Windows 10 start telkens opnieuw op? Probeer dit eens

Door: dirk-schoofs | 01 juli 2021 06:06

How To

Windows 10 start telkens opnieuw op? Een van de vervelendste systeemfouten is wanneer je Windows 10-computer eindeloos blijft herstarten, waardoor de pc onbruikbaar wordt. Er is dan sprake van een bootloop (opstartlus), maar raak nog niet in paniek. We leggen een paar oplossingen voor waarmee je hopelijk weer toegang tot je bestanden krijgt.

In Windows 10 blijven hangen in de herstartlus is bijzonder irritant. Vaak treedt dit probleem op na een update. Soms kun je een paar minuten naar je bureaublad, maar duurt het een eeuwigheid voordat het systeem volledig is geladen. En als je eindelijk denkt aan de slag te kunnen, volgt alweer ongevraagd een herstart. 

In oudere versies van Windows was de reparatie vrij complex en in sommige gevallen moest je zelfs het systeem volledig opnieuw installeren. Door de structuur van Windows 10 kun je de reboot-lus relatief snel oplossen. 

Omdat Windows na het inschakelen van de pc niet correct wordt geladen, onderneemt het systeem een nieuwe poging. Eigenlijk is het een oneindig rondje van opstarten en crashen. 

De fout is te wijten aan een probleem met het Windows-systeemregister. En helaas kun je het register niet herstellen zonder dat je in Windows zit. Een paradoxale situatie? Toch niet, blijf kalm en volg een van deze scenario’s.

Automatisch herstellen

Met een beetje gelijk zal na verschillende keren herstarten uit zichzelf de functie Automatisch herstellen inschakelen tevoorschijn komen. Dit is een hulpmiddel van Windows om onder andere opstartproblemen op te lossen. In dat geval volg je de stappen uit de Geavanceerde opties en vandaar de wizard Opstartinstellingen

Automatisch herstellen scant de configuratie- en registerinstellingen en zal problemen trachten te herstellen. Je verliest tijdens de reparatie geen gegevens. In dit scenario moet je de computer dus even de tijd geven en afwachten of hij vanzelf dit initiatief neemt. Als dit na 15 minuten nog niet is gebeurd, moet je het heft in eigen handen nemen.

Opstartherstel vanaf usb-stick of schijf

Je kunt de automatische reparatie ook uitvoeren met een Windows 10-installatie-usb-stick of met een herstelschijf. Start de pc opnieuw op en wanneer je het logo van de fabrikant ziet, druk je de toets in om het opstartmenu te openen. Bij ons is dat F12, maar dat kan verschillen per merk. Selecteer dan cd-rom of usb

Wanneer de pc is opgestart met de recovery pendrive of de Windows-dvd, krijg je een zwart scherm te zien met de melding Press any key to boot from cd or dvd. Hier kun je via de pijltjestoets aanduiden dat je wilt opstarten van een extern medium. Vervolgens kun je de opdracht Repair Your Computer selecteren. Klik op de knop Geavanceerde opties en selecteer ten slotte de optie Opstartherstel.

Windows RE forceren

Bij elke Windows-installatie wordt normaal gesproken ook een mini-Windows geïnstalleerd op een verborgen partitie. Windows RE, WinRE of Windows Recovery Environment is dus lastig te ontdekken. Het systeem roept dit automatisch op bij opstartproblemen, want de Windows-bootloader houdt het aantal mislukte startpogingen bij. Als het na de tweede of derde keer niet lukt, zal WinRE opduiken. 

Je kunt deze situatie zelf forceren door je computer op te starten en zodra je het Windows-logo ziet, onmiddellijk de start-stopknop 15 seconden in te drukken zodat de machine afsluit. Herhaal deze brute manier van starten en stoppen twee of drie keer. Daarna duikt de melding op: Automatisch herstel voorbereiden en ben je in WinRE om met de Geavanceerde opties de opdracht Opstartherstel te starten.

Randapparatuur loskoppelen

Vanaf nu probeer je door eliminatie de oorzaak vinden. Begin met het loskoppelen van alle randapparatuur, zoals de printer, een usb-opslagapparaat, de digitale camera, eventueel wifi- of bluetooth dongel. Ze kunnen namelijk het normale opstartproces van Windows verstoren. 

Zorg ervoor dat alleen het toetsenbord, het beeldscherm en de muis zijn aangesloten en trek de stekker uit het stopcontact. Heeft je machine een verwijderbare batterij, dan haalt je die uit de pc en je drukt de aan-uitknop ongeveer 15 seconden in tot de pc uitgaat. Daarna plaats je de batterij terug, stop je de stekker weer in het stopcontact, brand je een kaarsje en probeer je opnieuw op te starten.

Hulp van veilige modus

Wanneer Automatisch herstel niet werkt om de herstartlus of om de opstartbestanden te herstellen, ga dan naar de Veilige modus om het vervelende automatisch herstarten alvast uit te schakelen. Dit is een tijdelijke oplossing, maar daarna kun je wel gericht naar de oorzaak zoeken. 

In die modus heb je toegang tot Windows 10 en kun je stuurprogramma’s, software en zelfs de Windows-update verwijderen. Het is zelfs mogelijk systeemherstel uit te voeren en Windows 10 opnieuw te installeren als je het niet erg vindt dat je gegevens verliest. De toegang tot de veilige modus is afhankelijk van hoe de opstartlus zich bij jou gedraagt.

Er zijn enkele mogelijkheden om op te starten in de veilige modus. De snelste manier is door de Shift-toets in te drukken en dan Start / Opnieuw opstarten te kiezen. Zo kom je in het blauwe venster Kies een optie, waar je de knop Problemen oplossen selecteert. Een stapje verder ben je bij de Geavanceerde opties en klik je op Opstartinstellingen om het opstartgedrag van Windows te wijzigen. 

Daarna krijg je een Engelstalig scherm, de Startup Settings. Hier selecteer je Enable Safe Mode door het cijfer in te drukken dat naast deze functie staat. Vervolgens kun je inloggen met je wachtwoord. In de vier hoeken van het bureaublad verschijnen dan de woorden Veilige modus

In de veilige modus typ je in het zoekvak sysdm.cpl om de Systeemeigenschappen te openen. Gebruik in dit panel het tabblad Geavanceerd en klik op de knop Instellingen onder Opstarten en herstellen

Schakel in de rubriek Systeemfouten het selectievakje uit bij De computer automatisch opnieuw opstarten. Klik op OK en probeer de computer opnieuw op te starten. Als dat lukt, moet je nog wel de onderliggende oorzaak aanpakken.

Cache Windows-update leegmaken

Eenmaal opgestart kun je herstartlussen voorkomen door Windows Updates of stuurprogramma’s te verwijderen via de opdrachtprompt. Dan is het tijd om de Windows update-cache leeg te maken. 

Open de opdrachtprompt als admin en voer de opdracht net stop wuauserv uit. Hiermee stop je de Windows-updateservice. Vervolg het commando net stop bits. Navigeer met Verkenner naar de map C:\Windows\SoftwareDistribution. 

In deze map wordt de informatie voor Windows- en Microsoft-updates opgeslagen, inclusief de gedownloade en inmiddels geïnstalleerde Windows-updates. 

De inhoud van deze map kan vanwege het grote aantal essentiële en aanvullende updates behoorlijk omvangrijk worden. Verwijder hier dan ook alle bestanden en mappen.

Stuurprogramma de boosdoener?

De herstartlus kan ook veroorzaakt worden door een stuurprogramma van hardware. Meestal gaat het om verouderde drivers. Om dit op te lossen in de Veilige modus, klik je met de rechtermuisknop op Start en dan ga je naar Apparaatbeheer. Hier moet je op zoek gaan naar het verdachte apparaat. Wij hadden laatst zo’n probleem met een dongel. 

Klik met de rechtermuisknop de verdachte driver op en selecteer Eigenschappen. In het tabblad Stuurprogramma klik je op de knop Vorig stuurprogramma. Als dat niet lukt, klik je met de rechtermuisknop op de naam van het apparaat en selecteer je Apparaat uitschakelen. Kies Stuurprogramma verwijderen en start de computer opnieuw op. 

Terug naar fabrieksinstellingen

Kom je niet in de Veilige modus en mislukken ook de andere fixes? Dan kun je als laatste redmiddel je pc terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Start Windows RE en kies de optie Herstel. Daar kun je bij de opdracht Deze pc opnieuw instellen. Hierbij beslis je of je de persoonlijke bestanden wilt behouden of verwijderen. Daarna kies je hoe je Windows opnieuw wilt installeren: Downloaden uit de cloud of Lokaal opnieuw installeren

In de eerste optie zal het herstelproces tot 4 GB aan gegevens op je computer downloaden om Windows 10 te installeren. Met de lokale herinstallatie installeer je Windows 10 opnieuw vanaf je pc. Het systeem wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen en al je bestanden worden bewaard. 

Als dat is gebeurd, controleer je de pc op Windows-updates om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem geen patches, beveiligingsupdates of belangrijke stuurprogramma’s mist. Ga daarvoor naar Start / Instellingen / Update en beveiliging en vervolgens Windows Update / Controleren op updates. Hopelijk heb je nu weer een frisse Windows-installatie zónder bootloop-problemen.

0 Reactie(s) op: Windows 10 start telkens opnieuw op? Probeer dit eens

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.