Windows 8 razendsnel afsluiten met het toetsenbord

Door: Martin Gijzemijter Martin | 14 april 2014 13:04

How To

Nu Microsoft de knop Start heeft teruggebracht in Windows 8.1, is het een stukje eenvoudiger geworden om Windows af te sluiten. Toch blijft het omslachtig om met je muis te navigeren naar een menu om Windows af te sluiten. Dat moet sneller kunnen, en dat kan dus ook.

Antieke toetsencombinatie

Er is een toetsencombinatie waarmee je Windows zonder problemen kunt afsluiten. Het is dezelfde toetsencombinatie waarmee je applicaties kunt afsluiten wanneer deze niet meer reageren, te weten: Alt + F4.

In de tijd van Windows 95, waarin Windows véél vaker vastliep dan tegenwoordig, was die toetsencombinatie erg populair en vrijwel bij iedereen bekend. Over Windows 8.1 wordt best vaak geklaagd, maar wie ooit met Windows 95 heeft gewerkt, weet dat het besturingssysteem als een zonnetje draait vergeleken bij de ervaring van vroeger of zelfs nog de ervaring van XP.

Windows afsluiten

Als gevolg daarvan weet lang niet iedereen meer dat je Alt + F4 niet alleen kunt gebruiken als de computer of een applicatie hangt, maar ook gewoon om Windows af te sluiten. Wanneer je de toetsencombinatie gebruikt, verschijnt er een menu waarin je verschillende opties worden geboden (afsluiten, standby, enzovoort). Druk je op Enter, dan wordt de standaardoptie gekozen, namelijk afsluiten. Dus wanneer je heel snel drukt op Alt + F4 en daarna op afsluiten, is je computer afgesloten voordat je überhaupt de juiste knop met je muis ooit had kunnen bereiken.

Naast de toetsencombinatie, kun je ook een snelkoppeling maken die je met één muisklik Windows laat afsluiten. Hoe je dat doet, lees je hier.

Windows 8 kun je afsluiten met een antieke toetsencombinatie, namelijk Alt + F4.