Alles over de nieuwe privacy-instellingen van Windows 10

Door: Ronald Smit | 13 november 2019 06:37

Windows 10 is nog altijd niet erg privacy-vriendelijk
How To

Met elke versie van Windows 10 husselt Microsoft de privacy-instellingen weer door elkaar. En nee: niet alles wat met je privacy te maken heeft is onder Privacy te vinden. Ernstiger is dat eerder gemaakte instellingen na een upgrade nog lang niet altijd worden gerespecteerd. Let hier op bij de nieuwe privacy-instellingen van Windows 10 versie 1903.

Windows 10 en privacy was vanaf de eerste dag geen gouden combinatie. Langzaam aan verbeterde er hier en daar wat. Maar het is inmiddels wel duidelijk dat Microsoft toch wel erg nieuwsgierig is naar wat gebruikers van z'n besturingssysteem zoal doen door de dag heen.

Vervelend genoeg staan de meeste privacy-instellingen nog altijd ten faveure van Microsoft ingesteld. Wil je dat niet, dan is het zaak om alles wat privacy betreft eens goed te doorlopen. En dat vooral telkens na elke grote upgrade (ofwel 'feature update') te doen. Want juist op die momenten worden veel dingen weer net anders ingesteld dan jij zou willen. Ook na de upgrade naar 1903 was het weer raak. Om te beginnen gaan we eerst op de meest logische plek kijken. Ofwel: open de Instellingen via het tandwiel in het menu Start en klik in het geopende venster op Privacy. Je ziet nu aan de linkerkant een kolom met een lange lijst aan privacy-opties. Helaas zit er niets anders op dan ze een voor een te doorlopen. Belangrijk zijn in ieder geval Spraak en Persoonlijke instellingen voor handschrift en typen. Het gaat Microsoft echt niks aan hoe jij schrijft of praat. Uitzetten dus. Verder is het zaak om onder Diagnostische gegevens en feedback voor Basis te kiezen. Niet alleen levert dat een minder druk systeem op, maar ook worden significant privacygevoelige gegevens naar Microsoft gestuurd. En hier geldt echt: hoe minder hoe beter, want het is na ruim vier jaar Windows 10 nog altijd niet duidelijk wat de softwaregigant allemaal verzendt vanaf jouw computer. En zelfs met de setting Basis geactiveerd wordt er nog zat verzonden. Zet zeker ook de optie Handschrift en typen verbeteren hier uit!

Ook spraakherkenning (onder Spraak) is nergens voor nodig, zo geavanceerd is Cortana toch al niet vergeleken met Google Assistant en bovendien is er allang geen hoofdrol meer voor weggelegd. Sterker nog: vanaf Windows 10 versie 1903 is Cortana min of meer afgeserveerd. Samen met alle recente privacyschandalen rond meeluisterende techreuzen: een extra reden om dit uit te zetten.

Cortana is met de komst van Windows 10 1903 goeddeels afgeserveerd, luisteren hoef dus niet meer!

Jouw gegevens in Windows 10

Check nu de instellingen onder het item Activiteitsgeschiedenis. Zet hier beslist de optie Mijn activiteitengeschiedenis verzenden naar Microsoft uit. Het gaat niemand iets aan wat jij op jouw computer allemaal doet. Ook kun je de schakelaar onder Activiteiten van deze accounts weergeven op uit instellen. Vervolgens dien je de App-machtigingen door te lopen. Je kunt verdeeld over een scala aan categorieën apps toegang geven of juist weigeren tot bepaalde zaken. Het overgrote deel van de apps heeft geen toegang nodig tot een camera bijvoorbeeld. Mocht je hier 'onlogische' apps aantreffen die graag toegang tot die camera willen: zet het uit. Mocht het ooit in een exotisch geval nodig zijn, dan kan aanzetten altijd nog. Nadeel is dat als je veel apps uit de Microsoft Store gebruikt, je enorme lijsten te zien krijgt. Het is jammer dat de toegang tot allerlei zaken niet standaard uit staat en gevraagd wordt of het bijvoorbeeld eenmalig gebruikt mag worden in combinatie met een app. Zoals dat het geval is in Android en iOS.

Ook zo'n vervelende 'meeluistersetting' is trouwens de microfoon, wil je een stiekem meeluisterende app voorkomen, dan schakel je deze beter uit. Per app of helemaal.

Veel apps in Windows 10 hebben helemaal geen microfoon nodig om te functionerem, wees hier dus kritisch

Verstopte gevaarlijke instellingen

We beloofden het al: niet alle 'vervelende' instellingen zijn te vinden in de categorie Privacy. Keer dan ook terug naar het hoofdpaneel van Instellingen middels het terug-pijltje linksboven in het venster. Klik op Netwerk en Internet en dan aan de linkerkant op Wi-Fi. Check of de optie betreffende het verbinden met open hotspots uitgeschakeld is. Automatisch verbinden met open netwerken is niet aan te bevelen.

