Windows 10 voor slechtzienden: Letters vergroten

© PXimport

Windows 10 voor slechtzienden: Letters vergroten

Geplaatst: 10 december 2020 - 04:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:41

Edmond Varwijk

Windows 10 is ook voor slechtzienden geschikt. Microsoft heeft in zijn besturingssysteem meerdere toegankelijkheidsopties gebouwd die schermteksten goed leesbaar houden, zoals grotere letters en afwijkende kleurinstellingen. Wat is er zoal mogelijk in Windows 10 voor slechtzienden?

Ook mensen met een beperking gebruiken graag de computer en internet. Het maakt hen zelfstandig en minder afhankelijk van anderen. Microsoft heeft de toegankelijkheid van zijn producten tot een speerpunt bij de ontwikkeling gemaakt. Er zitten daardoor steeds meer handige hulpjes in Windows 10.

Die zijn overigens ook het proberen waard als je zicht wel tiptop in orde is, dus laten we snel verder kijken.

Windows 10 tekst vergroten

Open de Windows-instellingen via Start, Instellingen en klik op Toegankelijkheid. Hier vind je instellingen voor onder meer het werken met hoog contrast, de lettergrootte, kun je het vergrootglas activeren en de verteller. Allemaal handige functies die mensen zonder beperking pas waarderen als ze deze beter leren kennen.

Zit je inmiddels met een leesbril achter de computer en kun je het dan nog niet goed zien, vergroot dan de tekst in Windows via Beeldscherm, Tekst groter maken. Eerst wordt alleen de voorbeeldtekst groter gemaakt, maar dat verandert na de klik op Toepassen. Wil je liever echt álles groter zien, dan kan dat ook via Alles groter maken.

 

© PXimport

Vergrootglas activeren

Je schakelt het vergrootglas in via Windows-toets+plusteken en weer uit via Windows-toets+Esc. Bij Instellingen, Vergrootglas vind je voor deze tool een aantal configuratieopties.

Met het vergrootglas ingeschakeld kun je via Ctrl+Alt+M wisselen tussen de verschillende gebruiksmethodes, zoals een lens die met de muis meebeweegt, het vergroten van het hele scherm of het gebruik van een vast deel van het scherm om de vergroting weer te geven.

Ook handig: via Ctrl+Alt+I kun je de kleuren in het vergrootglas omdraaien, wat de leesbaarheid en zichtbaarheid van de opties vaak nog beter maakt.

 

© PXimport

Kleurfilters voor (o.a.) kleurenblinden

Als je vanwege de gebruikte kleuren lastig kunt zien wat er op het scherm staat, dan kun je een kleurfilter toepassen. Een kleurfilter wijzigt het kleurenpalet en verandert het onderscheid tussen de verschillende kleuren.

Om het kleurenfilter te activeren kies je bij Kleurfilters de optie Kleurfilters inschakelen. Het standaardfilter is dat van grijstinten, waarmee dus alle kleur uit het scherm verdwijnt. Maar je kunt ook een van de andere filters inschakelen, zoals Omgekeerd, Omgekeerde grijstinten of een van de kleurfilters specifiek voor kleurenblindheid: Rood-groen en Blauw-geel.

Wil je eenvoudig het kleurfilter in- of uitschakelen, activeer dan de optie Filter in- of uitschakelen met sneltoets toestaan. Is deze optie geactiveerd, dan kun je met Windows-toets+Ctrl+C telkens wisselen tussen wel of geen kleurenfilter.

 

© PXimport

Horen en spreken

Blijft het lastig goed te lezen, dan kun je Windows tot slot ook laten voorlezen. Hiervoor is er de Verteller die in Windows 10 ook keurig in het Nederlands voorleest. Via Verteller, Verteller inschakelen activeer je de Verteller of gebruik Windows-toets+Ctrl+Enter.

De Verteller laat zich sturen door met Capslock+pijltjestoets links of rechts door de schermonderdelen te bladeren. Het geselecteerde schermdeel wordt voorgelezen. Staat er een document of webpagina open, dan leest de Verteller eerst de titel ervan en daarna de tekst.

 

© PXimport

Ben je tekst aan het invoeren, dan wordt deze voorgelezen. Je krijgt dus bij elke letter die je typt te horen welke letter het is en of het bijvoorbeeld een hoofdletter is. Dat vergt enige oefening, maar kan bij visuele problemen een handig hulpje zijn.

Via de opties bij de Instellingen kun je de spreeksnelheid aanpassen, maar ook toonhoogte en het volume. Bovendien zijn er bij Wijzigen wat u hoort bij het lezen en bewerken en Wijzigen wat u hoort bij het typen opties om meer of minder details te horen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten