Windows 7: blijven gebruiken of toch overstappen?

© PXimport

Windows 7: blijven gebruiken of toch overstappen?

Geplaatst: 23 januari 2020 - 11:19

Aangepast: 13 december 2023 - 16:12

Mark Gamble

Helaas voor de doorgewinterde Windows7-gebruikers: Microsoft stopte op 14 januari 2020 met de ondersteuning van dit besturingssysteem. Veel gebruikers zweren nog bij het uit 2009 daterende OS, maar updates komen er niet meer voor uit en beveiligingslekken worden niet meer gedicht. Is het dan wel slim om Windows 7 nog te blijven gebruiken, of moet je nu toch overstappen naar Windows 10?

Windows 7 was (en is nog steeds) voor velen het meest stabiele besturingssysteem dat Microsoft heeft uitgebracht. Een bekend verhaal is dat iedere goede, stabiele versie van Windows werd opgevolgd door een matige versie. Een verhaal dat begon bij Windows 98: dat besturingssysteem was relatief gezien een erg goede, maar Microsoft lanceerde een paar jaar later – weet je het nog? – Windows Millennium Edition. Een OS dat vol zat met vreemde bugs, continue crashte en hierdoor verre van gebruikersvriendelijk was.

Na Windows Millennium Edition kwam Windows XP, dat direct een hele verademing was, weinig crashes kende en goed overweg kon met de meest exotische hardware. Windows XP was toen ook de eerste consumentenversie die gebaseerd was op de zogeheten NT-technologie, waarmee ook 64bit-processors konden worden gebruikt.

XP heeft zijn succes en stabiliteit bewezen tot Microsoft Windows Vista lanceerde. Daar werd voor het eerst de functie User Account Control gebruikt: een manier om software gecontroleerd te installeren, maar dat ook zorgde dat voor ieder wissewasje een melding in het scherm kwam met de vraag of deze actie daadwerkelijk mocht worden uitgevoerd.

Even een muis aansluiten? Windows Vista vroeg dan altijd eerst om toestemming.

© PXimport

Verwarrende Vista

Daarnaast zat Vista vol met andere – minder nuttige – functies, zoals de Windows Prestatie-index; een scoresysteem waarmee punten aan je computer werden toegekend op basis van de snelheid en mogelijkheden van je pc. Ook waren er meer versies dan ooit verkrijgbaar van Windows: Starter, Home Basic, Home Premium, Business en Ultimate. Voor veel gebruikers te verwarrend en het zorgde ervoor dat weinig mensen de overstap van XP naar Vista waagden.

Windows 7 is uiteindelijk een stuk stabieler gebleken dan Vista, en de User Account Control was flink onder handen genomen. Windows 7 werd door het bedrijfsleven omarmd, en ook consumenten zagen de voordelen van het stabielere besturingssysteem. De opvolger werd Windows 8, en toen bekend werd dat dit besturingssysteem vooral bestond uit lelijke tegels, lieten velen deze versie ook links liggen. Windows 10 is weliswaar deels gebaseerd op Windows 8, maar is toch succesvol geworden, wat voornamelijk te danken was aan het feit dat het startmenu weer opnieuw was ontworpen.

Tot zover een korte geschiedenis, terug naar vandaag. Want wat moet je nu doen als je Windows 7 gebruikt? Aan de hand van een aantal scenario’s tonen we je de voor-en nadelen van Windows 7 en de mogelijkheden die je hebt voor het upgraden naar Windows 10.

Scenario 1: Windows 7 blijven gebruiken

Het zal nooit zo zijn dat Microsoft het gebruik van Windows 7 gaat blokkeren. Kortom: werk je nu met Windows 7 en wil je dat blijven doen? Dan blijft het besturingssysteem gewoon werken. Er worden vanaf 14 januari 2020 echter geen updates meer uitgebracht en beveiligingslekken worden niet meer gedicht. Dat betekent dat – als je Windows 7 wilt blijven gebruiken – je een extreem goed antiviruspakket met ingebouwde firewall moet hebben. Zorg ervoor dat alle software die je gebruikt voor internet, zoals je browsers, mailprogramma’s en andere software altijd up-to-date is.

