Windows 10 ziet tweede monitor niet? Probeer dit eens

Door: Wesley Akkerman | 16 april 2020 05:57

Windows 10-problemen: beeldscherm
How To

Het kan gebeuren dat Windows 10 je tweede monitor niet ziet. Dat is erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor.

Over het algemeen zijn er eerst een aantal algemene stappen die je kunt doorlopen wanneer Windows 10 hardware niet herkent. Dat geldt dus ook voor je tweede monitor. Denk dan aan het systeem herstarten, de instellingen op de monitor zelf controleren, checken of e kabel wel goed zit (en anders een andere kabel proberen) en checken of de monitor wel op een andere pc of laptop werkt. Zo zijn er nog een aantal voor de hand liggende dingen, maar wat nou als dat allemaal niet werkt?

Windows 10-problemen met monitor via Instellingen oplossen

Je kunt mogelijk het probleem oplossen via de Instellingen. Ga hiervoor naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm. Bovenin staat Indeling van uw beeldschermen wijzingen. Rechts onder het plaatje staat de knop Detecteren. Druk hierop en volg vervolgens de stappen op het scherm op. Heb je de stappen doorlopen? Dan moet alles als het goed is nu werken en kun je de monitor verder instellen.

Windows 10-problemen met monitor via Apparaatbeheer oplossen

Als het bovenstaande niet helpt, dan kun je iets dieper gaan en de problemen mogelijk via Apparaatbeheer oplossen. Open daarvoor Start en typ het woord Apparaatbeheer in. Open de optie in het menu en dubbelklik in het nieuwe venster op Beeldschermadapters. Druk met je rechtermuisknop op de adapter die je wil updaten (soms heb je er één, soms heb je er twee: update maar alles).

Windows 10-problemen: beeldscherm

Selecteer de optie Stuurprogramma’s bijwerken en vervolgens Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken. Mocht Windows 10 nu een update vinden, dan wordt die automatisch gedownload en geïnstalleerd. Zodra dit proces achter de rug is, dan dien je de computer opnieuw op te starten.

Windows 10-problemen: beeldscherm

Het kan ook helpen een driver (stuurprogramma) opnieuw te installeren. Volg daarvoor de bovenstaande stappen, totdat je met je rechtermuisknop het stuurprogramma van je beeldschermadapter aanklikt. Kies nu de optie Apparaat verwijderen.

Er komt nu een pop-up omhoog waar je een vinkje bij De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen moet zetten. Bevestigd je keuze, start je computer opnieuw op en ga wederom naar Apparaatbeheer.

Windows 10-problemen: beeldscherm

Klik nu met je rechtermuisknop op de naam van je computer en selecteer de optie Zoeken naar gewijzigde apparaten. Volg nu de stappen op op het scherm, zodat Windows 10 de juiste drivers opnieuw kan installeren voor je.

Mocht de computer niet in slagen, geen probleem. Als je met je rechtermuisknop wederom een beeldschermdriver aanklikt en onder Eigenschappen voor de opties Stuurprogramma / Vorig stuurprogramma aanklikt, dan krijg je wederom je oude driver terug.

1 Reactie(s) op: Windows 10 ziet tweede monitor niet? Probeer dit eens

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 mei 2020 09:50 Theuv
    Op de laptop lukte het in eerste instantie niet om via een usb-c poort een tweede externe monitor te plaatsen. Er zijn namelijk 9 varianten van de usb-c poort. De functie van het aansturen van een externe monitor werd op de laptop via de usb-c niet ondersteund. Met een aparte adapter, waar de software voor een externe monitor was ingebouwd, lukte het wel om op de laptop een tweede externe monitor aan te sluiten. Deze adapter paste overigens op een gewone usb 3 poort.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.