Windows 10: Gebruikersmap verplaatsen naar de D-schijf

Door: redactie-computertotaal | 17 november 2020 06:06

How To

Windows houdt alle bestanden die te maken hebben met één gebruikersaccount bij elkaar in één map, namelijk in C:\Users. In dit artikel leggen we uit hoe je deze Gebruikersmap verplaatsen naar de D-schijf kunt (of elders), bijvoorbeeld omdat je ruimte tekort komt.

Er zijn verschillende redenen om de gebruikersprofielmap op een andere schijf te zetten. Als je Windows vaker opnieuw schoon installeert, hoef je daarna niet alles uit een back-up terug te zetten. En afhankelijk van je back-upregime loop je wat minder risico om iets belangrijks kwijt te raken, mocht de C-schijf het begeven.

Dat laatste geldt natuurlijk alleen als je de profielmap naar een fysieke tweede schijf verplaatst. Het kan ook een oplossing zijn als je Windows-schijf een niet al te grote ssd is en je wel nog voldoende vrije ruimte hebt op een tweede harde schijf.

De profielmap is standaard C:\Users\gebruikersnaam, waarbij gebruikersnaam natuurlijk vervangen wordt door je eigen gebruikersnaam. In Nederlandstalige versies vind je de map terug onder C:\Gebruikers\gebruikersnaam.

In deze map tref je de standaardmappen aan voor documenten, afbeeldingen, downloads enzovoort. Er staat ook een verborgen map in: AppData. Hierin staan allerlei programma’s bestanden op die gerelateerd zijn aan uw gebruik van het programma, bijvoorbeeld aangepaste instellingen.

Voorbereiding

Bedenk eerst waar je de profielmap naartoe wilt verplaatsen. Maak bijvoorbeeld de map D:\Users aan. Zo houd je het ook nog overzichtelijk, helemaal als je de mappen van meerdere gebruikersaccounts gaat verhuizen. Belangrijk is dat zowel de oorspronkelijke als de toekomstige locatie een ntfs-partitie is.

De profielmap kun je niet verplaatsen vanuit het gebruikersaccount waar de map bij hoort. Dit komt omdat allerlei bestanden uit de map in gebruik zijn door Windows. Je kunt de map wel verplaatsen vanuit een ander account met administratorrechten. Hiervoor kun je indien nodig (tijdelijk) een extra account aanmaken. Meld je eigen account af en log in op dit andere account.

Verborgen Administrator-account

Windows heeft een verborgen Administrator account dat zelfs nog meer rechten heeft dan een normale gebruiker met administratorrechten. Ja, we vinden de terminologie ook een beetje verwarrend, maar dit account komt goed van pas voor klusjes als deze. Zo hoef je geen heel nieuw account te maken.

Je activeert het verborgen account door een Opdrachtprompt te openen als administrator via Start, Systeem, Opdrachtprompt, waarop je met rechts klikt en kiest voor Meer, Als administrator uitvoeren. In het opdrachtprompt geef je de opdracht net user administrator /active:yes gevolgd door enter.

Profielmap verplaatsen

Nadat je op het andere account bent ingelogd, zoek je de profielmap op in C:\Gebruikers. Klik met de rechtermuisknop op de juiste map (van het andere account waarin je nu niet bent ingelogd dus) en kies Knippen. Kijk wel nog even naar de exacte mapnaam, want die heb je straks nog nodig.

Blader nu naar de nieuwe bestemming voor de profielmap en plak de zojuist geknipte map hier in. Het zal enige tijd duren voordat alle bestanden zijn verplaatst.

Het kan daarbij voorkomen dat sommige bestanden niet kunnen worden verplaatst. Deze kun je overslaan, wat in de meeste gevallen geen problemen zal opleveren. Wanneer gevraagd wordt om systeembestanden te verplaatsen, kies je ervoor om dat juist wel te doen.

Symbolische koppeling

Als je nu zou inloggen in het account waarvan je zojuist de profielmap hebt verplaatst, gaat er natuurlijk van alles mis. Windows weet immers nog niet waar de profielmap gebleven is. Dit los je op door de oude maplocatie door te verwijzen naar de nieuwe.

Hiervoor maak je een symbolische koppeling, een soort van snelkoppeling op ntfs-niveau. Hierdoor lijkt het alsof de map C:\Users\gebruikersnaam met alles erin nog gewoon bestaat, terwijl in werkelijkheid alle bestanden op een andere schijf en partitie staan.

Als er in de vorige stap nog een paar restanten zijn overgebleven in C:\Users\gebruikersnaam, dan wijzig je nu eerst de naam van deze map in iets anders.

De symbolische koppeling maak je via een opdrachtprompt dat je opent als administrator via Start, Systeem, Opdrachtprompt, waarop je met rechts klikt en kiest voor Meer, Als administrator uitvoeren. De opdracht die je in het opdrachtprompt invoert om de symbolische koppeling te maken is mklink /J "C:\Users\gebruikersnaam" "D:\Users\gebruikersnaam" gevolgd door enter.

Het eerste pad is dat van de oorspronkelijke mapnaam. Die had je nog onthouden, toch? Let erop dat je C:\Users moet gebruiken in plaats van C:\Gebruikers. Het tweede pad is dat waar je de profielmap zojuist naartoe hebt verplaatst. Uiteraard gebruik je de exacte mapnamen zoals ze op je computer voorkomen.

Het resultaat zie je terug in C:\Gebruikers. De oorspronkelijke profielmap is weer terug alsof deze nooit is weggeweest. Enkel een pijltje op het mappictogram herinnert nog aan de verplaatsingsactie.

Uitproberen maar

Je kunt nu weer inloggen op het bijbehorende gebruikersaccount om te zien of alles nog werkt. Mocht er onverhoopt toch iets niet goed gaan, dan kun je alles weer ongedaan maken door vanuit het andere gebruikersaccount in omgekeerde volgorde eerst de symbolische koppeling te verwijderen, dan de hernoemde map terug te hernoemen en tot slot de verplaatste profielmap weer terug te verplaatsen. Dan is alles weer bij het oude.

Maar we gaan ervan uit dat dit niet nodig is!

Tekst: Jasper Vries

17 Reactie(s) op: Windows 10: Gebruikersmap verplaatsen naar de D-schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2020 16:16 rens51
  Ik zou een soortgelijk artikel voor macOS erg op prijs stellen.
  Meer specifiek, 80% van mijn SSD op mijn MacBookPro zit vol met foto's en video's, die ik met Apples Photos bekijk. O.a. ook nog oude Aperture folders die al wel zijn geëxporteerd naar Photo's. . Ik heb ook nog een grote externe SSD schijf. Hoe zet ik mijn foto folders en allerlei losse foto files over naar die externe schijf met behoud van functionaliteiten als Photos, Timemachine en back-up in de Apple Cloud? THANKS!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 16:19 Tweedeleedee
  Nuttige informatie. Windows installeert nog steeds alles alsof er maar één partitie mogelijk is, nl C:. Ik maak altijd bij het inrichten van een nwe PC meteen meerdere, met NTFS geformatteerde, partities aan. Ik verwees wel de standaard mappen als Documenten en afbeeldingen naar D: door een map met dezelfde naam op D; op te nemen en de oorspronkelijke locaties te verwijderen. (Kan dit simpeler? Een registry sleutel aanpassen b.v.?)
  Deze mklink opdracht kende ik vroeger wel, maar dat was behoorlijk weggezakt. Computer Totaal! ik ben u weer zeer erkentelijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 17:27 jankpj
  Algemeen: Koop je een nieuwe laptop of PC, koop er dan een met een SSD en ook een harde schijf.
  Het voordeel van een SSD is dat je systeem snel opstart.
  Het nadeel van een SSD is dat - als deze het begeeft - je alles kwijt bent, als je tenminste geen back-up hebt gemaakt op een externe harde schijf.
  Maak op die (extra) harde schijf minimaal 2 partities aan, bijvoorbeeld
  een partitie DATA en een partitie OVERIG.
  Vervolgens maak je op (D:\) DATA 2 mappen, nl. Documenten en Afbeeldingen en
  op (E:\) OVERIG de mappen Muziek, Video's en Downloads.
  Ga daarna naar de Windows Verkenner, klik met de rechter muisknop op de map Documenten, vervolgens onderaan op Eigenschappen en daarna op het tabblad Locatie. Als je dan intikt D:\, dan zie je meteen de map Documenten staan.
  Kies deze map en kies tevens voor het verplaatsen van de bestanden.
  Herhaal dit voor Afbeeldingen, Muziek en Video's.
  Voordelen:
  1. Je kunt nu van C:\ een afzonderlijke (systeem)back-up maken op een externe harde schijf. Dit is eigenlijk alleen maar nodig na (Windows) updates of als je een nieuw programma hebt geïnstalleerd.
  2. Je kunt nu van D:\ (met een geschikt data back-up programma) een back-up laten maken van je Documenten en Afbeeldingen.
  Nog een laatste opmerking:
  Ik heb jaren geleden eens een computercursus gevolgd en een van de eerste dingen die ik daar heb geleerd (en in mijn oren geknoopt) was:
  ALLES WAT JE NIET COPIEERT GAAT VERLOREN! Ofwel: MAAK BACK-UPS
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 19:20 rveijkwwnl
  Waarom iets moeilijk doen terwijl het o zo simpel is, bekijk deze video maar eens
  >> How To Install Windows 10/7/8/Linux OS Using Network (Step by Step)
  >> https://www.youtube.com/watch?v=HTJ4jQhmkFE&list=WL&index=39&t=9s

  het is zo simpel allemaal
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 19:27 rveijkwwnl
  Het 'verborgen administrator' is helemaal geen verborgen administrator maar juist de basis administrator, dat als men een account met administrator rechten aanmaakt, deze admin-rechten copieert naar het nieuwe aangemaakt account met de administrator rechten.

