Windows-klassiekers terughalen doe je zo

Door: John Vanderaart | 05 mei 2021 06:04

How To

De lezer van Computer!Totaal weet dat vroeger alles veel beter was. Daarom gaan we terug in de tijd. We gaan kijken naar de Windows-klassiekers Classic Auto Login, Classic Color Panel en Classic Power Off. Dit zijn drie bijzonder handige minitools die je veel voordeel bieden. Je raakt er namelijk op een simpele manier diverse Windows-ergernissen mee kwijt.

Downloaden

Dit artikel begint op de website www.wintools.info. Hier vind je onder meer de software Classic Auto Login, Classic Color Panel en Classic Power Off. Deze drie hulpprogramma’s kun je downloaden en op een makkelijk vindbare plek op je computer neerzetten. Misschien is het bureaublad een goede plaats.

Classic Auto Login

Een grote ergernis is het steeds weer moeten inloggen met een wachtwoord, op je eigen computer nog wel. Waarom zou je je eigen computer niet gewoon aan kunnen zetten en direct het bureaublad kunnen zien? Het antwoord is natuurlijk dat dat niet gebeurt uit veiligheid. Maar misschien is die veiligheid in je eigen huis een beetje overdreven.

Als je dat vindt, dan start je het programma Classic Auto Login op. Dat doe je met de rechtermuisknop, kies voor Als administrator uitvoeren. Je kiest voor administrator omdat we iets gaan doen wat volgens Microsoft niet helemaal in de haak is. Zodra Classic Auto Login is gestart, wordt de naam van de huidige gebruiker getoond. Je voert het bijhorende wachtwoord twee keer in en drukt op OK. Als het wachtwoord juist is ingevoerd, kun je via Power proberen of de uitgevoerde werkzaamheden zijn gelukt. Je zult zien dat dat zo is. Je computer komt voortaan direct op het bureaublad terecht. Net zoals vroeger!

Zo makkelijk is het om je computer automatisch te laten doorstarten. Dit werkt ook als je gebruikmaakt van een Microsoft-account.

Classic Color Panel

Toen Windows 10 nog niet bestond, was het mogelijk om bijna alle kleuren van de systeemelementen aan te passen. Eerlijk is eerlijk, dat leverde soms kakelbonte bureaubladen op. Dus ook daar heeft Microsoft een stokje voor gestoken, want het moet, zo vindt men kennelijk, wel een beetje normaal blijven.

Het niet meer kunnen aanpassen van de kleuren, is vast goedbedoeld om je tegen jezelf in bescherming te nemen. Maar ja, de lezer van Computer!Totaal wil natuurlijk helemaal niet tegen zichzelf in bescherming worden genomen. En daarom starten we het hulpprogramma Classic Color Panel op.

Je krijgt als eerste vraag of je de Default settings (standaardinstellingen) wilt bewaren? Dat wilt u, want op die manier kun je in geval van ellende altijd snel terugkeren naar de beginsituatie. De standaardinstellingen worden in een reg-bestand opgeslagen dat je bewaart op een voor jou gemakkelijke plek, bijvoorbeeld in de map Documenten.

Als Classic Color Panel is doorgestart, wordt direct duidelijk hoe de vork in de steel zit. Je kunt een voor een alle kleuritems van Windows 10 aanpassen. Van de schermachtergrond tot en met de menubalk, het kan en mag allemaal een eigen kleurtje krijgen. Hoe je dat doet, wijst vanzelf. Je krijgt de mogelijkheid om snel gebruik te kunnen maken van kleurprofielen, die je ook nog eens zelf kunt beheren. Kortom, je kunt het weer zo ouderwets kakelbont maken als je zelf wilt.

Zoals je ziet, wijst het vanzelf: je kunt alle losse kleuritems van Windows 10 aanpassen.

Classic Power Off

Nog zo’n Windows 10-ergernis: het uitschakelen van de computer. Dat is altijd priegelen in de linkerbenedenhoek via het startmenu. Je zet niet even makkelijk de computer uit, maar moet op de vierkante millimeter manoeuvreren met de muisaanwijzer. Dat ging in het verleden een stuk eenvoudiger, weet je nog?

En daarom gaan we nu aan de slag met Classic Power Off. Daarmee spat de eenvoud weer van toen van je beeldscherm af. Je krijgt zelfs een aantal extra afmeldmogelijkheden in het keuzemenu. Ook hier kun je je afvragen waarom Microsoft ervoor heeft gekozen om het toch anders te gaan doen? Maar gelukkig kun je de computer vanaf nu weer op de oude vertrouwde manier uitschakelen. Tip: zet Classic Power Off direct rechts van het startmenu op de taakbalk van het bureaublad.

Wat je hier ziet, is te regelen door het pictogram van Classic Power Off naar de taakbalk te slepen.

Naar de hand gezet

Met deze drie handige hulpprogramma’s hebben we Windows 10 weer een beetje naar onze eigen hand gezet. Met elke upgrade van Windows 10 zien we dat er onnodige dingen verdwijnen. Op zich is dat te begrijpen en uit te leggen, maar soms raken we daardoor gewaardeerde mogelijkheden kwijt. Maar gelukkig zijn veel van die opties, zoals je hier hebt kunnen zien, weer met een kleine omweg terug te krijgen.

2 Reactie(s) op: Windows-klassiekers terughalen doe je zo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 mei 2021 14:34 Kasander1
  En vergeet het "ouderwetse" start-menu niet! In plaats van de hele tijd scrollen tot je de juiste tegel bent tegen gekomen kan je ook gewoon de opties gewoon duidelijk bij elkaar hebben staan.

  http://www.classicshell.net/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 mei 2021 12:12 merlin_thegreat
  Om automatisch aan te melden heb je in Windoze het nodige standaard ingebouwd.
  Gewoon de combinatie <Win><R> drukken en volgend commando invoeren: netplwiz
  In het dialoogvenster klik je op de gebruiker waarmee je automatisch wenst aan te melden, waarna je het vinkje weghaalt dat alle gebruikers een naam en wachtwoord dienen te gebruiken.
  Je klikt op de knop OK en je wordt gevraagd naar het wachtwoord van de door jou gekozen gebruiker. Dat vul je twee keer in en je bevestigt met OK.
  Vanaf nu zal de computer bij het opstarten automatisch aanmelden met die gebruiker.

  Om de computer uit te schakelen kan je ook gewoon ergens op het bureaublad klikken en dan de toetsencombinatie <Alt><F4> gebruiken om het oude dialoogvenster voor afsluiten te krijgen.
  <Alt><F4> is analoog aan het afsluiten van een programma/venster.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.