Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer

Door: Daan Doedens | 08 september 2021 16:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Windows 11: toch een opvolger voor Windows 10
 2. Windows 11: wat is er nieuw? 
 3. Is mijn PC geschikt voor Windows 11? 
 4. Windows 11 installeren
 5. Windows 11: nu al een nieuwe pc of laptop kopen?

Het is bijna zo ver: op 5 oktober 2021 wordt Windows 11 officieel uitgerold. Vanaf die datum kunnen pc-gebruikers upgraden naar het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, en kun je nieuwe Windows 11-laptops kopen. Maar wat is er nieuw? Kun je überhaupt upgraden? En wat is er met die TPM-chip die je nodig hebt? Hier vind je alles wat je moet weten over Windows 11.

Windows 11 FAQ: Veelgestelde vragen

Wat is Windows 11?

Windows 11 is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Hoewel Microsoft bij de aankondiging van Windows 10 trots vertelde dat dat het laatste gloednieuwe besturingssysteem zou worden, komt er dus toch een nieuwe versie. 

Wanneer wordt Windows 11 uitgerold? 

Windows 11 is vanaf 5 oktober 2021 wereldwijd beschikbaar voor pc's en laptops die de software ondersteunen. Vanaf die datum worden ook nieuwe pc's en laptops met het nieuwe OS verkocht. 

Is Windows 11 gratis?

Windows 11 is een gratis upgrade vanaf Windows 10. Of dat in de toekomst ook zo blijft is nog niet zeker, maar voorlopig kun je met een W10-pc of -laptop dus gratis upgraden. 

Kan mijn pc of laptop Windows 11 draaien? 

Dat is een goede vraag. Er zijn wat extra systeemeisen ten opzichte van Windows 10. Ten eerste moet je UEFI-firmware secure boot ondersteunen. Ook heb je een relatief moderne processor nodig: een Intel Core-chip uit minimaal de 8e generatie of een Ryzen-processor vanaf de 2000-serie. Het kan zijn dat oudere processors uiteindelijk ook nog worden ondersteund. Belangrijk is ook de zogenaamde TPM-chip, een soort beveiliging voor de processor. Met een TPM 2.0-chip ben je sowieso safe, maar een TPM 1.2-chip lijkt ook geen problemen op te leveren. Meer hierover lees je verderop in dit artikel. Tot slot moet je grafische kaart DirectX 12 ondersteunen. 

Kan ik al upgraden naar Windows 11?

Als lid van het Windows Insider-programma kun je al een testversie van Windows 11 installeren. Let wel op dat je dat op een niet al te belangrijke pc doet, en zorg altijd voor een goede back-up. Houd ook rekening met nog onopgeloste bugs. 

Kan ik Windows 10 ook nog blijven gebruiken?

Zeker. Windows 10 wordt de komende jaren in elk geval nog gewoon ondersteund. Wel zal Microsoft op den duur de uitrol van Windows 11 flink gaan pushen. Vanaf oktober 2025 zul je echt moeten gaan upgraden. 

Windows 11: toch een opvolger voor Windows 10

Apetrots was Microsoft bij de aankondiging van Windows 10: het zou de allerlaatste Windows-versie worden, niet omdat het bedrijf ermee ophield, maar omdat kleine updates de toekomst waren. En plots was daar het grote nieuws: tóch een nieuwe versie, en wel Windows 11. 

En dat heeft nogal wat implicaties. Zo zijn er aanvullende systeemeisen, waardoor niet elke pc die Windows 10 draait ook geüpgraded kan worden. En hoewel de upgrade naar Windows 10 voor verreweg de meeste gebruikers soepeltjes verliep, waren er toch genoeg mensen die tegen problemen aanliepen - ook dat zal bij de Windows 11-upgrade niet anders zijn. 

Windows 11: een beetje nieuw, een beetje vertrouwd.

Windows 11: wat is er nieuw? 

