Windows 10 krijgt taakbalkwidget: dit kun je ermee

Door: Wesley Akkerman | 13 mei 2021 09:15

How To

Microsoft rolt op dit moment één van de grootste toevoegingen aan de Windows 10-taakbalk uit sinds jaren. Het gaat om een widget voor de taakbalk, die informatie over onder meer het weer kan weergeven. Daarnaast kun je qua nieuws rekenen op verschillende onderwerpen, zoals sport, de beurs en algemeen nieuws.

De nieuwe widget voor de Windows 10-taakbalk staat niet continu in beeld. Hij komt alleen tevoorschijn op het moment dat je hem activeert. Je kunt hem bovendien volledig personaliseren, zodat je alleen het type nieuws ziet waar je daadwerkelijk in geïnteresseerd bent. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van het Microsoft News-netwerk, dat put uit meer dan 4.500 bronnen. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie, om ook voor je te bepalen welk nieuws je wel en niet relevant vindt. Dat gebeurt op basis van de dingen die je negeert of leuk vindt.

Nieuwe widget voor Windows 10

De nieuwe taakbalkwidget voor Windows 10 is gemakkelijk uit te schakelen, mocht je de toegevoegde waarde hiervan niet inzien. Maar je kunt het onderdeel ook voor een deel gebruiken. In de taakbalk zit een knop waarmee je de widget oproept. Die knop laat normaliter de temperatuur zien van de plaats waarin je woont. Druk je niet op de knop, dan kun je de widget ook gewoon voor het checken van het weer gebruiken en kun je hem verder negeren.

Maar hoe kom je nou precies aan die widget? Op dit moment wordt die nog niet naar iedereen uitgerold. Je moet je – op moment van schrijven – aangemeld hebben voor een previewversie van Windows 10, van april 2021. Bredere beschikbaarheid komt wanneer Microsoft in mei de volgende beveiligingsupdates vrijgeeft. Dus op zich hoef je niet heel lang te wachten wanneer je liever geen previewversie van het besturingssysteem draait op je persoonlijke computer.

Microsoft test de taakbalkwidget al sinds januari. Het lijkt erop dat het ontwikkelen van de widget voorspoedig gaat, omdat het niet de verwachting was dat er nu al een bruikbare versie binnengehaald kan worden. Op dit moment test Microsoft ook de nieuwe 21H1-update voor Windows 10 (dat is de eerste grote update voor de eerste helft van het jaar), die eveneens volgende maand verwacht wordt. Je hebt die versie echter niet nodig om de widget te kunnen gebruiken, omdat die met Windows 10-versies vanaf 1909 werkt. Dat is een update die in november 2019 op de markt kwam. De kans is dus heel groot dat je in mei een geschikte versie van Windows gebruikt.

1 Reactie(s) op: Windows 10 krijgt taakbalkwidget: dit kun je ermee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 mei 2021 16:01 Frits Raaf
    Ik vind het een totaal overbodige aanvulling. Heb 'm dan ook snel weer uitgeschakeld.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.