Windows 10-tips voor studenten voor een productief schooljaar

Door: Wesley Akkerman | 07 september 2020 06:09

How To

Of je nu naar school moet of heel de tijd lekker thuis studeert: je kunt je Windows 10-omgeving zo instellen dat je altijd productief blijft. Want laten we eerlijk zijn: het leven biedt al genoeg afleidingen, daar hebben we geen ongewenste notificaties en gedoe met symbolen voor nodig.

Windows 10 kan net als Android en iOS constant notificaties sturen van chatapplicaties en andere programma’s. Die kun je uitzetten door met je rechter muisknop op het actiecentrum te klikken en dan naar Concentratiehulp te gaan. Vervolgens kies je voor Alleen prioriteit (met belangrijke notificaties) of Alleen alarmen (geen notificaties, behalve van een wekker). Je kunt dit voor altijd zo laten staan, of laat het systeem zelf schakelen. Open het Actiecentrum, druk op Meldingen beheren (rechts bovenin), ga naar Instellingen voor concentratiehulp en klik op Tijdens deze uren. Daar vul je de uren in en vervolgens veeg je de schuifregelaar naar rechts (op Aan).

Soms heb je voor een project of werkstuk een bepaald symbool nodig. Die vind je heel snel door de Windows-toets samen met de punttoets in te drukken. Rechts onderin beeld komen dan emoji te staan. Door op het Omega-symbool (rechts) te klikken, krijg je een overzicht met symbolen. Een andere handige tips is gebruikmaken van de Windows Timeline. Daarmee open je razendsnel sites en bestanden waar je mee bezig was. Daar lees je in dit artikel meer over.

WIndows 10 tips

Windows 10-tips voor studenten

Windows 10 ondersteunt ook de mogelijkheid twee of drie venster naast elkaar open te hebben staan. Dat kan natuurlijk al jaren, maar met Snap verdeel je de ruimte op het scherm evenredig, wat voornamelijk handig is voor brede schermen. Je doet dat door in het actieve venster op de Windows-toets en een pijltjestoets te drukken. Druk je naar rechts, dan gaat dat venster naar rechts. Links krijg je dan openstaande vensters te zien die links ge-Snapt worden.

Soms moet je nog wel eens meerdere dingen kopiëren en plakken. Dan kun je dat handmatig doen, maar je kunt ook Klembordgeschiedenis inschakelen, waarmee je dus meerdere dingen in je klembord op Windows 10 kunt plaatsen en vanuit daar kunt plakken naar andere bestanden. Door op de Windows-toets + v te drukken, kun je die geschiedenis activeren en gebruiken. Over sneltoetsen gesproken: Windows 10 heeft er een aantal, waar je hier een paar handige tips voor kunt doornemen. Een paar tips op een rijtje.

WIndows 10 tips

Een paar tips op een rijtje

Verder is het handig om te weten dat:

- je in de avond Nachtlamp kunt activeren, waarmee blauw licht gefilterd wordt. Dat is zachter voor je ogen;

- je door middel van ctrl + alt + PrtScrn je een screenshot maakt van één display (mocht je er twee hebben);

- de ingebouwde rekenmachine van Windows 10 ontzettend veel functies heeft en je anders in Excel of soortgelijke diensten of programma’s terecht kunt;

- je met een cloudopslagdienst altijd, overal je bestanden bij de hand hebt (helemaal wanneer zo’n dienst een smartphone- en Windows-app heeft);

- en programma’s als OneNote en Voice Recorder prima gebruikt kunnen worden voor het maken van notities en het opnemen van belangrijke lessen.

WIndows 10 tips

0 Reactie(s) op: Windows 10-tips voor studenten voor een productief schooljaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.