Maar houd er wel rekening mee dat het lang niet altijd mogelijk is om alle programma’s bij te werken. Ook softwaremakers stoppen op een bepaald moment met de ondersteuning van Windows 7, bijvoorbeeld omdat ze gebruik willen maken van extra functies die alleen in Windows 10 werken. We kunnen je geen lijst geven van software die wel of niet blijft werken onder Windows 7, dus je zult het zelf aan levende lijve moeten ondervinden.

Houd bij het blijven gebruiken van Windows 7 ook goed de gevaren in je achterhoofd: er zijn nog steeds criminelen die hun pijlen richten op Windows 7, dus grote kans dat er – na het verlopen van de ondersteuning van Windows 7 op 14 januari 2020 – ineens lekken kunnen worden misbruikt die niet eerder bekend zijn gemaakt. Juist omdat die ondersteuning is gestopt en Microsoft dus geen aandacht meer besteedt aan de beveiliging, is de kans groter dat Windows 7 weer een doelwit wordt van personen die het op je bestanden hebben gemunt.

Alleen Windows Defender is niet meer afdoende. Installeer een goed beveiligingspakket om Windows 7 ook na 14 januari veilig te houden als je het wilt blijven gebruiken.

© PXimport

Scenario 2: Windows 7(-programma’s) naast Windows 10 gebruiken

Als je nu Windows 7 nog gebruikt, kunnen we ons voorstellen dat je dat niet doet op een snelle Intel Core i9-computer van een half jaar oud, maar draait het besturingssysteem op een computer van zo’n 5 tot 8 jaar oud. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de overstap te maken naar Windows 10 in combinatie met een nieuwe pc of laptop. Je oude computer kan dan gewoon dienen als ‘terugval’-computer voor het geval je bepaalde software wil blijven gebruiken dat niet onder Windows 10 werkt.

Zo lang je je aan de voorwaarden beschreven bij scenario 1 houdt, dus gebruik van een goede firewall en antivirusprogramma, is er niet zoveel aan de hand. Misschien hoeft die oude pc dan niet eens online te zijn, waarmee je de risico’s sterk zou beperken. Maar vergeet ook niet dat Windows 10 uitgebreide functionaliteit bevat waarmee het mogelijk is om een softwareprogramma in een ‘compatibiliteitsmodus’ te draaien. De functie is al sinds jaar en dag aanwezig, en kan helpen om oude Windows-programma’s onder Windows 10 aan de praat te krijgen (en te houden). Zo heb je het beste van beide werelden; je oude programma draait als vanouds en je hebt een beveiligd, snel en up-to-date besturingssysteem tot je beschikking. Heb je een nieuwe Windows10-computer? Probeer deze functie dan eens uit, wellicht is het een prima oplossing voor je oude Windows7-programma en kan het een reden zijn om de overstap helemaal te maken.

Met de uitgebreide compatibiliteitsmodus van Windows 10 kun je oudere programma’s draaien, en dat gaat zelfs helemaal terug tot Windows XP.

© PXimport

Scenario 3: Windows 7 upgraden naar Windows 10

Een paar jaar geleden kon je via een speciale webpagina van Microsoft een gratis upgrade uitvoeren naar Windows 10. Die pagina was bedoeld voor mensen met een beperking, die in Windows7 gebruik maakten van bijvoorbeeld de functies Verteller en Vergrootglas. Zij konden voor een langere periode gratis upgraden naar Windows 10 via een op die webpagina beschikbare tool. Die tool was feitelijk voor iedereen te gebruiken, maar die mogelijkheid is inmiddels verdwenen.

