Windows 10 screenshots maken met Knippen en aantekenen

© PXimport

Windows 10 screenshots maken met Knippen en aantekenen

Geplaatst: 20 mei 2020 - 02:01

Aangepast: 25 november 2022 - 10:23

Ronald Smit

Windows 10 heeft tegenwoordig de app Knippen en aantekenen aan boord. Je kunt er screenshots mee maken, deze annoteren (van opmerkingen en graphics voorzien) en meer. Handig!

Zo af en toe komt een screenshot prima van pas. Bijvoorbeeld om jezelf een gekke instelling te helpen herinneren. Of om een weinig gebruikte maar af en toe noodzakelijke procedure te documenteren. Maak simpelweg van elke stap een screenshot en voorzie deze van commentaar en aanwijzingen. Bewaar de set in een map, of druk ze af. Na een tijdje heb je dan voor alle af en toe nodige (nood)procedures dan een setje instructies achter de hand.

Ook kunnen screenshots helpen wanneer je de maker van software om hulp wilt vragen, of een Windows-vraag in een forum wilt stellen. Het aloude gezegde ‘een afbeelding zegt vaak meer dan duizend woorden’ geldt nog steeds. Windows 10 beschikte standaard altijd al over een tooltje om screenshots mee te maken: Knipprogramma, te vinden in het menu Start onder Accessoires.

Heb je een aanraakscherm, dan is er ook de app Knippen en aantekenen. Sterker nog: als je nú het aloude Knipprogramma staat, zie je een melding betreffende het feit dat de functionaliteit van Knipprogramma straks wordt overgenomen door Knippen en aantekenen.

Kortom: ga daar maar vast mee aan de slag; de nieuweling staat als het goed is gewoon in je Startmenu, bij de K. Niet? Dan vind je hem ook in de Microsoft Store. Kost niks en gemaakt door Microsoft zelve. Alleen het de app in de store Knipsel en aantekening; de naam verandert blijkbaar in het menu Start. Hoe dan ook, heb je de app eenmaal binnen, dan is het tijd om ‘m te starten.

Selecteer wat je vast wilt leggen

Om een snelle screenshot te maken, zorg je dat je alles wat je vast wilt leggen in beeld klaar zet. Ofwel: start de benodigde programma’s en zorg dat de vensters daarvan in beeld zijn. Haal dan het venster van Knippen en aantekenen (we houden de naam uit het startmenu aan) naar voren. Klik op de knop Nieuw en er wordt direct een schermopname van alles wat in beeld staat (behalve het venster van Knippen en aantekenen, dat wordt automatisch even verborgen).

Voordat de screenshot wordt overgeheveld verschijnt eerst nog een zwevende knoppenbalk in beeld. Met de daarop staande knoppen kun je achtereenvolgens kiezen uit: het maken van een rechthoekige selectie rondom hetgeen je vast wilt leggen, een vrije selectie betreffende het vast te leggen deel, vastleggen van een venster (beweeg je muis over het scherm om te zien welke selecties er mogelijk zijn) en simpelweg vastleggen van álles wat in beeld staat.

Kies welk deel van het scherm je precies wilt vastleggen, zelfs vrije selectie is mogelijk.

© PXimport

Timer

Een andere optie is om gebruik te maken van een timer, dat is handig voor als je bijvoorbeeld menu-items uit de menubalk van een programma vast wilt leggen. Dat lukt niet als je eerst Knippen en aantekenen aanklikt; op dat moment sluit de menubalk weer. Door voor een vertraging van bijvoorbeeld 10 seconden te kiezen, heb je rustig alle tijd om een item uit de menubalk of iets dergelijks te tonen. Als de timer afgelopen is, verschijnt weer de zwevende knoppenbalk waarmee je je selectie kunt maken.

Voor de timer-opties klik je op het naar beneden gerichte dakje naast de knop Nieuw. Let overigens op: de app is niet in staat om de muiscursor vast te leggen. Die mogelijkheid is op moment van schrijven ook niet terug te vinden in de instellingen van Knippen en aantekenen. Wil je dus laten zien waar je muiscursor staat op een screenshot, dan moet dat middels een annotatie opgelost worden. Wellicht komt die muiscursor er ooit nog eens bij in een volgende versie van Knippen en aantekenen.