Maar wat is er eigenlijk nieuw aan Windows 11? Ten eerste heeft het besturingssysteem een nieuw likje verf gekregen. De tegels die Microsoft in Windows 8 introduceerde zijn verdwenen. Daarmee oogt het systeem ook meteen wat minder klinisch; op de redactie vonden we het een beetje een mix tussen Windows 7 en Windows Vista, maar dan wel met het beste van beide werelden. Niet verkeerd dus, al blijft dat een kwestie van smaak. 

Onder de motorkap is meer veranderd. Zo zijn functies rondom het aanraakscherm minder belangrijk gemaakt dan in Windows 8(.1) en 10 het geval was. In Windows 11 is het mogelijk om Android-apps te draaien: handig voor degenen die toch op een touchscreen werken. Verder zit Microsoft Teams flink diep in het besturingssysteem gebouwd, en krijgt de Edge-browser een grote update. 

Meer over de nieuwe functies van Windows 11 vind je in dit artikel. 

Benieuwd naar de extra functies binnen Windows 11? Die vind je hier. 

Windows 11: gratis webinar

Tech Academy organiseert een webinar om je wegwijs te maken binnen Windows 11. Je kunt je gratis inschrijven via de website

Is mijn PC geschikt voor Windows 11? 

Met de extra systeemeisen is het nog helemaal niet zeker dat je je Windows 10-machine op 5 oktober zomaar kunt upgraden. Oude pc's en laptops kunnen tegen het processor-probleem aanlopen: in eerste instantie is een 8e-generatie Intel Core-chip nodig, of een Ryzen 2000 of hoger. Het kan zomaar zijn dat die lijst nog wordt uitgebreid, maar een relatief nieuwe processor is voorlopig dus nog wel een vereiste. 

Windows 11 systeemeisen

 • Een 64 bits Intel Core-processor (8e generatie of nieuwer) of een AMD Ryzen 2000-processor (of nieuwer). 
 • UEFI-firmware met Secure Boot
 • TPM 2.0 (maar TPM 1.2 lijkt ook prima te werken)
 • DirectX 12-ondersteuning in de grafische kaart / WDDM 2.0 of hoger
 • 64GB opslagruimte, 4GB RAM

Microsoft lanceert binnenkort een tool waarmee je kunt checken of jouw pc geschikt is voor Windows 11, de PC Health Check App. Hier lees je daar meer over

Speciaal voor Windows Vista-liefhebbers: widgets.

Windows 11 installeren

Wil je alvast aan de slag met Windows 11? Dat kan! Via het Windows Insider-programma kun je een testversie van het besturingssysteem downloaden. Houd wel even een paar dingen in het achterhoofd. 

Upgraden doe je verder het beste op een pc die je niet voor je dagelijkse taken gebruikt. Builds zoals deze kunnen nog wat buggy zijn, en vastlopers of crashes zijn niet helemaal uit te sluiten. Maak dus altijd een goede back-up voor je de upgrade uitvoert. 

In dit artikel lees je hoe je jezelf aanmeldt voor het Windows Insider-programma en Windows 11 downloadt en installeert. 

Windows 11: nu al een nieuwe pc of laptop kopen?

Windows 11 draait dus niet zomaar op pc's en laptops die nu op Windows 10 draaien. Als jouw apparaat niet aan de systeemeisen voldoet, kun je beslissen om nu alvast een nieuwe te kopen. Dan weet je zeker dat je in oktober de upgrade kunt uitvoeren. 

Maar is dat wel nodig? En is het überhaupt wel een goed idee, nu alles nog ietwat vaag is? In dit artikel zetten we de voors en tegens op een rijtje. 

Windows 11: schone installatie

Als je gaat upgraden naar Windows 11, worden je bestanden en instellingen netjes meegenomen. Althans, als je dat wil. Je kunt er ook voor kiezen om met een schone lei te beginnen. Dat heet een schone installatie: het oude systeem wordt overschreven en het nieuwe wordt zonder poespas geïnstalleerd. 

