Windows-account 10 aanmaken voor werk en privé

Door: Martijn de Meulder | 05 januari 2021 06:03

How To

Door de coronacrisis werken meer mensen thuis dan ooit tevoren. Misschien herken je het wel dat je ineens je privé-pc veel vaker ook voor zakelijke doeleinden moet inzetten. Dan is het handig om met meerdere accounts te werken. We leggen uit hoe een extra Windows-account 10 aanmaken werkt, zodat werk en privé beter te scheiden zijn.

Ben je net bezig met het schrijven van een artikel of rapport, het maken van een spreadsheet of een zakelijke e-mail, komt er ineens een melding: je hebt een nieuwe mail, een Facebook-bericht of een appje. Laten liggen of toch snel maar even kijken?

Zelfs als je het eerste doet, blijft dat knagende gevoel: wat zou erin staan? En wat te denken van die icoontjes van games onderaan je Windows-balk? Ze staan daar wel heel verleidelijk. Even snel een potje doen? Kan best. Of is dat niet zo handig?

Het mengen van werk en privé op je computer zorgt ervoor dat er permanent verleidingen op de loer liggen. En die kunnen ten koste gaan van de tijd die je nodig hebt voor belangrijke zaken of de kwaliteit van je werk.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om je daartegen te beschermen: voorzie je computer van een apart werkaccount. Je logt dan met dat account in om je werk te doen en hebt daar een omgeving die alleen met werk te maken heeft. We laten zien hoe dit in Windows 10 werkt.

Werkaccount instellen

Selecteer na een klik op de Windows-startknop de functie Instellingen en klik daarna op Accounts. In het scherm dat je dan ziet, klik je op Gezin en andere gebruikers. In dit scherm zie je meteen een tweesprong: je kunt kiezen tussen het toevoegen van gezinsleden en ‘Andere gebruikers’.

Het grote verschil tussen die twee is dat je over gezinsleden rapportages aan kunt laten maken en deze op kunt vragen. En dat je bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde websites voor je kinderen kunt beperken. Nu willen we alleen een werkaccount aanmaken. Klik dus op Andere gebruikers.

Microsoft wil bijzonder graag dat iedereen de diensten van het bedrijf gebruikt en zich dus aanmelden met hun Microsoft-account. Maar dat willen we nu juist niet omdat we immers een werkaccount met zo min mogelijk afleiding inrichten. Klik in het venster dat je hier ziet dus voor Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. En in het volgende venstertje op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen.

Vervolgens kun je je nieuwe account een naam geven. Kies je wachtwoord en de wachtwoord-hints. Vervolgens zie je in het Instellingenscherm onder het kopje ‘Andere gebruikers’ je gloednieuwe account staan fonkelen. Gebruiken maar!

Wisselen tussen accounts

Je kunt naar je werkaccount wisselen door weer op de Windows-startknop te drukken en in de linkerkolom van het menu op je gebruikersicoon- of foto te klikken. Er rolt een klein menu uit waar je de naam van je werkaccount ziet staan. Klik erop.

Je wordt uitgelogd en spoedig word je begroet door de configuratiesequentie van je nieuwe account. Een paar minuten wachten, beantwoord de configuratievragen op het scherm en je kunt beginnen.

Meerdere accounts op Mac

Heb je geen Windows-pc maar een Mac? Dan loodsen we je ook nog even door die accountprocedure heen. Open eerst het venster systeemvoorkeuren op je Mac om een werkaccount onder Mac OS aan te maken. Klik vervolgens op de grijze knop Gebruikers en groepen.

Om in het volgende venster een gebruiker toe te kunnen voegen, klik je eerst op het hangslot onderin het venster. Voer je wachtwoord in en klik op het plusje (+) in de linkerkolom. In het volgende venster selecteer je Standaard account in het rolmenu en vul je de overige velden in. Je hoeft geen Apple-, Google- of Microsoft ID’s aan te maken.

Zodra je op de knop Maak gebruiker aan klikt, wordt je nieuwe account gemaakt en kun je schakelen. Dat doe je door rechtsboven in de statusbalk van je Mac op je naam te klikken. In het menu dat dan uitvouwt zie je je nieuwe werkaccount staan.

1 Reactie(s) op: Windows-account 10 aanmaken voor werk en privé

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 februari 2021 15:57 rveijkwwnl
  Dit is de beproefde HOME methode, de Pro & Enterprice maakt gebruik van de Netwerk-versie welke op een totaal andere manier gaat en zelfs MOET GAAN.

  Heb het al vaker beschreven alhier te C!T en ga het niet weer herhalen, maar het staat onder BEHEREN van de 'Deze PC' icon.
  Aldaar > Systeemwerkset > Lokale gebruikers en groepen
  zo doe je dat en niet anders.

  Alleen prutsers volgen de C!T methode.

  Voordeel van deze Netwerkversie is, dat je nu RECHTEN kan corrigeren, aanpassen naar de volgende opties ipv alleen NIETS / LEZEN / SCHRIJVEN maar naar :

  - Volledig beheer
  - Wijzigen
  - Lezen en uitvoeren
  - Mapinhoud weergeven
  - lezen
  - Schrijven
  - Speciale machtigingen

  En een speciale KNOP welke Geavanceerd heet, als je daarop drukt, je moet dan wel op de specifieke directory staan & 'beveiliging' gekozen hebben

  Kan je die 'speciale machtigingen' ook nog eens apart instellen op NETWERK niveau, waarbij je apart users kan blokkeren tot extra machtigen (toegang geven) middels bv een E-mailadres bijvoorbeeld om toegang te laten krijgen tot die directory.

  Iets wat bij de normale HOME versie totaal onmogelijk is.

  Heb je dan ook nog eens een Windows server, dan parkeer je het wachtwoordbeheer op die Windows server natuurlijk, dan heb je geheel geen wachtwoordbeheerder meer nodig op alle PC's meer.
  Dan voer je voor alle gemak een DOMAIN, en deze kan je op allerlei manieren inrichten, de simpelste en vooral goedkoopste is die van File-server.
  Maar dan vooral in het gebruik als back-up server, dwz de data staat gewoon op de eigen PC en dagelijks maak je een backup van alle PC's van alle data naar die backup-server.

  Hiervoor maak je bv gebruik van SyncBackFree welke dit geheel geautomatiseerd in batch van je overneemt en installeer je op alle PC's qua Dagelijks, wekelijks, maandelijks, kwartaal.

  En op de Windows-Server doe je hetzelfde, je moet daarbij er alleen voor zorgen dat je op die tijdstippen qua Wekelijks, Maandelijks, Kwartaal de HD aangesloten hebt staan.

  Als je handig bent qua elektronica, dan doe je dit middels een Arduino in Phyton programmering qua tijdklok die de betreffende backup harddisken op tijd van spanning voorziet en weer afsluit, zodat je altijd een volwaardige backup hebt. Op die manier kan je ook de DATA ontkoppelen/ontkoppelen middels hardware schakelingen opdat alles volwaardig afgeschakeld is van de server.

  Dit soort van backup oplossingen doe ik al meer dan 30 jaar, een peulenschil voor een doorgewinterde ICT'er, voor C!T kennelijk een steeds groter probleem, ze beginnen steeds ééncelliger te worden lijkt het wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.