Windows 10-instellingenapp resetten doe je zo

Door: Wesley Akkerman | 20 mei 2021 12:49

How To

Net als veel andere apps op Windows 10, kan het gebeuren dat ook de Instellingenapplicatie niet functioneert zoals je zou verwachten. Mocht je merken dat de Windows 10-instellingenapp niet zo snel reageert, dan kan het helpen hem te resetten. Hoe je dat precies doet, lees je in dit artikel.

Je hoeft de Instellingenapplicatie gelukkig niet zomaar te resetten. Soms is Windows 10 even druk met wat anders, waardoor het laden wat langzamer gaat. Maar dat hoeft dus niet per se te liggen aan de Instellingenapplicatie. Merk je dat de app vaak crasht (zichzelf dus afsluit zonder duidelijke reden), weigert zich te openen of heel langzaam opgestart wordt (zonder dat andere, zware programma’s actief zijn), dan kan het helpen de boel even te resetten.

Onthoud dat wanneer je een app reset – welke app dat dan ook is – alle ingestelde veranderingen teruggebracht worden naar de beginwaarden. Dat is in sommige gevallen even lastig, maar voor deze app maakt het mogelijk weinig verschil. Bovendien is het zo dat de problemen waarschijnlijk dan opgelost zijn, dus is het tevens een kleine aanpassing die je als gebruiker moet verrichten.

Instellingenapp Windows 10 resetten

Je kunt de instellingenapplicatie van Windows 10 resetten via het startmenu. Open het startmenu en typ ‘instellingen’ in. Open de app niet, maar klik er in plaats daarvan op met je rechtermuisknop. Optie drie in het nieuwe menu laat App-instellingen zien. Daar klik je op met je linkermuisknop. Er opent zich nu een nieuw venster met daarin alle instellingen en specificaties van de app.

Scrol nu een beetje naar beneden tot je het kopje Opnieuw instellen ziet staan. Bij dat kopje staat eveneens de uitleg dat wanneer de app niet goed werkt, je die opnieuw kunt instellen. De gegevens van de app worden dan verwijderd. Onder dit stukje tekst staat de knop met Opnieuw instellen. Wanneer je op die knop klikt, dan krijg je wederom de melding dat alle gegevens permanent gewist worden. Aangezien we een probleem proberen op te lossen, is dat een noodzakelijk kwaad. Druk nu wederom op de enige knop in beeld (Opnieuw instellen) en sluit dit venster.

Wat je ook kunt doen, is gebruikmaken van de Opdrachtprompt. Open het startmenu en typ de letters ‘cmd’ in. Klik met je rechtermuisknop op Opdrachtprompt en selecteer de optie Als administrator uitvoeren. Neem de volgende regel tekst over en druk vervolgens op Enter: PowerShell -ExecutionPolicy Unrestricted -Command "& {$manifest = (Get-AppxPackage *immersivecontrolpanel*).InstallLocation + '\AppxManifest.xml' ; Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $manifest}".

Omdat je geen tekst kunt kopiëren naar de Opdrachtprompt, is het waarschijnlijk handiger om van de visuele oplossing gebruik te maken (oftewel de eerste oplossing die we in dit artikel aandragen). Mochten beide oplossingen geen soelaas bieden, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Je kunt een expert inschakelen of anders een complete Windows 10-reset uitvoeren.

1 Reactie(s) op: Windows 10-instellingenapp resetten doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 mei 2021 00:01 Hobb-iT
    Je kunt prima tekst kopiëren naar de opdrachtprompt !!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.