  Blijf er dan ook vanaf, het is dan ook een noodmaatregel voor VEILIGE MODES opdat men dan als Administrator uberhaupt kan en wel VEILIG kan inloggen, ermee gaan zitten kloten betekend ook dat zelfs dit account besmet wordt als het online wordt gezet zoals C!T voorsteld.

  En een besmet administrator account betekend - vernietig je HD / SSD maar, want een low level format gaat tegenwordig niet meer, want de MBR is besmet en de gevolgen daarvan gaan zo diep dat menigeen het zwaar onderschet, zet de hamer erin en koop maar een nieuwe, een dure les als je de kwakzalvermethode van C!T opvolgt.

  Het begint steeds meer op een stelletje ouwe wijven praat te worden van C!T
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 19:44 rveijkwwnl
  de 'gebruikersmap' op het bureaublad (jouw beeldscherm voor jouw neus (tenzij je 'achter de PC zit' natuurlijk, want dan kijk je tegen de achterkant van het het beeldscherm op en tja, dan zie je het natuurlijk niet - immers - je zit toch ook voor de TV - grinnik - ) , laten we dit Icoontje voor de grap APIE noemen, welke staat op C:\users\APIE

  Neem een 2e harddisk / SSD (voor mijn part), partitioneer deze voor 512 GB en maak daar een map op aan welke heet USERS welke dat heet zogezegd D:\users\APIE

  TIP: er zijn HD met een part SSD ingebouwd welke de HD een snellere respons oplevert met veelvoudig gebruike files.

  nu komt de truuk, deze is nog simpeler dan simpel, simpeler dat C!T voorstelt, ga op dat Icontje APIE staan met de muiswijzer, klink op de linkermuis toets, menutje geheel onderaan 'eigenschappen' en corrigeer het PATH middels bladeren of gewoon naar D:\users\APIE

  wat gebeurd er nu:
  MS verplaatst nu volledig volautomatisch alles van C:\users\APIE naar D:\users\APIE
  Dit INCLUSIEF de bibliotheek aanpassingen,
  Dit inclusief alle mogelijke aanpassingen met betrekkingen in verwijzingen qua linken
  Dit inclusief alle mogelijke verwijzingen binnen het systeem qua liberies.

  Wat C!T voorstelt is ronduit, laat ik het netjes zeggen, dummie praat.
  Dit kan je niet meer handmatig doen, dit kon je nog wel doen tijdens Win 2.11, met Win 3.1 werdt het al moeilijker, met XP al onmogelijk, dit met Win10 voorstellen is NEPNIEUWS gelijkwaardig welke grote schade berokkend aan de door jou opgeslagen data en alle koppelingen die daaraan/mee samenhangen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 21:49 rveijkwwnl
  TEMPORIES, bij velen onbekend dat er 2 soorten zijn, de echt tijdelijke welke ronduit gewist kunnen worden en de systeem-tempories die juist niet gewist moeten worden.

  In de Vax/VMS / Novell Netware / Netware technologie is dat alom bekend, men spreekt daarbij van Common, Data, Exe, Front, Hosting.
  Common = C-disk - Data = lijkt me duidelijk, alles wat er met DATA te maken heeft, Exe = alle programma's welke geen systeem-programma's zijn zoals bv Office, Front = alle tempories, buffertjes die niet op Common terecht moeten komen (schijf ontlasting zogezegd), Hosting = alles wat men extren binnen haalt, liefst virtueel, geheel afgescheiden van CDEF.

  Common & Exe kan je gemakkelijk op 1 SSD neerplanten, zelfs combineren, maar als men gebruik gaat maken van bv grootschalige programma's welke zo groot zijn dat dit de werking in de weg gaat staan van Windows 10, zoals video bewerking, echt supersnel wil gamen, dan is het echt aan te raden Windows 10 echt en alleen op de Common schijf te laten en een aparte SSD te nemen qua EXE (E-disk) - het maakt gewoon respons tijden verschil.

  DATA is ook vaak een ondergeschoven en onderschat kindje, vooral met betrekking qua E-mail (office-PST om een voorbeeld te benoemen) hoort niet op de common-disk, 1 crash & E-mail data weg en dan ?
  ALLE data op 1 aparte HD zetten en deze apart backuppen elke dag backuppen naar de server, meer is er niet nodig en 1 keer per maand naar een externe HD (in een bepaalde roulering naar de 1-2-3 methode.

  1 = thuis-copie, 2=brandwerende koffer niet in je eigen huis, 3= ergens anders, bv bij familie (heb het al een keer meegemaakt dat mijn huis tot de grond was afgefikt, dat wil je niet meemaken, maar ik had wel een backup incusief backup-pc elders staan voor het geval dat ………

  FRONT, de tempory disk, er bestaat een %TEMP% en een %TMP% welke beide verwijzen naar C:\windows\temp
  Nu zijn er 2 soorten, die van SYSTEM, de tempory's die nooit gewist mogen worden en de GEBRUIKERS die juist gewist moeten worden.
  Nu komt het gemene van Windows10(pro), het kan alleen maar gewijzigd worden als men ingelogd is als Administrator, op een andere manier lukt het niet.
  Dus ook de gebruiker APIE moet even Administrator rechten toegekend worden wil men deze SYSTEM temp aan kunnen wijzen.

