Windows 10 gebruiken zonder wachtwoord doe je zo

Door: Wesley Akkerman | 04 december 2019 06:35

How To

Hoewel het in bijna alle gevallen het beste is om je persoonlijke of zakelijke apparaten te voorzien van een wachtwoord of pincode, snappen we dat niet elke pc helemaal op slot hoeft te zitten wanneer daar geen noodzaak voor is. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe je Windows 10 gebruikt zonder wachtwoord en hoe je dus sneller en gemakkelijker kunt inloggen.

Wat nou als jij de enige bent die een computer gebruikt en ook als enige toegang hebt tot die computer – heb je dan een wachtwoord nodig? Dat is een antwoord dat je zelf mag formuleren. Maar als het antwoord nee is, dan helpen we je graag met het correct instellen van je Windows 10-computer, zodat je hem zonder wachtwoord gebruiken kunt. Op het moment dat we deze methode getest hebben, draaien we de Windows 10 Mei 2019 Update. Het werkt ook op de Oktober 2018 Update, op zowel Windows 10 Home als Windows 10 Pro. Het zou kunnen dat latere updates de optie verwijderen, maar voorlopig zien we geen reden om dat aan te nemen.

Nogmaals: een wachtwoord of pincode gebruiken is altijd veiliger dan wanneer je dat niet doet. Dit geldt voor je computer, maar ook voor je smartphone en andere belangrijke apparaten.

Windows 10 zonder wachtwoord gebruiken

De waarschuwing nog even gelezen? Mooi, dan kunnen we beginnen. Open de Windows-startbalk met de Windows-knop of je muis en typ de volgende regel tekst in: netplwiz. Klik vervolgens op het programma met dezelfde naam die tussen de zoekresultaten staat. Het venster dat nu in beeld staat geeft je toegang tot alle instellingen met betrekking tot profielen en gebruikers. Bovenin dit scherm staat de optie die we zoeken. Haal het vinkje weg uit de kleine box naast Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken.

Als je nu op Toepassen klikt, dan krijg je de taak om nog eens tweemaal je wachtwoord in te voeren, maar daarna hoeft het gelukkig niet meer. De volgende keer dat je je pc uit de slaapstand haalt of opnieuw opstart, dan kun je zo doorgaan zonder je wachtwoord in te voeren.

Windows 10 zonder wachtwoord

Vind je het overigens prettig om alsnog een soort beveiliging te hebben en gebruik je liever een pincode? Dan kun je dat ook doen binnen de Instellingen. Dat regel je vervolgens onder Accounts / Aanmeldingsopties. Daar kun je ook bijvoorbeeld Windows Hello gebruiken.

3 Reactie(s) op: Windows 10 gebruiken zonder wachtwoord doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 december 2019 15:37 ellobo
  Eenmaal ingevoerde pincode verwijderen kan dit ook? alvast dank
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2019 15:59 marni51
  Hallo,
  Wat moet je nu doen als je het aanmeld wachtwoord van windows vergeten bent, dan kan je er niet in komen.

  vr.groet
  Marian
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 december 2019 17:31 blablablablaap
  Jaren geprobeerd mijn pc en laptops via homegroup en thuisnetwerk onderling te kunnen benaderen. Nooit gelukt totdat ik een nieuwe laptop had voorzien van een wachtwoord(nooit nodig gevonden wachtwoorden te gebruiken) en hee ik kon de laptop benaderen. Nu alle computers voorzien van een wachtwoord en alles werkt zoals verwacht. Nergens op internet iets over kunnen vinden, misschien gaat iedereen incl Microsoft ervan uit dat iedereen een wachtwoord gebruikt. Ik nu blij(hoewel liever zonder ww) dus het lijkt mij dat we verwijderen niet zonder risico is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.