8 tips voor het werken met meerdere schermen

Door: redactie-computertotaal | 11 juli 2022 13:09

How To

Inhoudsopgave

 1. Tip 01: Extra mogelijkheden
 2. Tip 02: Type monitor
 3. Tip 03: Aansluitingen
 4. Tip 04: Hoofdscherm Windows
 5. Tip 05: Taakbalk weergeven
 6. Tip 06: Welk scherm tonen?
 7. Tip 07: Aansluiten op tv
 8. Tip 08: Extern bureaublad

Werk je nog steeds veel vanuit huis, dan wil je je werkplek zo comfortabel mogelijk inrichten. Een extra monitor kan dan een welkome toevoeging zijn. Hoe sluit je meerdere beeldschermen aan en welke opties heb je verder? Wij geven 8 tips.

Werken met 2 beeldschermen?

Je hebt 2 beeldschermen aangesloten. Hoe stel je dat in Windows verder in?

1. Rechtsklik op het bureaublad en kies Schermresolutie of Beeldscherminstellingen.
2. Scherm 1 is je hoofdbeeldscherm; scherm 2 is het extra scherm.
3. Scrol naar Meerdere Beeldschermen.
4. Kies voor Deze beeldschermen dupliceren als je op beide schermen hetzelfde wilt zien als op scherm 1. Deze optie vind je ook als je de toetsencombinatie Windows+P gebruikt.
5. Kies voor Deze beeldschermen uitbreiden om van de 2 schermen 1 groot scherm te maken.

Gedaan? Lees dan deze volgende 8 tips!

Voordat je met meerdere schermen gaat werken, moet je ze wellicht nog wel eerst even in huis halen. Een extra monitor koop je hier via Bol.com.

Tip 01: Extra mogelijkheden

Met een extra monitor of door het aansluiten van een computer op een televisie, krijg je veel meer ruimte om de mogelijkheden van Windows, Mac OS, of zelfs iOS en Android te gebruiken. Zo kun je op elk scherm een ander document geopend hebben, of op het ene scherm een website en op het ander een video. Ook het werken met foto's en video's gaat een stuk overzichtelijker.

Afbeelding van vier beeldschermen

Meerdere schermen geven je veel meer speelruimte.

Door bijvoorbeeld in het optiemenu van Adobe Lightroom een tweede scherm in te schakelen, kan monitor 1 het bewerkingsmenu tonen, terwijl monitor 2 de foto op volledig formaat toont. Een extra scherm geeft ook extra mogelijkheden bij het spelen van games. Denk aan een spel als Flight Simulator, waarbij extra monitoren dienst doen als de ramen van de cockpit.

Afbeelding van editen met twee beeldschermen

Tip 01 Foto's bewerken is een stuk makkelijker geworden!

Tip 02: Type monitor

Als je een extra monitor wil aanschaffen, dan moet je voor jezelf nagaan wat het doel is van de extra beeldruimte. Zo kunnen sommige schermen gedraaid worden in portretstand, zodat je bijvoorbeeld een document in zijn geheel kunt lezen, zonder te hoeven scrollen.

De hoogte is soms ook verstelbaar, maar lang niet bij elke monitor. Een Full-HD-scherm met een HDMI-aansluiting is al verkrijgbaar voor tussen de 100 en 200 euro, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en de mogelijkheden van het beeldscherm. Twee identieke beeldschermen naast elkaar, met een zo dun mogelijke rand, geven een optimale kijkervaring. Zo zet je ze mooi naast elkaar. Heb je twee monitoren van verschillende resoluties en beeldkwaliteit, zorg dan voor enige ruimte tussen de schermen, dan lijken de verschillen minder groot.

Een groot scherm (of zelfs een televisie als scherm) is enorm handig wanneer je veel werkt met videobewerkingssoftware of spreadsheets. Deze schermen worden vaak geleverd met speciale software, die het beeld kan indelen in bijvoorbeeld vier kleine schermen voor handigere multitasking.

