Windows 10-bestandsbeheer toont schijf niet: dit kun je doen

Door: Wesley Akkerman | 22 maart 2021 06:05

How To

Het kan gebeuren dat Windows 10 je harde schijf niet kan vinden via de Verkenner. Of het nou om een externe of interne schijf gaat, dat is vrij vervelend. Maar wat kun je daar nou aan doen? In dit artikel bespreken we een aantal mogelijkheden.

Voordat we softwarematig iets nakijken of aanpassen, is het eerst verstandig de hardware te controleren. Als het om een externe schijf gaat, doe je er goed aan te controleren of de usb-kabel wel goed in de schijf en de computer zit. En anders moet je de stekker even checken. Gaat het om een interne schijf? Ook dan kun je de computer even openmaken (iets lastiger met een laptop) om na te kijken of alle kabels nog wel goed vastzitten en zitten waar ze horen te zitten. Zorg er dan wel voor dat je computer helemaal uitstaat. Lijkt alles in orde te zijn, dan nog kun je even op een andere computer testen of de schijf in kwestie wel werkt. Anders is de schijf gewoon kapot.

Harde schijf controleren met software-opties

Mochten de bovenstaande tips tot niets leiden, dan kun je via Apparaatbeheer controleren of de schijf in kwestie niet per ongeluk uitgeschakeld is. Open het startmenu en typ Apparaatbeheer in. In dit venster zoek je Schijfstations op. Dubbelklik om een overzicht van je harde schijven te krijgen. Klik met de rechtermuisknop op een harde schijf en klik op Eigenschappen. Klik op de tab Stuurprogramma en check of je de knop Apparaat inschakelen kunt klikken. Kan dat niet, dan staat de schijf in kwestie gewoon aan; kan dat wel, dan stond dus – om wat voor reden dan ook – uit.

Je kunt ook kijken of je het probleem kunt oplossen via Computerbeheer. Open het startmenu en zoek op de woorden Computerbeheer. Open de app en ga links in het menu naar Schijfbeheer (onder het kopje Opslag). Na het aanklikken van je harde schijf kan het zijn dat er wordt gemeld dat die schijf online is. Klik met je rechtermuisknop op die schijf en selecteer vervolgens de optie Online. 

Niet eerder geconfigureerd

Het kan zijn dat je nu te maken hebt met een harde schijf die voorheen nog niet geconfigureerd was. Binnen het Computerbeheervenster kun je regelen dat die schijf werkt met Windows 10. Is je schijf online, maar herkent Windows 10 hem nog niet? Dan selecteer je die schijf met je rechtermuisknop en selecteer je de bovenste optie. Daarmee stel je de schijf in. In het volgende menu selecteer je de schijf nogmaals en kies je voor de optie GPT (GUID Partition Table). Druk nu op OK.

Mocht het een fonkelnieuwe schijf zijn, dan is er niets aan de hand. Maar mocht je de schijf eerder al gebruikt hebben, wees er dan van bewust dat je alle gegevens erop kwijtraakt. De schijf wordt opnieuw geformatteerd en klaargemaakt voor gebruik met het Windows-besturingssysteem.

Update de drivers

Een laatste redmiddel kan zijn om de drivers van een schijf te updaten. Ga daarvoor wederom naar Apparaatbeheer. Open de opties voor de Schijfstations en selecteer de harde schijf met de rechtermuisknop. Kies daarna voor de optie Apparaat verwijderen. Start de computer nu opnieuw op. Na het opnieuw opstarten van Windows 10, downloadt het besturingssysteem de nieuwe drivers automatisch en verschijnt de schijf in kwestie als het goed is weer in je bestandsbeheer. 

Heeft dat ook niet geholpen? Check dan even op de website van de fabrikant van de harde schijf of er nieuwe drivers beschikbaar zijn. We moeten de schijf dan wellicht handmatig updaten. Zijn er geen nieuwe drivers, dan kun je verder niets doen. Zijn ze er wel? Download ze dan naar je computer en pak het bestand uit (meestal zitten die in een zip-bestand). Ga nu naar Apparaatbeheer en Schijfstations, selecteer je schijf en klik dit keer op Stuurprogramma bijwerken.

Selecteer in het nieuwe venster de optie waarmee je op je computer naar de benodigde bestanden kunt zoeken. Selecteer dat bestand en druk op OK. Druk vervolgens op Volgende. Na het installeren van de correcte drivers zou de harde schijf wederom zichtbaar moeten zijn. 

0 Reactie(s) op: Windows 10-bestandsbeheer toont schijf niet: dit kun je doen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.