Krabbelen maar

Heb je de screenshot gemaakt, dan verschijnt die in het hoofdvenster van de tool. Nu kun je gaan annoteren. Stel dat je bijvoorbeeld even wilt verduidelijken dat je muispijl op het item Afdrukken in het geopende menu van Firefox staat, dan trek je daar met de tekentool een cirkeltje om, of je fabriceert zelf een pijltje. Omdat Knippen en aantekenen primair bedoeld is voor een aanraakscherm, kun je geen getypte tekst invoeren.

An sich ook niet direct nodig, want er is de knop Schrijven met aanraken. Ofwel de meest linkse op de knoppenbalk met tekengereedschappen. Schrijf vervolgens met je vinger (of beter: een pen) op je scherm de gewenste tekst. Dat pennetje is eigenlijk wel een vereiste, want anders ziet het er – zoals je al snel kunt concluderen – wat onbeholpen uit. Zéker als je het reguliere pengereedschap in combinatie met een muis gebruikt. Om een screenshot inclusief annotaties op te slaan, klik je op de knop met de diskette, kies je een bestandsformaat en klik je op Opslaan.

Voeg schetsen, aanwijzingen en meer toe; een pennetje of een heel vaste hand komen goed van pas.

© PXimport

Paint

Wil je toch liever getypte tekst op je screenshots, dan is er Plan B. Bewaar eerst je screenshot met eventuele getekende annotaties, liefst als .png om verlies door lossy compressie tegen te gaan. Start vervolgens via het menu Start onder Accessoires het aloude Paint, ook nog altijd paraat in Windows 10.

Klik in Paint in het menu Bestand op Openen, blader naar de map waarin je net de screenshot hebt bewaard en open deze. Vervolgens kun je met de teksttool (knop A) tekst toevoegen. Voordeel van Paint is verder dat het over diverse extra tekentools en voorgebakken vormen beschikt.

Als je even doordenkt, besef je dat de combinatie Knippen en aantekenen plus Paint een gouden combinatie oplevert voor het annoteren van bestanden. Je gebruikt dan Knippen en aantekenen voor het maken van de eigenlijke screenshot, waarbij de timer en het uitsnijwerk prima van pas komen. Vervolgens bewaar je de ‘ruwe’ screenshot en bewerk je deze verder in Paint.

Overigens hoef je zelfs niet eens de screenshot eerst te bewaren; Knippen en plakken plaatst na het maken van de screenshot namelijk automatisch een kopie op het Windows Klembord. Kortom: je hoeft dan in Paint alleen nog maar op de knop Plakken te drukken om je screenshot in te voegen.

Paint biedt je nog veel meer mogelijkheden qua annoteren.

© PXimport

PrintScreen-toets koppelen aan knippen en aantekenen

Zoals je wellicht weet, legt de PrintScreen-toets in op je toetsenbord in Windows 10 normaliter het scherm vast op ’t Klembord. Nadeel van die methode is, dat je niet die handige knoppenbalk van Knippen en aantekenen te zien krijgt, waarmee je een selectie kunt maken betreffende wat je precies wilt vastleggen. Het is mogelijk om Knippen en aantekenen een eigen sneltoets toe te wijzen voor het maken van screenshots.

Klik in de app op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld, en dan op Instellingen. Klik vervolgens op de blauwe link Schermknipsel maken met PrtScn-toets. Klik op Ja in het dialoogvenster dat je vraagt of je echt wilt overschakelen naar een andere app (Instellingen om precies te zijn). Scroll een stukje naar beneden tot aan het kopje Snelkoppeling voor PrintScreen. Zet dan de schakelaar onder Gebruik de knop PrtScn om schermknipsels te maken aan. Druk je nu op de PrintScreen-toets, dan zie je na een druk daarop wel het selectie-knoppenbalkje verschijnen. Maak een selectie, en deze wordt op het Klembord geplaatst. Van daaruit plak je ‘m zo in Paint!

Koppel de PrintScreen-toets aan Knippen en annoteren.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten