Slimme huis: Raspberry Pi, nas, Arduino, of mini-pc?

Door: Jeroen de Jager | 15 januari 2021 06:02

Nuki
How To

Er zijn meerdere manieren om de slimme spullen in je huis aan te sturen en centraal te beheren. Denk aan Home Assistant of Domoticz. Maar draai je die het best op een Raspberry Pi, je nas of een mini-pc als servertje? En hoe zit het met een Arduino? Makkelijk antwoord: je kunt ze allemaal gebruiken, het is maar wat jij wilt. In dit artikel geven we de gebruikstoepassingen en de grootste voor- en nadelen aan.

Allereerst kun je natuurlijk helemaal nietsdoen en je slimme apparatuur los gebruiken of via de cloudfunctie van de apparaten alles beheren. Groot voordeel: je hoeft geen centrale regelaar in te stellen en te onderhouden. Groot nadeel: je kunt niet alles naar je eigen hand zetten en je bent afhankelijk van wat je wordt aangeboden. Of afgenomen, als het een beetje tegenzit. Want de ondersteuning van slimme spullen stopt soms ineens of gaat over naar een betaald abonnementsmodel waar je niet op zit te wachten. Daarom raden we aan om je eigen centrale slimme regelaar te maken met behulp van bijvoorbeeld Home Assistant of Domoticz. Dat draait sowieso op drie van de volgende vier systemen.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is dé alleskunner en ideaal voor je huisautomatisering. Er zijn veel versies die wisselen in rekenkracht. Noemenswaardig zijn de Raspberry Pi Zero W (rond de 12 euro) die net even meer kan dan een Arduino of NodeMcu, maar nog steeds heel klein en energiezuinig is. Heb je meer rekenkracht nodig om Home Assistant en andere projecten op te draaien, dan is de Raspberry Pi 4 de aanrader. Groot voordeel is de vele programmatuur die ervoor beschikbaar is. Wie er echt in wil duiken, kan hem helemaal naar zijn hand zetten. Maar ook de relatieve beginner kan gelijk aan de slag door kant-en-klare images op een micro-sd-kaartje te zetten zonder ingewikkeld programmeerwerk. Die micro-sd-kaart is wel de achilleshiel van de Raspberry Pi. Als de stroom uitvalt, raakt hij vaak corrupt en start hij niet meer op of verliest hij belangrijke data. Ook slijt de micro-sd-kaart na verloop van tijd met hetzelfde effect. Daar is prima omheen te werken, maar bij veel projecten vereist dat handmatige aanpassing in de code en dus kennis van Linux.

De Raspberry Pi 4 is de ultieme allrounder, de Raspberry Pi Zero W is ideaal voor specifieke taken.

Raspberry Pi

Prijs
€ 6,- tot € 90,-
 • Pluspunten
 • Supermultifunctioneel
 • Energiezuinig
 • Minpunten
 • Kwetsbaar voor stroomuitval

Nas

Een nas kan prima als centrale regelaar voor je slimme huis fungeren. Synology is het best verkrijgbaar, maar ook QNAP, Thecus en Asustor zijn geschikt om Home Assistent en Domoticz op te draaien. Als je toch al zo’n nas hebt, is het de moeite waard om het eens te proberen. Ze zijn er krachtig genoeg voor en het scheelt weer een extra apparaat en netwerkaansluiting in je thuisnetwerk. Vaak kun je ook nog een aantal andere projecten ernaast draaien, zoals een vpn-server en een beveiligingscamera-server. Op die manier heb je alles rondom je huisautomatisatie in één apparaat. Nadeel is de soms wat complexere configuratie, omdat het op Linux gebaseerde besturingssysteem van de nas net even anders werkt of reageert dan een ‘reguliere’ Linux-versie. Nas’en, zeker van de eerdergenoemde merken, krijgen regelmatig updates voor extra veiligheid of functies. Die kunnen je zorgvuldig ingestelde huisautomatiseringsomgeving volledig om zeep helpen. Ook dan helpt het als je een beetje handig bent met Linux.

Een nas kan prima Home Assistant en andere software draaien.

Nas

Prijs
€ 150,- tot ca. € 400,-
 • Pluspunten
 • Krachtig
 • Combinatie met opslag
 • Minpunten
 • Meer configuratieperikelen
 • Minder robuuste oplossing

Mini-pc

De ideale oplossing voor gevallen waarin je geen concessies wilt doen qua hardware is een mini-pc of mini-server. Je kunt het zo gek maken als je wilt qua vormfactor, rekenkracht en kosten. Ben je gewend om Windows te draaien of gebruik je software die het best onder Windows draait, dan is dit veruit de makkelijkste en flexibelste oplossing. Het nadeel is dat veel specifieke thuisautomatiseringsprojecten minder makkelijk ‘direct’ erop draaien dan bijvoorbeeld op een Raspberry Pi. Maar met Docker kom je een heel eind en met gewoon Linux in plaats van Windows als besturingssysteem los je dat probleem ook behoorlijk op. Mocht je relatief weinig spannende dingen hebben draaien, dan zou het wat hogere energieverbruik van de meeste mini-pc’s nog een argument kunnen zijn om toch liever voor een Raspberry Pi te kiezen of je nas een klusje erbij te geven.

Een Intel NUC of een zelfbouw-mini-pc kan prima als huisautomatingsserver dienen.

Mini-pc

Prijs
€ 150,- tot ca. € 900,-
 • Pluspunten
 • Helemaal zelf in te stellen
 • Minpunten
 • Minder ‘kant-en-klare’ software voor beschikbaar
 • Verbruikt soms meer energie

Arduino

De Arduino is de enige van deze vier waar geen Home Assistant of Domoticz op kan draaien. Hij is echt bedoeld om één taak te vervullen en werkt meestal gewoon weer na een stroomuitval. Een Arduino en de alternatieven ervoor zijn onmisbare hulpjes om deelprojecten in huis mee aan te sturen. Denk aan sensoren en schakelaars. Die zijn op zichzelf vaak niet zo slim, maar dankzij een Arduino kun je ze slim en op afstand uitleesbaar en bestuurbaar maken. En doordat je een Arduino zelf kunt programmeren, kun je er extra slimmigheid aan toevoegen en de boel helemaal naar je eigen hand zetten. De originele Arduino’s zijn relatief prijzig, vooral de versie met wifi, maar wel van zeer goede kwaliteit. Populaire alternatieven zijn bordjes met de ESP8266-chip, zoals de NodeMcu. Deze is programmeer-compatible met de Arduino, heeft wifi en kost minder dan 10 euro in Nederlandse webshops.

De originele Arduino is degelijker en robuust uitgevoerd. Alternatieven, zoals de NodeMcu, zijn veel goedkoper en voldoen meestal prima.

Arduino

Prijs
€ 10,- tot € 50,-
 • Pluspunten
 • Goedkoop
 • Energiezuinig
 • Minpunten
 • Kan één taak goed
 • Beperkte rekenkracht

0 Reactie(s) op: Slimme huis: Raspberry Pi, nas, Arduino, of mini-pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.