Windows 10 sneller opstarten met Autoruns

Door: dennis-gandasoebrata | 05 mei 2020 13:49

How To

Start de computer niet meer zo rap op als voorheen? Heb je het gevoel dat de machine een flinke oppepper kan gebruiken? Misschien worden er onzinnige programma’s geladen, die kostbare tijd in beslag nemen. Windows 10 sneller opstarten kan onder andere met behulp van de gratis software Autoruns. In dit artikel gaan we ermee aan de slag.

Het aantal en soort programma’s dat tijdens de start van Windows wordt geladen, heeft een grote invloed op de opstarttijd van de computer. Ben je weleens met een stofkam door de lijst met op te starten programma’s gegaan? De kans is groot dat de lijst in de loop van de tijd – ongemerkt – is uitgebreid. Bijvoorbeeld met legitieme nieuwe software, maar ook met nutteloze ‘hulpprogramma’s’. Denk hierbij aan programma’s die worden mee-geïnstalleerd met de drivers van je printer, maar ook aan probeerversies die je nooit gebruikt.

Misschien ben je al bekend met de map Opstarten, waarin een groot deel van de opstartprogramma’s zijn ondergebracht. De inhoud van die map is echter het topje van de ijsberg: in werkelijkheid kent Windows meerdere plekken waar de programma’s zich kunnen huisvesten, met name in het Windows-register. Dat maakt het stroomlijnen van het opstartproces er niet eenvoudiger op. Hoog tijd dus voor wat hulp van buitenaf.

We gaan aan de slag met Autoruns. Dit gratis programma geeft een compleet beeld van alle locaties waarin programma’s verscholen kunnen zijn die tijdens de start van Windows worden geladen in het Windows Register. Het Register is de centrale ‘database’ van Windows waarin de meeste instellingen zijn opgeslagen. Prettig aan Autoruns is dat je het programma niet hoeft te installeren. Pak het gedownloade zip-bestand uit en dubbelklik op het exe-bestand om het te openen.

Het is verstandiger om het programma uit te voeren met de rechten van het administrator-account: dan weet je zeker dat alle processen correct worden herkend. Klik met de rechtermuisknop op Autoruns.exe en kies Als administrator uitvoeren.

Voor je begint

AutoRuns geeft een flinke hoeveelheid controle over het opstartproces van Windows. Dat is prettig, omdat je het opstarten hiermee naar je hand kunt zetten. Tegelijkertijd schuilt hierin ook een gevaar: controleer goed welke onderdelen je daadwerkelijk uitschakelt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de functie om online achtergrondinformatie over het onderdeel te bekijken. Zorg daarnaast altijd voor een back-up van je computer en persoonlijke bestanden. Gaat er iets mis, dan kun je de situatie relatief eenvoudig herstellen.

Zo werkt Autoruns

Het programma is opgebouwd uit een flink aantal tabbladen. Elk tabblad bevat de opstart-items van een specifieke locatie. Dat kan een programma zijn, maar ook een achtergrondservice of een drivers. Op het tabblad Everything vind je een totaaloverzicht van alle opstartitems. In de kolom Autorun Entry zie je de naam van elk item. In de praktijk blijkt vooral de kolom Description van belang. Deze bevat een beschrijving van het onderdeel en geeft een goed beeld van de ‘herkomst’.

Om een item uit te schakelen, zodat het niet meer wordt geladen bij de start van Windows, verwijder je het vinkje in het naastliggende vakje.

De makers hebben gebruik gemaakt van kleuren. De paarse regels scheiden de verschillende opstartlocaties van elkaar. Een roze regel betekent dat er geen informatie over de maker van het bestand bestaat. Is de regel groen, dan betekent dit dat de regel nieuw is.

Tot slot zijn er de geelgekleurde regels: deze geven aan wanneer de verwijzing naar het achterliggende bestand niet meer bestaat (bijvoorbeeld als het achterliggende opstartbestand is verwijderd omdat je de software hebt verwijderd). Wil je meer informatie over een item, klik er dan op met de rechtermuisknop op en kies Properties.

Duik dieper in Windows 10 en zet het besturingssysteem helemaal naar je hand met behulp van onze Tech Academy. Check de Windows 10 Beheer online cursus of ga voor de Windows 10 Beheer-bundel inclusief techniek- en praktijkboek.

Overzicht houden

Standaard toont AutoRuns ook alle opstartitems van Microsoft. Dat zijn vaak onderdelen die bij Windows horen en voor een goede werking van het besturingssysteem noodzakelijk zijn. Je kunt de Windows- en Microsoft-vermeldingen door AutoRuns laten verbergen. Voordeel hiervan is dat de lijst een stuk overzichtelijker wordt en je je alleen nog hoeft te richten op ‘externe’ opstartonderdelen.

Kies in het menu Options voor Hide Windows Entries. Wil je dat alle Microsoft-vermeldingen worden verborgen, dan kies je bovendien voor Hide Microsoft Entries. De optie Scan Options, in hetzelfde menu, geeft je toegang tot opties om het scanproces aan te passen.

Grote kans dat je tijdens het bekijken van de lijst items tegenkomt waarvan je de afkomst niet herkent. In zo’n geval klik je erop met de rechtermuisknop en kies je voor Search Online. Een browservenster wordt geopend en Autoruns gaat op zoek naar aanvullende informatie. Op basis daarvan kun je beslissen of het onderdeel daadwerkelijk nodig is voor je computer en kun je vaak zelf goed inschatten wat de rol is van het onderdeel.

Controleren op virussen

Een laatste interessante optie van Autoruns is de mogelijkheid om via de dienst VirusTotal een score te krijgen per opstart-items. Vertrouw je een vermelding niet, dan kun je via VirusTotal een goed beeld krijgen van de betrouwbaarheid van het onderdeel. Standaard is deze functie uitgeschakeld; schakel deze in. Kies in het hoofdvenster van Autoruns voor Options, Scan Options. Plaats een vinkje bij de optie Check VirusTotal.com.

Eventueel kun je ook de optie Submit Unknown Images aanvinken, verplicht is dit niet. Klik hierna op Rescan. In de kolom VirusTotal (uiterst rechts) ziet je hoe veilig het bestand wordt bevonden. Klik op de link om een website te openen met meer informatie.

0 Reactie(s) op: Windows 10 sneller opstarten met Autoruns

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.