  De aanpassing is niet simpel, voor ICT specialisten een fluitjes van een cent, je moet ff weten waar je mee bezig bent, maar als volgt te vinden.

  1. Mijn Computer op je beeldscherm (rechter muistoets)
  2. Eigenschappen aanklikken
  3. Geavanceerde systeem instellingen (onderste)
  4. onder damin kom je gelijk in venster Systeemeigenschappen.
  Als gebruiker krijg je het Admin gebruiker inlogscherm te zien.
  5. knopje 'omgevingsvariabelen' net boken OK/cancel
  6. venster Omgevingsvariabelen, zie je 2 venstertjes,
  de bovenste is voor de gebruiker en kan alleen als admin ingesteld worden.
  Je ziet daar bv ook het pad van Onedrive staan, wijzig die naar de DATA disk
  de onderste (systeemvariabelen) is voor het system zelf qua instellingen.
  7. bovenste venster TEMP F:\_TEMP\APIE & TMP F:\_TMP\APIE
  8. onderste venster TEMP F:\_TEMP\_SYS & TMP F:\_TMP\_SYS

  HOSTING = haal alles VIRTUEEL binnen van buitenaf, doe dat in het incognito scherm, wees zo veilig als mogelijk is, en draai programma's als proef eerst in een virtuele container.

  Als men niet weet wat dat is, C!T geeft zulke mooie geldverslindende cursussen - MAAR hier kan je beter terecht >> https://www.schoonepc.nl/

  succes ermee

  TIP1: als je bv 32GB hebt, gebruik voor het gebruikers deel dan een RAM-disk (nr. 7) dan wordt bij elke reboot dit ook telkens gewist.
  TIP2: met een SSD reboot je alleen, ook de SWAP-file plaats je zoveel mogelijk op een RAM-disk want deze is nog altijd sneller dan een SSD.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2020 22:04 rveijkwwnl
  een dergelijke aanpak deed ik al toen er nog alleen maar CP/M bestond, dat er alleen nog maar SCSI-1 schijven bestonden van 100MB welke je 7-voudig kon koppelen, toen er de S-100 bus computer bestond welke je alleen te VS kon kopen, dwz je moest er naartoe, dat was in het jaar 1974 - toen was ik 16 jaar - toen was ik er al mee bezig.

  Dat was alleen als bouwpakket te koop, later via Compuserve werd het wat gemakkelijker, maar veel bestond er nog niet en moest van scratch af aan gebouwd worden.
  Dwz, zelf ontwerpen want voorbeelden bestonden er maar weinig van, zelf printplaten maken, etsen, bestukken, uittesten, programma maken kon alleen in assembler taal (6502, 6505, 8060, 8070, 8080, 8082, 8085, 8086, 8088) want basic bestond toen totaal nog niet.

  Van die 'ouwe zelfbouw garde' ben ik dus, toen Morse en buizentechniek heel gewoon was, want ik was al op mijn 16e jaar B-zendamateur.

  SCSI >> https://en.wikipedia.org/wiki/SCSI (eerst parallel uitvoering in 1977 qua testfase S-100 bus welke feitelijk door amateurs ontwikkeld is)
  S-100 >> https://en.wikipedia.org/wiki/Altair_8800 (welke de basis testuitvoering was voor SCSI ontwikkeling)

  Deze uitvoering heb ik aangeschaf (kit) in 1974 tijdens een vakantie aldaar.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Altair_8800#/media/File:Altair_8800b_Computer.jpg
  en van lieverlee uitgebreid, leuk project van 10 jaar lang en toen kwam pas de IBM PC uit.

  zie ook >> https://gunkies.org/wiki/S-100
  zie ook >> https://en.wikipedia.org/wiki/Unix wat er ook allemaal toe doet in al deze ontwikkelingen, want destijds evolueerde UNIX bv ook naar CP/M en vandaaruit naar MSDOS 2.0 als totaal aparte tak, waaruit de IBM-PC uit voortkwam.

  Leuk hé zo'n ontwikkeling en dat allemaal meegemaakt te hebben van dichtbij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2020 21:56 afarensis
  Reactie op rvewijkwwnl

  Vooropgesteld dat ik hier te maken met een deskundige, gezien de professionele uitleg, heb ik toch een vraag over de volgende passage uit het verhaal.

  "Ga daarna naar de Windows Verkenner, klik met de rechter muisknop op de map Documenten, vervolgens onderaan op Eigenschappen en daarna op het tabblad Locatie. Als je dan intikt D:\, dan zie je meteen de map Documenten staan.
  Kies deze map en kies tevens voor het verplaatsen van de bestanden.
  Herhaal dit voor Afbeeldingen, Muziek en Video's."

  Maar als ik het venster 'Eigenschappen' voor mij heb, zie ik nergens de tab 'Locatie'. Ik kan mij herinneren dat die tab er wel jaren lang was. Maar kan het zijn dat door de laatste updates t/m 20H2, dit eruit gehaald is?