Afbeelding van verschillende type monitoren

Tip 02 Verschillende soorten monitoren kunnen vervelend werken voor de ogen.

Tip 03: Aansluitingen

Een extra monitor aansluiten is zeer eenvoudig, mits je computer de juiste videopoorten heeft. Een desktopcomputer beschikt in de meeste gevallen over een VGA- en/of DVI-poort. Een poort is waarschijnlijk al ingenomen door je hoofdmonitor, terwijl de tweede poort vrij is voor een extra scherm. Het is mogelijk dat je hiervoor een adapter nodig hebt, die bijvoorbeeld een DVI-signaal omzet naar een VGA-signaal. Zo'n adapter wordt vaak met het scherm meegeleverd, maar is ook los aan te schaffen.

Op een vrije HDMI-poort is een moderne HD-monitor aan te sluiten. Toch is HDMI nog altijd niet standaard op elke monitor aanwezig. Controleer daarom altijd de specificaties van het scherm dat je wil aanschaffen. De aanschaf van een nieuwe videokaart kan ook oplossing bieden: sommige kaarten hebben ingangen voor wel tien monitoren. Een laptop heeft al een ingebouwde monitor, maar heeft vaak wel een poort om een extra scherm aan te sluiten.

Er bestaan ook splitters, waarmee je twee schermen op één poort aansluit, maar het beeld is dan op beide schermen precies hetzelfde.

Afbeelding van beelschermaansluitingen

Tip 03 Videopoorten, van links naar rechts: VGA, HDMI, DVI.

Tip 04: Hoofdscherm Windows

Windows 10 en 11 herkennen een tweede beeldscherm automatisch en schakelen deze in. Het tweede bureaublad ziet er in eerste instantie uit als een lege ruimte, met een verlengde taakbalk. Het kan zijn dat Windows z'n hoofdscherm op de (voor u) verkeerde monitor weergeeft. Dit verander je eenvoudig. Bijvoorbeeld door het wisselen van de kabels tussen de monitoren.

Is dit niet mogelijk, dan regel je dit softwarematig: rechtsklik op het bureaublad en kies Schermresolutie. Beide schermen worden in het optiemenu weergegeven met de cijfers 1 en 2. De monitoren zijn met de muis te verslepen, naar een opstelling die exact overeenkomt met hoe het op je bureau staat. Door op Identificeren te klikken, verschijnt een groot cijfer, waarbij nummer 1 het hoofdbeeldscherm is.

Je verandert het hoofdbeeldscherm door een ander scherm te activeren en een vinkje te plaatsen voor de optie Dit beeldscherm instellen als hoofdbeeldscherm.

Screenshot van beeldscherminstellingen

Tip 04 Beeldschermen zijn in Windows vrij precies te positioneren.

Tip 05: Taakbalk weergeven

De Windows-taakbalk wordt standaard alleen weergegeven op het hoofdbeeldscherm, het scherm waartoe nummer 1 is toegewezen in het venster Schermresolutie

In Windows 10 kun je dit aanpassen. Rechtsklik op de taakbalk en kies Eigenschappen. Je vindt in het tabblad Taakbalk het optiemenu Meerdere beeldschermen. Plaats een vinkje voor de optie Taakbalk weergeven op alle beeldschermen. De taakbalkknoppen zijn naar wens weer te geven (zoals losse knoppen, gestapeld, met of zonder tekst). Kies je gewenste optie bij Taakbalkknoppen weergeven op. Sla de wijzigingen op met Toepassen / OK.

In Windows 11 ga je naar Taakbalkinstellingen, door met de rechtermuisknop te klikken op de taakbalk. Scrol naar beneden tot je de optie Gedrag van taakbalk ziet. Zet hier een vinkje bij Mijn Taakbalk weergeven op alle schermen. Deze optie is alleen beschikbaar als je daadwerkelijk meerdere monitoren hebt ingeschakeld. 