Zet ook alle opties betreffende Hotspot 2.0-netwerken uit. Je voorkomt daarmee dat jouw laptop of Windows tablet ongemerkt verbinding maakt met een mogelijk onveilig wifi-netwerk. Keer weer terug naar het hoofdvenster van de app Instellingen. Klik daar op Persoonlijke instellingen, gevolgd door een klik op Vergrendelingsscherm. Zet daar de optie onder Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven uit. Het is niet direct een privacy-gerelateerde instellingen, maar voorkomt wel ongewenste reclame op je startscherm weer extra verkeer tussen jouw computer en de servers van Microsoft.

Klik nu op in de kolom links op Start, waarna je in het paneel rechts een hele vervelende optie aantreft: Af en toe suggesties in Start weergeven. Zet die zonder meer uit. Laat je 'm aan staan, dan wordt je startmenu langzaam maar zeker vervuild door steeds meer Store-apps waarvan Microsoft vindt dat ze gepromoot moeten worden. Feitelijk dus een reclamebord in je startmenu.

Gedeelde ervaringen in Windows 10

Tot slot ook nog een onmisbare instelling. Ga weer terug naar het hoofdmenu van Instellingen en klik op Systeem. Klik vervolgens in de kolom links op Gedeelde ervaringen. Zet bij voorkeur de schakelaar onder Apps op andere apparaten (inclusief gekoppelde telefoons en tablets) mogen apps openen en berichten sturen op dit apparaat en vice versa helemaal uit. Wil je toch van deze feature gebruik maken in combinatie met je eigen mobiel, zorg dan dat daaronder in het selectiemenu echt alleen de optie Alleen mijn apparaten is geselecteerd. Ook onder Klembord kun je Synchroniseren tussen apparaten beter uitschakelen. Ja, het is handig om op de ene computer iets te kopiëren en op de andere iets te plakken. Het is alleen erg vreemd dat je je daarvoor bij een Microsoft-account moet aanmelden! Ook de Klembordgeschiedenis zet je daarom het best uit.

9 Reactie(s) op: Alles over de nieuwe privacy-instellingen van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 november 2019 17:04 fredbrand
  het zou erg fijn zijn als er een programmaatje is die dit kan uitvoeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2019 19:49 jwubs
  @Fredbrand: Kijk eens op https://www.oo-software.com/en/shutup10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2019 20:33 Kasander1
  Het zou eigenlijk goed zijn als iemand de serviceovereenkomst zou lezen voor het 'tekenen'! Ja, het is een behoorlijke lap tekst maar je begint je tijdens het lezen wel af te vragen of het niet beter is om over te gaan stappen naar Linux (of natuurlijk iets van Apple om niet te discrimineren). Het blijkt dat je persoonlijke data gewoon ge(of /mis)bruikt wordt!!

  Maar voor mensen die een druilerige dag willen door komen, hier de serviceovereenkomst van Windows 10:
  https://www.microsoft.com/nl-nl/servicesagreement/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2019 16:23 woussie
  en nog veel meer privacy gevoelige zaken kan je heel makkelijk in of uit schakelen met behulp van een programma wat niet eens geïnstalleerd hoeft te worden maar wat je direct kan starten als je op het gedownloadde bestand klikt:

  "O&O Shutup Windows 10" genaamd

  hieronder de link naar de officiële site waar je het programma kan downloaden, zeker doen en zeker de aanbevolen instellingen zonder pardon activeren. daarnaast kan je dan nog kijken wat je zelf nog extra wil in/uit schakelen.

  aanrader !

  link:
  https://www.oo-software.com/en/shutup10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2019 16:27 woussie
  verder werk ik standaard met een echte VPN die altijd aan staat zodra windows is gestart: NordVPN
  link:
  https://nordvpn.com/nl/

  en werk ik met het gratis Comodo internet security pakket
  anti-virus, anti-malware en firewall in 1 met ook nog eens een beveiligde webbrowser op de google motor chromium gebouwd met beveiligde DNS servers: Comodo
  link:
  https://www.comodo.nl/software/Comodo_Internet_Security
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2019 16:37 Joris Peterse
  @woussie Let wel op, NordVPN is onlangs gehackt: https://www.security.nl/posting/628500/Vpn-provider+NordVPN+bevestigt+inbraak+op+Finse+server
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2019 16:38 woussie
  @Joris Peterse NordVPN heeft dan ook onlangs een update gekregen :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2019 16:58 woussie
  verder geef ik op een ander forum ook tips & trics over veiligheid, misschien ook interessant?

  link:
  https://www.gratissoftwaresite.nl/node/8404
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 november 2019 11:12 anoniem2110
  (woussie) gaat voortaan verder onder naam CSW_Wouter, gelijknamig aan mijn YouTube kanaal:
  https://www.youtube.com/channel/UCUgwqgloHmdN9yjHO7yy8VQ
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.