Windows 10 is soms nog beter dan Windows 11

Door: Wesley Akkerman | 27 februari 2022 12:26

Blog

Hoewel Windows 11 strak en modern oogt, is het niet zo dat het besturingssysteem inherent beter is dan Windows 10. Op sommige vlakken kan 11 nog wat leren van 10. Daarom stellen we een korte vergelijking op tussen Windows 10 en Windows 11, om aan te tonen dat versie 10 wellicht de betere keuze is van dit moment. Mits je nog de keuze hebt, natuurlijk, en die niet voor je gemaakt is.

Windows 10 is als besturingssysteem een stuk toegankelijker dan Windows 11. De minimale systeemeisen zijn een stuk vriendelijker voor mensen met een minder hoog budget, bijvoorbeeld. Windows 11 vergt veel van de hardware waar het op draait, en daarmee ook van de portemonnee van de gebruiker. Windows 10 is daardoor een stuk toegankelijker dan Windows 11.

Tel daarbij op dat Windows 11 op sommige vlakken nog een beetje buggy en wat minder gepolijst is als Windows 10, en je houdt een – naar verhouding – minder fijne ervaring aan Windows over dan je wellicht gewend bent. Windows 11 is nog heel nieuw en er kan nog een hoop veranderen; maar op dit moment is Windows 10 een stuk fijner en soepeler om mee te werken dan Windows 11.

Windows 10 versus Windows 11

De taakbalk van Windows 10 is bovendien een stuk uitgebreider dan Windows 11. Je hebt als gebruiker veel meer invloed op de manier waarop je die balk vormgeeft en gebruikt. Zo kun je op Windows 11 bijvoorbeeld de iconen niet aanpassen of de balk an sich verplaatsen over het scherm. Op Windows 10 kun je die balk aan de zijkant of zelfs aan de bovenkant plaatsen.

Lees ook: Windows 11-taakbalk: beter of slechter dan in Windows 10?

Het is bovendien zo dat allerlei gamingfuncties van Windows 11 reeds beschikbaar zijn voor Windows 10, of later arriveren. Denk dan aan een diepe integratie met Xbox en functies als AutoHDR en DirectStorage. De gamingfuncties zijn dus niet exclusief voor Windows 11, waardoor dat dus ook al geen reden is om meteen over te stappen op het nieuwe systeem.

Niet zo nieuw

En in het verlengde van dit alles kun je zelfs beargumenteren dat Windows 11 eigenlijk helemaal geen “compleet nieuwe versie van Windows” is. Microsoft was namelijk niet voornemens nog een grote versie van Windows uit te brengen naar de release van Windows 10. Aanvankelijk werd Windows 11 dan ook de Windows 10 Sun Valley Update genoemd, om dat aan te tonen.

Windows 11 is dus eigenlijk Windows 10, maar dan met een nieuwe lik verf en visuele aanpassingen die niet bij iedereen in de smaak vallen. Bovendien missen er dus nog wat functies en moet je voor sommige onderdelen wat extra handelingen uitvoeren, die voorheen wat beter bereikbaar waren. Toegegeven, alles went – maar Windows 11 is nu nog niet per se beter dan Windows 10.

0 Reactie(s) op: Windows 10 is soms nog beter dan Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.