Tip 05 In Windows 10 en 11 kun je de taakbalk weergeven op meerdere schermen.

Tip 06: Welk scherm tonen?

In het menu Schermresolutie geef je aan wat er met het hoofdbeeldscherm gedaan moet worden. Waarschijnlijk wil je het scherm uitbreiden, waarmee je meerdere bureaubladen krijgt, maar je kunt het ook kopiëren (dupliceren) of een van de schermen uitzetten. Je roept deze functies ook op met de toetscombinatie Windows-toets + P. In Windows 11 opent een overzichtelijke zijbalk met deze combinatie.

Wanneer je een computer, zoals een laptop, aansluit op een televisie, komt Windows-toets + P veelvuldig van pas. Wil je bijvoorbeeld een film kijken, dan is het hinderlijk dat je laptop een fel Windows-startscherm toont. Kies in dergelijke gevallen voor de optie Alleen tweede scherm (in Windows 10 en 11).

Screenshot van het tweede scherm

Tip 06 Met Windows+P schakel je snel tussen beeldschermen.

Tip 07: Aansluiten op tv

Het aansluiten van een desktop of laptop op een televisie is erg eenvoudig, maar je moet eerst weten welke type kabels je nodig hebt. Een laptop zal waarschijnlijk een S-Video-, composiet-, VGA-, DVI- of HDMI-poort hebben. Hoe de kabel er aan de andere kant moet uitzien, ligt aan de televisie. Composiet en S-video zijn vrijwel altijd standaard aanwezig op 'oude' televisies, terwijl HDMI op elke HD-televisie te vinden is.

Wanneer de poorten van de computer en televisie verschillen, dan heb je een adapterkabel nodig. Voor het geluid heb je een standaard audiokabel nodig, die je aansluit op de hoofdtelefoonpoort, hoewel je met een HDMI-kabel geen losse audiokabel meer nodig hebt. Zijn de kabels aangesloten, kies dan op de televisie het juiste videokanaal. Op de computer kun je met de toetsencombinatie Windows + P of via het menu Schermresolutie de correcte weergave kiezen.

Op een HD-televisie zal de hoge resolutie zorgen dat de computerpictogrammen erg klein zijn. Verander daarom desgewenst de resolutie in Windows.

Problemen

Loop je na het aansluiten van je tweede beeldscherm tegen problemen aan? Probeer de monitor eens uit te zetten of start je computer opnieuw op. Het is mogelijk dat een probleem met het besturingssysteem de oorzaak is van de vreemde weergave, en een eenvoudige reboot kan het probleem zomaar oplossen. Controleer ook de kabels goed. In een ander artikel leggen we uit wat je nog meer kunt doen als je monitor het beeld niet goed weergeeft.

Afbeelding van videokabels

Tip 07 Met een adapter sluit je elke computer en televisie op elkaar aan.

Tip 08: Extern bureaublad

Het gratis programma Splashtop laat je je Windows- en Mac-computer volledig gebruiken op een tablet of smartphone. Kies voor de Personal-editie. Klik helemaal onderaan de pagina op Download Streamer. Dit is het programma dat een smartphone of tablet toegang verleent tot de computer (Windows, Mac en Linux).

Download via je mobiele apparaat de app voor iOS, Android. De app scant daarna het lokale netwerk naar beschikbare computers (de computer waarop Splashtop is geïnstalleerd moet aan staan) en opent daarna het computerscherm in een voor de smartphone of tablet aangepaste resolutie. Sluit een muis en/of toetsenbord aan om het mobiele toestel om te toveren in een mini-laptop!

Niet elke Windows-editie heeft de beschikking over een extern bureaublad. Als je Windows 10 Home hebt, kun je daar niet mee verbinden. Je kunt wel Windows 10 Home gebruiken om verbinding te maken met een ándere pc. Ook TeamViewer is een optie. TeamViewer is speciaal bedoeld om vanaf een apparaat buiten je netwerk verbinding met je pc te maken. In een ander artikel gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden om een extern bureaublad in te stellen.