Toch kun je nog steeds gratis upgraden naar Windows 10. Via deze pagina kun je namelijk een updatetool downloaden die in eerste instantie bedoeld lijkt te zijn om je bestaande Windows 10-installatie bij te werken, maar werkt ook voor Windows 7. Als je de genoemde pagina bezoekt vanaf een Windows7-computer zie je de knop Hulpprogramma nu downloaden. De Media Creation Tool wordt gedownload. Na het starten krijg je twee opties te zien: Deze pc nu bijwerken en Installatiemedia voor een andere pc maken. Kies je voor Deze pc nu bijwerken, dan zal de tool jouw bestaande Windows7-versie upgraden naar Windows 10. Windows 10 wordt op de achtergrond eerst gedownload voordat de daadwerkelijke upgrade begint. Let wel goed op, want je krijgt tijdens het updateproces nog wel de vraag welke onderdelen je wilt behouden: het is namelijk ook mogelijk om een schone installatie uit te voeren, waarbij je alle programma’s en documenten kwijtraakt (!).

Windows 10 kan Windows 7 direct voor je upgraden, het werkt nog steeds.

© PXimport

Heb je een scala aan programma’s die je wilt blijven gebruiken, dan kies je voor Persoonlijke bestanden en apps behouden. Met die optie worden ook je bestaande inlogaccounts bewaard en hoef je dus niets meer opnieuw in te stellen – behalve de nieuwe privacy-instellingen. Wil je liever Windows 10 schoon installeren, kies dan voor de optie Niets.

Nadat je de wizard hebt doorlopen, wordt je computer een paar keer opnieuw opgestart en heb je binnen een uur een complete, bijgewerkte Windows10-machine. Installaties van Windows 7 Home Basic of Home Premium worden bijgewerkt naar Windows 10 Home. Windows 7 Professional en Ultimate worden geüpgraded naar Windows 10 Pro.

Kies of je alles wilt behouden, inclusief alle accounts en je software, of dat je liever begint met een schone lei.

© PXimport

Scenario 4: Draai Windows 7 virtueel in Windows 10

De complete overstap maken naar Windows 10 én ook Windows 7 op diezelfde computer gebruiken? Dat kan ook. Daarvoor moet je dan wel gebruik maken van virtualisatiesoftware. Voor thuisgebruikers is VirtualBox daar erg geschikt voor. Deze software vind je hier. Kies op de downloadsectie voor Windows hosts bovenaan de pagina. Na de download en installatie van VirtualBox start je het programma en kies je uit het menu rechts voor de optie Nieuw.

Geef de virtuele machine een naam, kies bij de lijst Type voor Microsoft Windows en bij Versie voor de processorversie van Windows 7 die je hebt (32-bit of 64-bit). Let wel, voor het installeren van een virtuele versie van Windows 7 heb je wel je originele installatie-dvd nodig, evenals je activatiecode. Want ook al wordt Windows 7 virtueel geïnstalleerd, het zal toch geactiveerd moeten worden.

We kunnen niet met zekerheid zeggen of activatie gaat lukken, zolang je deze Windows7-licentie nog gebruikt op je oude computer. En heb je Windows 10 geïnstalleerd volgens de methode beschreven bij scenario 3, bedenk dan dat je oude Windows7-activatiecode is gebruikt om de nieuwe Windows 10 te activeren. Die is dus niet meer bruikbaar voor een virtuele Windows 7. Heb je Windows 10 gekocht, dan heb je dat probleem hoogstwaarschijnlijk niet, omdat het met Windows 7 mogelijk was om het besturingssysteem één keer per jaar compleet opnieuw te installeren op een andere computer. Heb je Windows 7 op je oude computer minstens een jaar of langer niet opnieuw geïnstalleerd, dan zal het activeren van een virtuele Windows 7 waarschijnlijk wel lukken. Maar dat kunnen we niet garanderen …

Maak een nieuwe virtuele Windows7-computer aan in VirtualBox.

© PXimport

Zoals gezegd heb je de oorspronkelijke installatie-dvd nodig om Windows 7 virtueel in VirtualBox te kunnen installeren. Voordat je je virtuele machine opstart, moet je eerst nog het dvd-station van je ‘echte’ computer, ook wel bekend als de hostcomputer, koppelen aan de virtuele computer. Selecteer daarvoor eerst de zojuist aangemaakte virtuele computer in VirtualBox uit de lijst en klik vervolgens op de oranje knop Instellingen. In het nieuwe scherm ga je vervolgens naar Opslag. In de lijst met apparaten zie je achtereenvolgens staan Controller:SATA, Windows 7.vdi en Leeg. Selecteer Leeg en klik vervolgens op het kleine blauwe schijfje bij Attributen, naast SATA 1.

