Windows 10-geheugenbeheer: zo zie je welke apps veel RAM gebruiken

Door: Wesley Akkerman | 06 mei 2021 06:07

How To

Als Windows 10-gebruiker raak je er soms aan gewend dat het systeem een beetje sloom aanvoelt. Dat kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende reden is echter dat het werkgeheugen helemaal gebruikt wordt. Dat kun je controleren door te kijken naar het RAM-gebruik van de computer. Zo ga je te werk.

RAM staat voor Random Access Memory en wordt door de computer gebruikt voor het snel opslaan van data, dat na gebruik gewist wordt. Dit type geheugen werkt samen met ROM (read-only memory), die taken voor de langere termijn op zich neemt. Dit is een ssd of andere harde schijf.

In veel gevallen kan de computer lang snel blijven wanneer er meer dan voldoende RAM aanwezig is. Dat is zo, maar het kan soms ook helpen te controleren welke apps, programma’s en onderdelen gebruikmaken van dat snelle werkgeheugen, om te zien of je iets kunt aanpassen wat een snelheidsboost oplevert. Binnen Windows 10 kun je dat gelukkig gemakkelijk controleren en aanpassen, indien nodig.

RAM-gebruik controleren op Windows 10

Voor het simpelweg controleren van het werkgeheugengebruik, ga je als volgt te werk. De meest populaire methode is de knoppencombinatie Ctrl + Alt + Del te gebruiken en dan de optie Taakbeheer te selecteren. Nu opent er een apart venster. Als dit de eerste keer is dat je hier aan komt, dan moet je links onderin op de knop Meer details klikken.

Klik nu op de tab Processen (de kans bestaat dat je daar al op staat, hoor) en druk op de knop met de tekst Geheugen. Daarmee sorteer je de programma’s op geheugengebruik en zie je welke apps en programma’s het meeste werkgeheugen gebruiken op Windows 10. Zoek nu de app op die veel geheugen gebruikt. Is dat de normale gang van zaken, dan hoef je niets te doen. Is een programma vastgelopen of reageert hij niet, dan kun je hier het proces beëindigen. Doe dit overigens niet wanneer je dat programma nog actief gebruikt, want anders kun je je werk verliezen.

Gebruikmaken van Broncontrole

Wil je iets meer inzicht krijgen in het geheugengebruik van de apps op je Windows 10-apparaat, dan gebruik je daarvoor Broncontrole. Die vind je heel snel door de Windows-toets + R in te drukken en in het nieuwe venster resmon.exe te tikken. En anders kun je Start openen, naar beneden scrollen tot je Windows Systeembeheer gevonden hebt en daar Broncontrole selecteren. In dit nieuwe venster klik je op de tab Geheugen en helemaal rechts vervolgens op Eigen (kB).

Nu krijg je wederom de apps te zien die veel geheugen gebruiken. In tegenstelling tot Taakbeheer, zie je hier geen gebruiksvriendelijke programmanamen staan. In plaats daarvan zie je de processen die nu actief zijn. Mocht je twijfel over welk proces bij welke app hoort, klik dan met je rechtermuisknop op de taak en selecteer de optie Online zoeken. Dan krijg je er meer informatie over te zien. Het is overigens ook zo dat wanneer je hier een proces beëindigd (rechtermuisknop > Proces beëindigen), alleen dat proces stopgezet wordt. Het programma blijft draaien totdat je alles processen geannuleerd hebt.

Tot slot

In beide gevallen kun je dus achterhalen welke apps en processen verantwoordelijk zijn voor het geheugengebruik. Mochten er tijdens het sluiten van apps en processen problemen opduiken, dan kun je er goed aan doen de computer opnieuw op te starten. Alle processen worden dan in één keer beëindigd, waardoor het probleem zich mogelijkerwijs vanzelf oplost.

Houd er overigens rekening mee dat er ook altijd apps zijn die gewoonweg veel geheugen gebruiken. Zo staat de Chrome-browser van Google erom bekend werkgeheugen ‘op te vreten’, terwijl programma’s als Photoshop ook een groot deel van dat RAM gebruiken. Kom je dergelijke apps tegen, dan betekent dat dus niet dat er een probleem is met het werkgeheugengebruik, ook al kan de computer op dat moment wel traag aanvoelen.

Mocht je toch wat vaker tegen de beperkingen van je huidige werkgeheugen aanlopen, dan kun je er altijd voor kiezen dat geheugen uit te breiden. Is dat niet mogelijk, dan moet je wellicht een nieuwe computer of laptop aanschaffen. 

0 Reactie(s) op: Windows 10-geheugenbeheer: zo zie je welke apps veel RAM gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.