Screenshot van splashtop

Tip 08 Splashtop werkt als een pc-adapter voor smartphone en tablet

Tablet als tweede scherm

Je tablet is ook prima in te zetten als een tweede scherm. De term 'tweede scherm' wordt op televisie vaak gebruikt om aan te geven dat je tijdens het kijken van een tv-programma kunt meedoen via een speciale website of via sociale media. Maar met bijvoorbeeld Netflix heb je aan een tablet echt een tweede scherm. Je kunt hiermee de Netflix-applicatie op een gameconsole of smart-tv bedienen, ondertussen een andere Netflix-film kijken of de huidige video doorstarten op de tablet. Zo kun je gewoon in de slaapkamer verder kijken, zonder de film opnieuw te hoeven starten.

Afhankelijk van het type tablet kun je deze ook aansluiten op een monitor of televisie. Dat kan met een speciale videokabel van Apple of draadloos met Apple TV voor de iPad, of met een microHDMI-kabel voor veel Android-tablets. Sommige nieuwe televisies en monitoren beschikken over MHL, een techniek waarmee een smartphone of tablet eenvoudig is aan te sluiten op het beeldscherm, waarbij het toestel tegelijkertijd opgeladen wordt. Met al deze methoden is het kijken van foto's en video's in HD een stuk aangenamer.

Afbeelding van een tablet als tweede scherm

Gebruik je tablet als tweede scherm!

Windows 11 lijkt misschien veel op Windows 10 maar onder de motorkap zijn er veel veranderingen. In deze cursus Aan de slag met Windows 11 van Tech Academy leer jij deze versie van Windows tot in de haarvaten kennen!

26 Reactie(s) op: 8 tips voor het werken met meerdere schermen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 februari 2014 16:05 Merel
  Interessante informatie ! Bedankt
  Welke merken bieden dezelfde opstelling aan zoals getoond op de foto ?
  Deze opstelling heeft blijkbaar één enkele voet. Het laat veronderstellen dat er een "vaste" opstelling is waarbij de monitoren niet gemakkelijk te ontkoppelen zijn van elkaar ? Dus de vraag is wel hoe gemakkelijk/moeilijk ze mechanisch zijn opgesteld.

  Van de 4 monitoren kan men er immers twee bijzonder nuttig gebruiken op een andere locatie in huis, voor zover de opstelling heel gemakkelijk kan worden gewijzigd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 februari 2014 10:02 Anoniem
  Zou handig zijn bij het bekijken van howto videos terwijl je bezig bent de een programma onder de knie krijgen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2014 20:10 Anoniem
  bedankt voor de informatie, ik zou alleen graag willen weten hoe ik een derde beeldscherm aansluit aangezien mijn vga aansluiting al bezet is door mijn tweede beeldscherm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2014 14:07 Anoniem
  Erg duidelijke instructie en werkt nu prima!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2014 12:07 Bert.
  Twee vragen/opmerkingen:
  1. dus als de PC twee aparte aansluitingen heeft voor een beeldscherm kunnen er altijd 2 schermen op aangesloten worden?
  2. Als je de TV via HDMI aansluit op de PC dan heb je alleen het geluid van de PV via de TV. Niet die via je surroundversterker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2014 20:09 Anoniem
  Dank voor de duidelijke instructie.
  Echter: Z-bar is niet gratis. Andere suggesties?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2014 08:25 Anoniem
  Mijn PC heeft een videokaart met een VGS en een HDMI aansluiting. Als ik aan beide aansluitingingen een Beeldscherm aansluit, doet er maar 1 het. Waaraan kan dit liggen?
  Rob
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2014 02:17 Anoniem
  Nou ik heb 3 monitors geen probleem.
  Alleen als ik Battlefield 4 op 3 monitors wil spelen. Dan doen muis niet meer. Als ik op 1 monitor aanzetten en 2 monitors uitzetten.
  Dan doen Battlefield 4 werkt uitstekend. Raar he!!!!

  Wie kan mij helpen?
  Mvg Marcel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2014 17:12 Anoniem
  ik heb een monitor met een rondaansluiting en een VGA en DVI. insluiting
  maar ik wil op twee beelden kunnen computeren tegen lijk of mee
  wat moet ik doen help!!!!!!
  moet ik meschien voor een andere beeld sherm kijken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 januari 2015 14:37 Anoniem
  En als ik nou iets fout heb gedaan en beide schermen werken niet meer?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2015 00:13 Anoniem
  heb een tweedehands pc gekocht die voorzien is van een kaart met 2x dvi (2witte connectoren). Standaard zit op het moederbord de gewone GVA en Display Port.
  Nu heb ik mijn monitor op GVA en ook eens op Display Port aangesloten vermits ik geen monitoringang DVI heb. Geen van beiden gaven mij een beeld…
  Vermoederlijk moet de keuze ergens in Windows 7 aangepast worden, maar vermits ik geen beeld krijg zit ik natuurlijk met een probleem. Iemand een oplossing, aub?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 februari 2015 11:19 Anoniem
  ik wil op 2 schermen 2 verschillende programma's.
  op laptop muziekprogramma en op scherm powerpoint.
  lukt perfect maar als ik op laptop iets aanklik of versleep valt de powerpoint stil.
  Hoe kan ik op laptop werken zodat powerpoint blijft lopen???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 14:39 Anoniem
  Goedemiddag,
  Ik heb een msi 880GM-E41 moederboard met vga dvi en hdmi. Ik wil het liefst alles via hdmi. dus ook mijn tv aansluiten via hdmi. Nu heb ik een extra videokaart op het moederboard gezet met vga en hmdi. Als ik nu in windows schermuitbreiding wil doen ziet de pc de 2e hmdi waar de tv op zit niet. hoe kan ik de onboard videokaart en de nieuwe videokaart met elkaar laten communiceren zodat ik mijn pc scherm en tv allebei op de hdmi heb en dus weer scherm uitbreiding kan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2015 23:55 Anoniem
  je moet bij configuratiescherm naar vormgeving aan persoonlijke voorkeur aanpassen en dan naar beeldschermresolutie aanpassen. kies je hoofdscherm en klik bij de andere op het hokje met het bureaublad naar dit beeldscherm uitbreiden. zet de resolutie op hoog. klik op ok en dan kan je als je internet bijvoorbeeld niet op full screen hebt staan van het ene naar het andere beeldscherm bewegen en dan werkt het alleen op dat scherm en kan je iets anders doen op het andere scherm. je kan niet twee dingen met geluid tegelijkertijd doen want die ga je door elkaar horen. je kan dingen ook niet van het ene naar het andere scherm verplaatsen als die op full screen staat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2015 00:00 Anoniem
  je kan bij het geluidsicoontje rechts onderin rechtermuisklik doen en dan klik je op afspeelapparaten. dan selecteer je het apparaat waar je geluid van wil hebben en dan klik je op als standaard instellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2015 18:54 Anoniem
  nu heb ik windows 10 op mijn pc staan maar kan nergens mijn tweede scherm aansluiten hij ziet beide schermen als 1 namelijk .
  wie weet de oplossing ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2015 22:03 Anoniem
  Ik wil 1 centraal punt waar ik ongeveer 8 beeldschermen op aansluit die allemaal want anders weergeven kan dit ook?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2015 22:11 Anoniem
  En dat je ook met meerdere personen tegelijk kan werken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 15:17 Anoniem
  Windows 10 werkt niet op tv scherm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 november 2015 20:31 Anoniem
  ik wil 1 monitor voor 2 aparte systemen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.