Windows 10-taakbalk optimaliseren doe je zo

Door: Wesley Akkerman | 07 juli 2020 05:54

How To

De taakbalk is één van de meest belangrijke functies van Windows 10. Je vindt er je startmenu, snelkoppelingen en meer. De balk heeft echter één groot nadeel: hij biedt slechts een beperkte ruimte aan. Gelukkig kun je de taakbalk naar hartenlust aanpassen en dus de beschikbare ruimte goed benutten. Tijd om de taakbalk te optimaliseren.

Om te beginnen kunnen we bijvoorbeeld de knop van de zoekmachine uitschakelen. Klik met je rechtermuisknop op de balk, ga naar Zoeken en klik vervolgens op Verborgen. We kunnen hetzelfde doen voor de knop Taakweergave. Die vind je in hetzelfde menu. Door op knop Taakweergave weergeven te drukken kun je de knop weghalen en installeren. En onder het kopje Werkbalken kun je eigenlijk ook gewoon alle opties uitvinken.

Windows 10 taakbalkopties

Notificaties op Windows 10-taakbalk

De volgende stap is serieus te kijken naar je notificaties. Ga hiervoor naar Instellingen / Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Op deze pagina tref je het kopje Systeemvak aan (dat is waar de notificaties staan, naast de klok). Klik op Selecteren welke pictogrammen op de taakbalk worden weergegeven. Hier kun je alles uitschakelen als je dat wil. Onder Systeemvak kun je zelfs systeempictogrammen uitschakelen als je dat wil. Dan haal je bijvoorbeeld de klok of de invoerindicator weg.

Als we teruggaan naar de opties voor de Taakbalk, dan kun je ook nog de schuifregelaar bij Kleine taakbalkknoppen gebruiken van links naar rechts vegen. Daarmee maak je de balk ook minder hoog. Er is ook nog een optie voor het weergeven van de taakbalk op twee of meer schermen. Prima idee, maar misschien niet net zo waardevol voor iedereen. Op het tweede beeldscherm zie je dan dezelfde pictogrammen staan, maar alleen op het hoofdscherm zie je ook de systeemiconen en het Actiecentrum. Je hebt dus iets meer ruimte op dat extra scherm, maar niet heel veel meer.

Windows 10 taakbalkopties

Verder kunnen we natuurlijk kijken naar de apps die je vastgezet hebt. Maak je veel gebruik van een browser en de Verkenner? Dan kun je die prima vastzetten. Apps die je niet elke dag nodig hebt, zou je kunnen weghalen zodat je meer ruimte overhoudt voor andere programma’s. Je maakt een app los van de taakbalk (of juist vast, als je dat prettig vindt) door de app te openen en met je rechter muisknop op het icoontje te klikken. Onderop staat dan de optie Van taakbalk losmaken (of: Aan taakbalk vastmaken).

0 Reactie(s) op: Windows 10-taakbalk optimaliseren doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.