  Maar… nu die tab er kennelijk niet meer is, hoe dan wel de bestanden verplaatsen, zonder conflicten te krijgen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2020 23:05 rveijkwwnl
  nee, nee, ik heb het niet over de verkenner, ik heb het over het bureaublad met daarop het icontje 'APIE' welke in wezen eruit ziet als met een poppetje met een groen jasje en zwart haar.

  Heb het voor de zekerheid aangepast, dan is het voor anderen ook duidelijk, mijn fout, dat heb je met dit vakjargon, je neemt aan dat anderen wel begrijpen, ben veel te lang eruit uit dat helpdesk gedoe, maar dat heb je als je eemaal al 7 jaar met pensioen bent.

  Dat icontje, als je DAT opent, komt er een scala aan gegevens tevoorschijn, zoals 'local settings, Appdata, Favouriten, veel te veel om op te noemen, om DIE MAP gaat het.

  Die 'verplaats' je in wezen naar een andere plaats toe, maar geheel binnen de voorwaarden die geschapen zijn van MS, met alle toeters en bellen van MS.
  Hierbij een kanttekening, er worden bepaalde data bewaard op de C-schijf betreffende systeem directory's maar alles betreffende wat betreffende USER DATA gebonden inhoud onder het kopje Documenten, Downloads, Kopelingen, Muziek, Opgeslagen spelletjes, Video's worden daadwerkelijk verplaatst TENZIJ men deze al van te voren gedefineerd had naar een Netwerkschijf wordt de definering daarnaartoe uiteraard meeverplaatst.

  Dat heen en weer verhuizen is echter van 1 ding afhankelijk en wel de POLICIES die ingesteld zijn door de (netwerk) administrator, want vooral in een netwerk met een file-server zoals een NAS wil je niet dat elke gebruiker en vooral de kinderen hier voortdurend bij kunnen komen, dit kan je dan ook blokkeren en blokkeer die dan ook.

  Maak hier ook lokaal gebruik van, al gebruik jij alleen deze, het voorkomt problemen op voorhand alleen al, zoals een besmetting door toch op dat ene linkje te drukken welke een virus bevatte, met de policies kan je veel bepalen, zoals dat binnen E-mails geen exe bestanden geopend kunnen worden, is maar een klein voorbeeld hiervan.

  Dat C!T hier geen aandacht aan besteed geeft wel weer dat de kennis op dit gebied al jarenlang achterop loopt, in dat met wat de werkelijke wereld te bieden heeft.

  Vooral ook, het aantal pogingen tot inloggen (4 = de norm, dwz hierna gaat het na de 4e en aldus de 5e poging voor 15 minuten op slot, de 6e voor 30 minuten , de 7e poging voor 1 uur op slot en bij de 8e poging en dan BLOCK PC en dit voorkomt inbraak in je account bij voorbaat al), de minimale wachtwoordlengte 8=de norm , de maximale tijdsdur in dagen (0=oneindig) dat een password geldig mag zijn, als laatste het aantal passworden welke onthouden mag worden (0=oneindig hetzelfde, 6 is de norm)

  Deze instelling bestaat overigens al sinds Windows (for Networks) 2.11 en is sinds Win3.0 standaard opgenomen, kortom, men moet niet zo zeuren dat dit niet zo lang zou bestaan.

  Bovenstaande maakt dit een Windows PC in basis inbraak proof, na in wezen 8 foute pogingen gaat de PC op slot en alleen de (netwerk/domain)-administrator kan deze vrijgeven, of nog liever een speciaal daarvoor aangemaakt account op een aparte netwerk-PC die voor dergelijke werkzaamheden geschikt is gemaat.
  Waar je bij voorkeur ook het liefst de Backup op draait van de Server (backup-account) middels I-SCSI naar de externe HD toe met een I-SCSI aansluiting, want dan heb je gewoon SATA6 snelheden en niet het oertrage USB3 (in vergelijk met SATA6 is het traag, in vergelijk met SAS is SATA6 traag)

  Wil je nog snelle backuppen dan gebruikt men SAS, maar dit is puur zakelijk gebruik, maar wil je serieus bezig zijn dan koop je geen NAS want dit is letterlijk speelgoed voor leken in de letterlijke zin des woord, ja ook zakelijke-leken bestaan (diegenen die een Zakelijke-KPN aansluiting nemen hebben geen snars begrepen wat een zakelijke internet aansluiting werkelijk inhoudt bedrijfsmatig gezien, zeker niet gezien hun werknemers want die hebben dan thuis ook een dergelijke zakelijke aansluiting en geen KPN die voortdurend plat ligt, hoppeké, daar gaat je business naar de klote).

  Ook diegenen die veel meer willen maar toch ook gebruik kunnen maken van verouderde apparatuur, want wat C!T oppert over Freenas slaat letterlijk kant nog wal, want er is moderne een 64-bit versie waar dit van toepassing is, maar er is ook nog steeds een 32-bit versie en die laatste ondersteund nog steeds alle 'verouderde' apparatuur en daar bestaat een oneindige hardware database die zo gigantisch groot is waar alle Linux servers niet aan kunnen tippen, want deze is vanuit Unix uit ontwikkeld.
  Zelfs apparatuur welke uit 16-bit of zelfs 8-bit hardware bestaat werkt er ook nog steeds op, dat zie ik de hobby Ubunty nog steeds niet doen.

  Nu zal ik dan wel tegen een heel zeer been schoppen, kan me niets schelen, ik stam af van het parallel-SCSI welke ik mede heb ontwikkelen vanuit het S-100 tijdperk vanaf 1975 toen er alleen CP/M bestond, enzovoort. *toen was ik een WizKid van 17 jaar, met het ene been in het buizentijdperk als B-zendamateur
  met Morse & mechanische Telex verkeer & Slow Scan en het andere been in het ICT tijdperk.

  Voor de duidelijkheid zie de link (zet de google translator aan EN > NL)
  >> https://www.freenas.org/

  Hierbij is Freenas inmiddels afgelopen jaar 2019 samengesmolten met Treunas, dwz dat er een zakelijke Treunas kant bestaat waar men voor moet betalen en een Treunas waarbij deze freeware is welke beperkt is tot een bepaald minimum zoals een max qua 6-core.

  Meer informatie zie o.a.
  >> https://www.freenas.org/for-home/
  >> https://www.freenas.org/about/features/

  Voordeel van dit concept is, totaal geen problemen met instaleren, MAAR, begin klein en 1 advies, gebruik een MINI-SSD van 64MB en ja je kan sticks gebruiken maar een MINI-SSD net zo duur tot zelfs goedkoper en tientallen keren sneller dan een stikje want om veilig te kunnen opstarten heb je er namelijk 2 nodig van 64GB daar sticks nogal gevoelig zijn en je hebt precies dezelfde nodig anders ontstaat er dusdanige lack dat dit eerder ten nadele zal werken van deze Freenas server dan dat men er voordelen van heeft.

  En nu komt het hele punt, WAT IS RAID daadwerkelijk en iedereen heeft er zo zijn menig over, maar dit alles is gewoon mogelijk met Freenas >> https://www.tweaking4all.nl/algemeen/hoe-werkt-raid/

  inclusief de volledige user control, inclusief backup beheer, inclusief een volledig gescheiden RAID beheer, dwz 2 gescheiden raid systemen of zelfs meer, DAT zie ik bv Ubuntie Server nog steeds niet doen.

  En dan nog steeds, zonder een BACKUP-strategie heeft men totaal niets aan RAID, want 1 hele goede storing, een staande blikseminslag (staande = een bliksem zonder zijtakken us het amperage het 10 voudige á 500-600 Ampere dan de normale inslag á 50 - 100 Amperen, zie de 2 plaatjes op >> https://www.hoogspanningsnet.com/techniek/bliksempieken/

  Met de rechtse wil je niet te maken krijgen, het blaast alles op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2020 23:56 CoosV
  Alles gedaan zoals beschreven, maar dan loop ik zoals gewoonlijk weer tegen een probleem aan dat niet genoemd wordt in het verhaal. Bij het hernoemen van de gebruikers naam op de C-schijf krijg ik de melding dat het niet mogelijk is omdat de map in een ander programma wordt gebruikt. ik heb daarop de verkenner afgesloten en nu ik de verkenner opnieuw open is de hele boom in het linkervak verdwenen. Dus dat hele verplaatsen van de gebruiker naar een andere schijf lukt gewoon niet. Nu maar hopen dat het terugzetten werkt want anders ben ik toch mooi het haasje. Dat terugzetten lukt trouwens niet omdat de oude map nog bestaat.
  Je wordt bedankt Jasper.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 15:01 rveijkwwnl
  @CoosV
  Waar schrijf ik over het 'hernoemen' van een naam, nergens dus.
  Waar schrijf ik over 'het gebruiken van de verkenner', NERGENS !!!!

  Als je NIET WEET wat een Bureaublad is binnen Windows, het beeldscherm waar je tegenaan kijkt met alle icoontjes daarop, met WELKE betekenissen bepaalde icoontjes deze hebben en dat deze ook MAPPEN kunnen vertegenwoordigen, kan je beter ophouden met dit geklungel als DUMMIE want dat je dat bent is inmideels wel overduidelijk geworden.

  Ik heb het ook over een fictieve naam, als voorbeeld met de naam 'APIE', waarom denk je dat ik die 'fictieve naam' nou gekozen zou hebben, omdat de meeste dummies in werkelijkheid ook apen zijn in werkelijkheid DOMME APEN zijn die alles NA-APEN - snappie, waarschijnlijk niet.

  De instructies moeten duidelijk zijn, het zijn 'mogelijkheden' binnen Windows 10 waarbij middels de toegevoegde HELP button eerst kan lezen wat bv dit alles inhoudt.

  (waarom hebben Nederlanders nu zo hekel aan een HELP eerst door te nemen maar klakkeloos iets te gaan doen en pas als het mis gaat HELP te gaan roepen, immers men neemt toch ook zwemles voordat men gaat zwemmen want anders verzuipt men ook als een kerkrat, dit is zo'n vergelijkbare situatie) en ik erger me er mateloos aan, weer zo eentje !!!