Het nadeel hiervan is duidelijk: alle programma's, bestanden in instellingen die je niet in een back-up hebt staan, zijn voorgoed verdwenen. Het grote voordeel is dat alle nutteloze, vertragende bestanden van je pc of laptop worden gehaald. Je machine is opeens weer bijna net zo snel als toen 'ie uit de winkel kwam. 

In dit artikel lees je meer over de voors en tegens van een schone installatie, en hoe je hem uitvoert.

Windows 11: het contextuele menu

Rechtsklikken op een bestand of map binnen Windows geeft je toegang tot een hoop functies, dat weet elke pc-gebruiker. Dit 'contextuele menu' is in Windows 11 iets anders ingedeeld, zoals dat bij de meeste Windows-versies het geval was. Wat moet je weten over het nieuwe 'rechtermuisknopmenu'? En waarom is eigenlijk alles weer veranderd? Je leest het in het artikel Menuknoppen in Windows 11

Windows 11: schermtoetsenbord

Hoewel Windows 11 niet net zo erg als zijn voorgangers (en dan vooral Windows 8) leunt op mogelijk gebruik via een touchscreen, zijn de handige aanraakfuncties zeker niet verdwenen. Een van de belangrijkste functies is het schermtoetsenbord. In Windows 11 kun je dat toetsenbord behoorlijk goed aan je eigen wensen aanpassen. Hoe je dat doet lees je in het artikel over het schermtoetsenbord in Windows 11

Windows 11 cursusbundel op Tech Academy

Via Tech Academy hebben we alvast een uitgebreide eerste starterscursus voor Windows 11 gemaakt. Zo weet je zeker dat je niets mist bij het upgraden en gebruiken van het systeem. Bestel het cursusboek, met inbegrepen online cursus, nu met een flinke korting. 

8 Reactie(s) op: Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 september 2021 07:49 Fariq
  Ik ben eigenlijk zeer nieuwsgierig naar wat de heer Daan Doedens zelf vindt van Windows 11. Ik kan me niet voorstellen dat hij er echt positief over is. Ik heb vanaf het begin 'gespeeld' met Windows 11 op een aparte laptop. Ik hield de hoop dat er nog het een en ander zou veranderen in positieve zin voordat de definitive versie gepresenteerd zou worden. Nu dit al gebeurt in oktober denk ik niet dat het gebeuren gaat. Ik heb Windows 11 daarom nu verwijderd van de laptop, want ik ben er echt klaar mee.

  Mijn mening:
  1. Windows 11 is de aanschaf van een nieuwe laptop/computer absoluut niet waard.
  2. Wilt u (nog een beetje) baas blijven in uw laptop/computer? Houd het dan liever bij Windows 10.
  3. Wilt u werkelijk serieus werk verrichten met uw laptop/computer? Dan lijkt Windows 11 me niet het juiste besturingssysteem voor u. Startmenu, taakbalk, verkenner en contextmenu hebben alle aan functionaliteit ingeboet. Maar misschien bent u een liefhebber van extra (muis)klikken.

  Het staat elke lezer vrij tot een ander oordeel te komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2021 09:07 DaanD
  @Fariq Hi Fariq,

  Ik ben het met je eens dat Windows 11 niet direct de aanschaf van een nieuwe laptop/computer waard is, maar dat vind ik sinds Windows XP bij elk OS. Ik heb nog niet geprobeerd echt te werken op Windows 11, maar ik vind het startmenu overzichtelijker dan in Windows 10. De Verkenner en het contextmenu lijken me een kwestie van wennen, en die extra muisklikken kun je makkelijk omzeilen door het gebruik van sneltoetsen, want dat was bij Windows 10 niet anders.

