Windows 10 November 2019 Update geïnstalleerd: zo krijg je je ruimte terug

Door: Wesley Akkerman | 16 december 2019 06:02

Windows 10
Nieuws

Als je onlangs de Windows 10 November 2019 Update geïnstalleerd hebt, dan kan het zijn dat je vrije schrijfruimte mist. Dat komt doordat het systeem een kopie van zijn oude staat maakt, zodat dat als back-up kan dienen op het moment dat er iets misgaat. Als je die data verwijdert, dan kun je zomaar 8 tot 12 GB aan opslagruimte vrijmaken. Dit geldt alleen voor de mensen die nog op de Oktober 2018 Update werken, aangezien de novemberupdate als kleinere update voor de Mei 2019-versie verschenen is voor iedereen die die update downloadde.

Mocht je dus bij de eerste groep horen, dan kun je hieronder lezen hoe je die ruimte vrijmaakt. Behoor je tot de tweede groep, geen nood: die ruimte is eigenlijk nooit verdwenen, dus je hoeft verder niets meer te doen in Windows 10.

Ruimte vrijmaken via Instellingen

Je kunt de ruimte vrijmaken via de Instellingen. Als je dat scherm geopend hebt, ga dan naar Systeem. Klik vervolgens op Opslag, dat kan links in het menu. Bovenin beeld zie je een schuifregelaar staan, met daaronder de tekst Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

Op de volgende pagina zie je helemaal onderaan Nu ruimte vrijmaken staan. Daar staat voor iedereen een knopje met de tekst Nu opruimen. Maar als je dus van de Oktober-update naar de November-update gegaan bent, dan staat hier ook een selectievakje met de optie voor het verwijderen van de vorige versie van Windows. Als je dat vakje aan vinkt en vervolgens op Nu opruimen klikt, dan zal het systeem zowel tijdelijke bestanden als de vorige versie van Windows weghalen.

opslag-windows-10-1

Ruimte vrijmaken via Tijdelijke bestanden

Je kunt de ruimte ook vrijmaken op een andere manier. Ga wederom naar het scherm van je Opslag en tik onder de harde schijf in het lijstje op Tijdelijke bestanden. Op de volgende pagina krijg je een lange lijst te zien met dingen die allemaal (voorgoed) verwijderd kunnen worden van je harde schijf. En als je dan nog een vorige versie van Windows 10 hebt, dan zal je die hier ook in de lijst aantreffen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de dingen te selecteren die je niet meer nodig hebt en bovenaan op het knopje Bestanden verwijderen drukken.

Via deze twee wegen kun je tevens gemakkelijk allerlei andere bestanden snel en efficiënt van je systeem verwijderen. Volg daarvoor de stappen hierboven op en selecteer wat je kwijt wil.

opslag-windows-10-1

0 Reactie(s) op: Windows 10 November 2019 Update geïnstalleerd: zo krijg je je ruimte terug

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.