoluut niet mogelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 10:52 Sunnyboy
  Zoals in het bovenstaande is aangegeven is de desktop computer voor het meer intensieve werk "de" computer. Daarom ben ik ook mijn systeem uit 2007 gaan upgraden. Dat is in het geheel niet moeilijk, behalve als als niet goed gaat.
  Bij mij werkte het geheel niet in één keer en dan moet je met de leverancier van de upgrade bezig en zien waar en bij wie de fout ligt.
  De upgrade terugsturen naar de leverancier, die daarna zegt het geheel te hebben getest en goed te hebben bevonden. Wel, als het bij je thuis in je oudere behuizing met je oude HDD's e.d. nog niet gaat, dan wordt het pas ingewikkeld. Zo ben ik inmiddels bezig met mijn leverancier (de naam noem ik hier maar nier, maar het is een hele bekende) vanaf mei, dus een half jaar!
  Met de Geschillencommissie hoop ik dat de zaak deze maand wordt opgelost.
  Dus, zelf doen is prima, en het kan zelfs leuk werk zijn, maar het kan ook fout gaan zelf héél fout!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 11:54 Anoniem
  Om nou te zeggen dat een CPU met ingebakken GPU niet voldoende zou zijn voor games vind ik wat kort door de bocht. De AMD A serie kan een behoorlijk spelletje zoals Battlefield 3 prima weergeven (ja ik weet dat er alweer een 4 is maar dan vraag je ook meteen het uiterste). Een extra videokaart is dan echt niet nodig. "Voordelige keus" dus, zou de consumentenbond zeggen.
  Overigens zijn die APU's zoals ze worden genoemd ook prima voor foto- en videobewerking!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 14:37 Anoniem
  Na het lezen van het artikel weet ik nog steeds niet welke pc het beste bij me past. Wel een misleidende titel hoor, als ik zo vrij mag zijn…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 16:00 franklin
  @Redactie: kunt u mij specifiekere aankooptips geven voor een desktop-pc. Uw artikel laat alleen zien dat u er verstand van heeft. Nu ik nog. : )
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 17:43 Anoniem
  Blij met deze goede uitleg, ga op korte termijn een nieuwe desktop aanschaffen en dit is heel belangrijke info voor mij!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 21:16 Anoniem
  Het had wel leuk geweest als er een linkje bij de foto van het computer bureau stond ;)
  http://www.l3p.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 november 2013 23:42 Anoniem
  Er valt op dit artikel wel wat af te dingen. Zo is het vervangen van de cpu meestal niet mogelijk, daar de nieuwe cpu niet past op het moederbord (gewijzigd aantal pinnen). Momenteel zijn de gpu's op het moederbord krachtig genoeg om te gamen, zolang je je beperkt tot de wat minder recente games. Een door de fabrikant geïnstalleerde pc is vaak lastig te upgraden, daar diverse onderdelen vaak niet te vervangen zijn of verzegeld, waardoor de garantie op de gehele pc vervalt. Een iMac, m.n. de laatste versie is in het geheel niet te upgraden. Behalve voor zeer specifieke toepassingen (grote database beheren, of hd-video's bewerken), heb je aan 8 GB ram voldoende
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2013 14:26 Anoniem
  Dit artikel legt wel een aantal handige dingen uit t.a.v. desktop en laptop, maar echt een antwoord op de vraag welke PC het beste bij je past wordt m.i. niet gegeven.
  Heb trouwens begin dit jaar een nieuwe computer gekocht en heb op tweakers net (www.tweakers.net) het e.e.a. uitgeweid en ben in het forum goed bedient van info daarover. Heb daarmee een goede afweging kunnen maken, waarmee ik erg blij ben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 december 2013 04:16 Anoniem
  Na deze onzin te hebben gelezen kwam ik tot de conclusie dat het gehele stuk met tips er alleen maar was om die Mac en pc te laten zien.
  Zeer misleidend en zonde van mij tijd,wat niet zonde van mij tijd is :is anderen informeren hierover.

  Goedendag verder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2014 20:19 Anoniem
  Om een perfect alternatief te noemen voor de normale gebruiker(s) en handig in gebruik, bekijk de Lenovo ideapad series eens. Een goed merk en betaalbaar;-) Harm (Ict employee)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 april 2015 16:21 Anoniem
  Ik wil een desktop die minecraft en sims aankan. En daarnaast een officepakket. Waar kan ik kijken en vergelijken als leek?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 augustus 2015 17:00 Anoniem
  Nu dit artikel slaat echt nergens op. Die ultieme game pc, die is zwaar unbalanced, en een Mac voor te gamen? als je genoegen neemt met maar een paar games. Voor OSX zijn niet echt veel games beschikbaar.

  Sponsered by: Asus & Apple
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.