  Al met al vind ik het tot nu toe een prima systeem, misschien zelfs beter dan ik vooraf had verwacht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2021 14:33 Fariq
  @DaanD

  Sportief dat u reageert. Ik begrijp natuurlijk dat u zich wat neutraal dient op te stellen, dus ik zal het u verder niet moeilijk maken. Ik herhaal hier nogmaals dat elke toekomstige gebruiker van Windows 11 zelf maar moet oordelen of mijn kritiek terecht of overdreven is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2021 12:08 Clunk Eastwood
  @Fariq M.b.t. punt 2, De vraag is OF je die keuze wel krijgt.
  We weten hoe het bedrijfsleven werkt en Microsoft in het bijzonder: die douwen je het uiteindelijk toch door je strot.
  Sinds Windows 10 uitkwam hebben ze de gebruikers ook alle versies (de 'Feature Updates') door de strot gedouwd. Onder het mom van beveiliging en functionaliteit.

  Je kan denk ik rekenen op een scenario als dit:
  Eerst krijg je de "volledig vrije keuze" om met Windows 10 door te gaan. Dan een jaartje later gaan ze dingen disablen of niet meer ondersteunen in W10 waardoor je al meer gepusht wordt richting de'upgrade'.
  En dan na 1,5 / 2 jaar (of langer) ga je steeds belangrijkere dingen mislopen in Windows 10, en uiteindelijk gaan ze rommelen met de beveiligingsondersteuning.
  MAAR, je hebt nog steeds "Volledig vrije keuze" om Windows 10 te blijven gebruiken. Microsoft adviseert je dan wel dringend om nu toch echt over te stappen. "Onze klanten geven massaal de voorkeur aan Windows 11".
  Je kent het wel, dat soort teksten.
  Ik geef je op een briefje dat het ongeveer zo zal gaan.

  Dus hoe lang kun je in de praktijk ECHT met Windows 10 door, na de lancering van 11?….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2021 14:34 Fariq
  @Clunk Eastwood

  Ik bedoelde met punt 2 eigenlijk te zeggen dat Microsoft het de gebruiker een stuk moeilijker maakt om instellingen naar de eigen voorkeur in te stellen.

  Ik denk verder dat uw verwachting wel zal uitkomen (voorop gesteld dat Windows 11 een succes gaat worden en geen fiasco zoals Windows 8), maar mij zal het niet deren. Ik werk al voor 75% met Manjaro Linux en dat zal snel naar de 100% oplopen. Ik heb Windows 10 nu nog nodig een paar oudere programma's.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 september 2021 03:27 ardsur
  de informatie onder Windows 11 installeren is niet geheel juist.
  Sinds enkele weken is het mogelijk een ISO van alle versies van Windows 11 te downloaden van de Insider Windows website. Met deze ISO kun je een schone installatie (wellicht ook een update?) uitvoeren. Je hoeft niet eerst W10 te installeren, maar je moet wel een Insider account hebben/aanmaken.
  Ik gebruik zelf al enige weken W11 in mijn virtual box.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 september 2021 09:53 DaanD
  @ardsur Klopt als een bus! Het artikel is inmiddels aangepast.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2021 11:50 Lex1
  Weer worden mensen over enkele jaren min of meer gedwongen om een nieuwe computer te kopen als ze Windows willen blijven gebruiken.

  Je zult maar net een nieuwe computer gekocht hebben die niet voldoet aan de specificaties van MR. Microsoft. DE wereldwijde kritiek is dan ook niet mals.

  Een hele kleine groep zal Windows vaarwel zeggen en overstappen naar een ander besturingssysteem.

  Bijvoorbeeld Linux of kopen een ander computersysteem als Alpple, of een Google Chromebook of PC.

  Ook zal er een groep zijn die gewoon door blijft werken met Windows10 ook al is er geen ondersteuning meer.

  Zelfs nu draaien er wereldwijd nog steeds oude computers met Windows 98, XP en Windows 7 zonder Microsoft ondersteuning.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.