Pc sluit zichzelf af: zo los je dat op

Door: Wesley Akkerman | 17 februari 2022 17:34

How To

Soms ben je op je Windows 10-computer bezig en dan sluit het systeem zichzelf opeens af. Dat kan door verschillende dingen komen. In dit artikel behandelen we de opties die je hebt waarmee je voorkomt dat je pc zich zomaar afsluit.

Het kan bijvoorbeeld helpen Snel opstarten uit te schakelen. Met de functie geactiveerd start de pc zichzelf snel op, maar verschillende drivers hebben daar soms moeite mee. Open het Startmenu en typ ‘energiebeheer en slaapstand’ in. Open de eerste optie en druk vervolgens rechts op Extra energie-instellingen.

In het nieuwe venster klik je links op ‘Gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’. In beeld verschijnen nu verschillende optie; onderaan de pagina moet het vinkje bij Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) weghalen). 

Mochten de problemen aanhouden, dan is er nog een optie. Schakel bijvoorbeeld eens de Slaapstand uit, zodat je voorkomt dat de pc of laptop in de slaapstand terechtkomt. Je vindt die opties onder Energiebeheer en slaapstand. Onder de kopjes Scherm en Slaapstand kies je in de dropdownmenu’s voor de optie Nooit

Lees hier meer over energiebeheer in Windows 10.

Drivers updaten

Het kan bovendien helpen om eens de drivers op je computer na te kijken. Wanneer drivers oude software gebruiken of problemen vertonen, dan kan dat effect hebben op de werking van je computer. Om je drivers te controleren, open je het Startmenu en typ je Apparaatbeheer in.

Open de eerste optie. In een nieuw geopend venster staat een lange lijst met apparaten en onderdelen. Kies de onderdelen uit die je wil updaten door er met je rechtermuisknop op te klikken. Kies vervolgens de optie voor het updaten van de driver.

Je hebt de keuze uit twee mogelijkheden: je kunt via het internet zoeken maar ook een lokaal bestand gebruiken. Check eerst of je computer automatisch een update vindt. Is dat niet het geval, ga dan naar de website van de leverancier van de hardware om te kijken of er nieuwe software is. Is dat het geval? Download de update dan en installeer hem via de lokale optie.

Lees hier meer over het updaten van drivers.

Pc te warm?

Tot slot is het verstandig om te controleren of je pc niet per ongeluk te warm wordt. Mocht je pc echt veel te warm worden, dan zijn er een aantal oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld stof verwijderen uit de uitgangen van de ventilator met een bus geperst lucht. Houd de bus op vijftien centimeter afstand en maak de openingen schoon. 

Zorg er bovendien voor dat de ventilatie genoeg ruimte heeft om z’n warmte kwijt te kunnen. Zet dus niets voor de openingen. Plaats je computer of laptop ook niet bij een warmtebron.

0 Reactie(s) op: Pc sluit zichzelf af: zo los je dat op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.