Stoort je wifi? Zo los je het op

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 juni 2014 10:06

How To

Niets is vervelender dan een wifi-netwerk dat continu storingen heeft. Webpagina's laden tergend langzaam in je browser en apps lopen steeds vast. Met een paar simpele wijzigingen zorg je voor een stabiele wifi-verbinding.

01 Strategische plek

De plaats van je router is voor een goede wifi-ontvangst in je volledige woning ontzettend belangrijk. Zet je router daarom bij voorkeur op een centrale plek in je huis, zodat er geen lange afstanden ontstaan. Lees ook: 'Maak je draadloze netwerk sneller'.

Verder is het slim om het netwerkkastje niet in de buurt te zetten van apparaten die op dezelfde frequentieband uitzenden, zoals magnetrons, DECT-telefoons, babyfoons, draadloze deurbellen en hoofdtelefoons. Ten slotte plaats je de router het beste ongeveer op anderhalve meter hoogte, zodat de vloer geen storende factor is voor het signaal.

Denk goed na op welke plek je de router neerzet.

02 Radio-instellingen wijzigen

Blijf je storing houden? Open dan de routerinstellingen door in de adresbalk van je browser het juiste IP-adres te typen, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Vaak helpt het om de radio-instellingen van je router aan te passen. Er treedt bijvoorbeeld storing op als de routers van je buren op overlappende radiokanalen uitzenden.

De oplossing is dan simpel. Je kiest een ander kanaal, waardoor draadloze netwerken in je omgeving niet meer met jouw wifi-netwerk conflicteren. Zoek in het beheerpaneel van je router de draadloze instellingen op en open het onderdeel Radio Settings (of een soortgelijke benaming). Binnen de 2,4GHz-band zijn er normaal gesproken veertien radiokanalen beschikbaar. In plaats van de 2,4GHz-band kun je bij moderne routers als alternatief ook de 5GHz-band activeren.

De kans op storingen is hiermee een stuk kleiner, omdat er minder apparaten en netwerken op deze frequentieband uitzenden. Wel is het bereik hiervan iets kleiner, waardoor je op zolder bijvoorbeeld geen signaal kunt oppikken. Houd er daarnaast rekening mee dat je laptop, tablet, smartphone en andere mobiele apparaten deze frequentieband dienen te ondersteunen.

In veel gevallen voorkom je storing door een ander kanaal te selecteren.

Welk radiokanaal is vrij?

Wil je graag weten welk kanaal je het beste kunt gebruiken voor je wifi-verbinding? Installeer dan het programma inSSIDer op je notebook.

Hiermee zie je eenvoudig welke kanalen naburige wifi-netwerken gebruiken. Vanzelfsprekend kies je voor je eigen netwerk een kanaal dat nog niet overbezet is op de 2,4GHz- of 5GHz-frequentieband.