Voeg eerst de dvd-speler van je eigen pc toe aan VirtualBox, zodat de virtuele machine er vanaf kan opstarten.

© PXimport

Je ziet vervolgens één of meer keer Hoststation staan, met daarachter een letter. Die letter representeert de driveletter van de dvd-speler in jouw eigen pc, die je op deze manier kunt koppelen aan je virtuele machine. Selecteer de drive die bij jouw speler hoort. Klik op OK. Plaats nu eerst je Windows7-dvd in je dvd-speler voordat je de virtuele machine start. Controleer of de dvd zichtbaar is in de Verkenner van je eigen computer. Start daarna de virtuele computer, die nu – als het goed is – zal opstarten vanaf de dvd in je pc. Doorloop de stappen die de Windows7-installatieprocedure in het VirtualBox-scherm weergeeft.

Nadat de dvd-speler in je eigen pc gekoppeld is aan de virtuele computer, kun je Windows 7 rechtstreeks vanaf de installatie-dvd installeren.

© PXimport

Back-ups maken

Met de gratis versie van EaseUS ToDo Backup kun je makkelijk systeem- en datapartities back-uppen naar een externe harde schijf of je thuisnetwerk.

© PXimport

Scenario 5: Windows 10 gebruiken, maar dan met Windows 7-uiterlijk

Maakt het je eigenlijk niet zoveel uit hoe het besturingssysteem op de achtergrond werkt, maar ben je vooral verknocht aan het kenmerkende uiterlijk van Windows 7 en kun je juist daar geen afscheid van nemen? Dan zijn er voor Windows 10 tal van mogelijkheden om de herkenbare Windows7-interface voor een deel terug te krijgen in dat besturingssysteem. Een van de meest bekende tools is bijvoorbeeld het gratis Classic Shell, waarmee je het Windows10-startmenu makkelijk kunt omtoveren naar een (bijna) Windows7-uiterlijk. Verder pakt de tool ook een groot deel van alle andere schermen in Windows 10 aan, zodat je daar ook kunt genieten van de Windows7-look.

ClassicShell biedt verregaande opties om je Windows10-interface terug in de tijd te laten gaan.

© PXimport

Een andere tool voor het aanpassen van je startmenu, is StartIsBack. Deze software emuleert het oude startmenu van Windows 7 net even een tikje beter dan ClassicShell. StartIsBack is weliswaar niet gratis, maar wel erg goedkoop. Er is een 30dagen-versie beschikbaar waarmee je de software op je gemak kunt uitproberen. Ben je overtuigd van de meerwaarde, dan kun je de volledige versie met levenslange licentie aanschaffen voor nog geen 4 dollar (circa 3,60 euro).

StartIsBack biedt een vrijwel niet van echt te onderscheiden Windows7-startmenu.

© PXimport

De interface van Windows 10 zit behoorlijk diep ingebakken in de code, dus het is niet voor alle onderdelen mogelijk is om een Windows7-uiterlijk te creëren. ClassicShell kan bijvoorbeeld wel extra pictogrammen toevoegen aan de taakbalk van de Verkenner, maar de kenmerkende menu’s krijg je er niet mee terug.

Tot slot

In dit artikel hebben we je een aantal scenario’s voorgelegd waarin je niet (compleet) afscheid hoeft te nemen van Windows 7. Of het verstandig is om Windows 7 te blijven gebruiken, laten we in het midden. Een Windows7-computer die met internet verbonden is zal in de loop der tijd steeds kwetsbaarder worden voor malware en hackers. Gebruik je een Windows7-computer na januari alleen of meestal offline, dan is er natuurlijk wat minder gevaar wat dat betreft. Het goede nieuws is dat je op het moment dat dit magazine naar de drukker ging (medio november) nog steeds gratis kon upgraden naar Windows 10, en zelfs zonder dat je daarbij je gegevens kwijtraakt. Laten we hopen dat deze mogelijkheid nog een tijdje beschikbaar zal blijven!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000