  Kijk eerst eens naar jezelf Jasper.

  BACKUP - maak altijd eerst een BACKUP van je data.

  niet aan gedacht zeker

  Wie hier nu een 'APIE' is, is 'fictief' wel duidelijk geworden.

  PS

  Een ander programma wordt gebruikt die verhuizing van de data verhinderd.

  WAT zou dat nu kunnen betekenen, is dan ook heel simpel, je hebt niet alle programma's simpelweg afgesloten en desondanks DAT gegeven heb je willens en wetens heb je het toch erdoor gedrukt, met als GEVOLG van je eigen falen dat de DATA verplaatsing totaal mislukt is á totaal verminkt is.

  SLUIT ALLE PROGRAMMA's altijd af - PUNT
  Men krijgt die mededeling niet voor niets van MS zelf, gebruik CTRL-ALT-DEL en dan naar TAAKBEHEER en van daaruit sluit je alle programma's die je als 'gebruiker' ziet staan.

  SIMPEL TOCH !!!

  Dat moet je toch weten hoe je onwillige programma's afsluit ?
  Alleen Dummies rebooten hun PC voor het gemak, daarmee is het 'probleem' SOMS weg, vaak totaal niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 00:03 rveijkwwnl
  IN ALLES wat men met DATA doet, men maakt altijd eerst een BACK-UP.

  PUNT.

  Dit niet doen is vragen om problemen en dat punt bereiken eens een keer omdat men dit ronduit vergeet, men totaal niet weet waar men mee bezig houdt, men in werkelijkeheid een DUMMIE is terwijl men zich voordoet als iemand die DENKT dat men er wat vanaf weet terwojl men in werkelijkheid totaal niets ervan afweet.

  De schuld dan bij de ander leggen is zo gemakkelijk, terwijl men zelf de schuldige is, want ondertussen weet men niet eens wat DATA in werkelijkheid inhoudt, namelijk alles wat met een PC doet komt terecht op - juist - een harddisk / SSD en dan denkt men dit op een simpele wijze het even te kunnen 'verplaatsen.

  MISPOES - Windows is zo ingericht dat de grootste stommeling ter aarde, de DUMMIES en dat is niet denegrerend bedoeld maar de werkelijkheid is nu eenmaal zo, met koopt een PC om ermee te kunnen ……… gebruiken en meer niet, net zoals de SmartPhone is een mini PC aan boord van een GSM en meer is het niet, waarbij men qua GSM gebruik maakt van 'verouderde communicatie protocollen' welke juist de I-phone kraakbaar maakt.

  MAAR - HOE KAN JE DIT DAN VOORKOMEN ?

  Er bestaan letterlijk duizenden van dit soort programma's, men betaald er grif veel geld voor maar zijn in werkelijkheid waardeloos want het is maar een licencie voor 1 jaar en dan ……. begint men opnieuw, waardeloos dus.

  FREEWARE is dan ook het sleutelwoord, maar dan wel datgene welk UP-TO-DATE is, voortdurend ontwikkeld wordt en niet stilstaat qua ontwikkelingen en dat zijn er maar bar weinig helaas, na verloop van tijd komt Windows met een update en ineens is dergelijke software waardeloos geworden/

  Kortom, het is vaak een zoekplaatje, maar dit zijn de pareltjes die ik gevonden heb en vooral bij blijven in ontwikkelingen.


  Backuppen met BrightSpart maakt men altijd met ADMIN aan, dit omdat er dan een 'batch' wordt aangemaakt welke in 'opstarten' komt te staan (MSCONFIG).

  STEL, men heeft een server genaamd NAS en hiervoor gebruikt men voor alle duidelijk altijd de laatse netwerkletter Z voor, aldus wordt dit dan \\NAS\Z:\PC-naam\usernaam\E-mail\week of maand of kwartaal\jjmmdd - E-mail - APIE = outlook.PST (office outlook)

  Men maakt in dit programma een BATCH aan met de naam DAGELIJKS-APIE-OUTLOOK.PST met de naam BACKUP - van waar de outloop.pst waar deze van API staat naar \\NAS\Z:\PC-naam\usernaam\E-mail\DAGELIJK-APIE-OUTLOOK.PST (men stelt de opstarttijd telkens om bv 09:00 in of vroeger, in ieder geval de tijd dat men de PC voor het eerst opstart).

  Dit doet men voor Week, Maand & Kwartaal en dit laat men alleen op de zondag uitvoeren, het werkt heel makkelijk door de dagen juist UIT TE SLUITEN dat men NIET wil back-uppen (het werkt namelijk juist ondersom omdat men niet met datums werkt maar met voorkeursdagen.

  Nu is men er van verzekerd, dat er van E-mail Office outlook de PST elke dag, elke zondag qua week, maand, kwartaal er een backup wordt gemaakt.

  FREEWARE = er wordt geen datum notitie bijgehouden
  BETAALDE versie = er is nu wel een datum notatie aanwezig

  De FREEWARE versie houdt je scherp, gebruik het nu al ruim 8 jaar en omdat je het moet controleren op fouten en vooral dat je gemakkelijk kan restoren.

  Dit is geldende voor ook alle andere data, het wordt op een speciale manier ingepakt ZIP, je kunt AES256 toepassen, en meer van dat soort zaken.

  Hiermee heb je een gegarandeerde vorm van BACKUP beheersing die men geheel kan automatiseren, GRATIS wel te verstaan.

  DATA >> https://www.2brightsparks.com/
  SYSTEM >> https://www.ubackup.com/free-backup-software.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 01:28 rveijkwwnl
  er zijn simpeler oplossingen om een HD extern te gebruiken, namelijk het verwisselbare HD station, maar dan moet men wel de juiste gebruiken.

  De kunst is een Harddisk Docking station te gebruiken en wel DIT type >>
  https://www.amazon.nl/KKMOON-Station-2-Dock-docking-station/dp/B00C3UJSP8/ref=sr_1_3?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=34YXSMYT4XI0E&dchild=1&keywords=hdd+docking+station&qid=1605917620&sprefix=HDD+%2Caps%2C177&sr=8-3

  zie het 3e plaatje, dit is een E-SATA aansluiting, ook wel een externe SATA aansluiting en hiervoor heeft men in het SLOT van de PCI-1 slot en wel dit soort >>
  https://www.amazon.nl/SM-SunniMix-Express-host-adapterkaart-profiel/dp/B07HF9H1MM/ref=sr_1_5?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&dchild=1&keywords=I-sata+extern+PCI&qid=1605918028&sr=8-5

  Misschien zit er wel een dergelijke E-SATA (KNAL ROOD) aansluiting achter op de PC, dus eerst ff goed controleren.

  Nu niet in de verleiding komen om daar een interne SATA voor te gebruiken, deze is namelijk NIET gebufferd voor externe invloeden, zoals onvoldoende randaarde afscherming, je kunt zowaar hierdoor je moederbord ongewild mee opblazen en zo wordt het wel een heel duur geintje.

  Dit alles werkt alleen met SATA 1-2-3 schijven, de veel tragere USB optie werkt alleen met de oudere E-IDE schijven
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 14:26 rveijkwwnl
  Op bovenstaande is er ook een Moderne variant, de USB-C of Thunderbolt 3 uitvoering, maar daar zit een aanzienlijk duurder kostenplaatje aan vast en werkt uitsluitend met de modernste computer hardware van de laatste 2 jaar.

  zie >> https://www.startech.com/nl-nl/hdd/usb3c2esat3#tech–specs

  Verschillen tussen USB-c & Thunderbolt 3
  >> https://www.usb-c-adapters.nl/verschil-tussen-usb-c-thunderbolt-3/

  En TOCH is E-SATA 3 (600MB/sec) nog steeds sneller dan Thunderbolt 3 (40MB/sec).
  >> https://kb-nl.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/11993/~/het-verschil-tussen-sata-i%2C-sata-ii-en-sata-iii

  Daarom ook, gebruik voor back-up de juiste oplossing qua PC oplossingen, laptop is een totaal ander verhaal en hier nog steeds, qua Active Directory toepassingen is de centrale opslag nog steeds de server, kwestie van logisch denken en versimpeling netwerk oplossingen van wat er allemaal mogelijk is welke met een simpele NAS gewoonweg niet mogelijk is.

  Hierin voorziet Freenas gewoon in in basis op een heel simpele manier, en de MAC heeft hierin gewoon zijn voorziening in qua netwerktoegang, dat heeft zelfs Linux niet of ja heel moeilijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 14:46 rveijkwwnl
  Verrassing, dit weten MCSA & MCSE Win10 die deze speciale cursus gevolgd hebben qua Active Directory ZONDER toepassing van een MS-server, WANT, men kan één Windows 10 Pro namelijk als SERVER laten funtioneren met Active Directory aan boord.

  Dit kan men dan ook bij laptops ook zo laten werken zodra deze aan het thuisnetwerk worden gekoppeld qua LAN-netwerk en zo deel gaan uitmaken,
  zo worden alle veranderingen op de laptop automatisch bijgewerkt naar de server toe en van die server wordt dan de back-up gemaakt.
  Weer een veiligheidsprobleem opgelost, grinnik.

  Leuk hé, als je deze techniek van begin af aan beheerst sinds WNT 3.1

  ACTIVE DIRECTORY in Windows 10 Pro - is dat mogelijk zonder server - JA lui, dat is zonder server mogelijk, maar wel van belang is dat alle computers zo zijn ingericht en wel op de volgende wijze.

  Zie de basis hiervoor, dit heeft wel een aanzienlijke leercurve, Freenas is veel simpeler en heeft lichtere hardware nodig, maar sommige figuren blijven nu eenmaal kleven aan MS nu eenmaal.

  >> https://winraedorpers.com/nl/windows/1042-windows-10-038-8-install-active-directory-users-and-computers.html

  succes ermee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2020 14:53 rveijkwwnl
  en hiermee sluit ik dit hoodstuk af
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.