'Windows-laptop wordt wegwerpartikel'

Door: rene-schoemaker | 11 november 2014 07:57

Nieuws

Notebooks worden wegwerpartikelen. De agressieve prijsdalingen van Windows-machines heeft zijn weerslag op het ontwerp van de notebooks, die minder lang meegaan. Apple kon daar wel eens de grote winnaar van worden.

De prijzenslag in de pc-markt veroorzaakt een slagveld, waar duurdere notebooks nauwelijks meer verkocht worden, het ontwerp van de machines zo kosteneffectief mogelijk wordt gedaan en aanraakschermen in notebooks niet meer aantrekkelijk zijn om door leveranciers aan te bieden. Er vallen slachtoffers, zowel bij de leveranciers als bij de winkelketens die de machines aanbieden.

Dat zeggen marktonderzoekers die met verbazing kijken naar de enorme prijzendump van de afgelopen maanden. Juist voor het grote verkoopseizoen (november/december) hebben alle leveranciers de prijzen van de notebooks naar een historisch laagtepunt gebracht om maar zo veel mogelijk producten te verkopen, maar het effect zal zijn dat de prijzen niet meer omhoog kunnen. En dat heeft enorm veel invloed op de markt.

Goedkope hardware en weinig software

De Windows-notebook wordt simpelweg een wegwerpartikel , schrijft Computerworld.com, dat zich baseert op uitlatingen van marktonderzoeker NPD Group. Vooral omdat opslag van data en het gebruik van applicaties in en vanuit de cloud gaat, is de conclusie. "Mensen die weinig voor hun hardware betalen, hebben niet de neiging veel voor software te willen neerleggen."

De pc-industrie wordt er in ieder geval niet sterker op, is de conclusie. Apple wel: de keuze tussen een wegwerp-notebook en een duurzame (maar veel duurdere) MacBook is voor de consument evident duidelijk. Wat daardoor wordt geslachtofferd is de categorie hardware die daartussen ligt: de duurdere notebooks met Windows, en de notebooks met aanraakschermen. En: de Chromebooks moeten het nu langzaam maar zeker afleggen.

5 Reactie(s) op: 'Windows-laptop wordt wegwerpartikel'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 november 2014 08:44 Anoniem
  ¨En de Chromebooks moeten het nu langzaam maar zeker gaan afleggen"
  Ik heb geen chromebook omdat de prijs zo laag is maar omdat het ding zo simpel en snel in gebruik is. Ik heb een laptop en een desktop, maar gebruik 95% van de tijd mijn chromebook. Zoals je zelf in het artikel schrijft staan er steeds meer applicaties in de cloud. Dat is ideaal voor een chromebook en een windows-machine wordt dan steeds meer overkill. Windows is te complex.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2014 11:48 Anoniem
  Ik word er schijtziek van, niet van de lage prijzen das alleen maar goed.
  Hoewel prijsverlaging hier een beetje wordt afgeschilderd als halsmisdaad, het gaat tegenwoordig allen maar om snel geld verdienen en liefst zoveel en zovaak mogelijk ten kostte van de consument.
  Je hebt het product nog niet uitgepakt of er is alweer een nieuwe en betere en vooral duurdere versie…en maar dokken jongens want het oude wordt niet meer ondersteunt of werkt niet meer naar behoren als je niet betaalt update.
  Wat een klote wereld tegenwoordig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 november 2014 13:42 Oscar
  Het brengt de notebook ook binnen handbereik van personen, voor wie een notebook voorheen nog te duur was. En de meeste consumenten zij al blij als ze kunnen internetten, en een paar apps, kunnen draaien, een paar foto's van hun suikertante of oom, of wie of wat dan ook, op de computer kunnen zetten, een beetje video-streamen, uitzendinggemist kunnen kijken.
  .
  Tja, je moet natuurlijk niet verwachten dat je op een laptop/desktop van nog geen 300, euries, van de Media Markt, de game "Call of Duty, of grand theft auto" op kan gaan spelen. Je moet wel eerst weten wat je van plan bent met de betreffende pc/laptop. Wil je bijvoorbeeld de genoemde games spelen, dan zal je toch echt wel de portemonnee moeten trekken, voor een pc/laptop van minstens 1200, 1500 euries of meer.
  .
  En er zal heus nog wel een markt zijn voor Chromebooks, om alleen maar te internetten, chatten en dergelijke heb je heus niet zo'n krachtige pc nodig. Vooral nu steeds meer bedrijven, digitaal hun diensten ook digitaal onder de aandacht brengen/ aanbieden, digitaal willen factureren, digitaal afspraak regelen enz. En de overheid is overgaan om steeds meer diensten te koppelen aan DigiD. En de belastingdienst steeds meer is over gegaan op digitale aangifte. En digitale aanvraag voor belasting teruggave.
  .
  Volgens mij is de markt na een periode van oververhitting, waarbij het aanbod de vraag leek te overtreffen..en de markt overspoelt werd met pc's, notebooks en laptops…zich nu meer en meer aan het stabiliseren is…,..je krijgt gewoon een soort natuurlijke selectie…het recht van de sterkste,…waarbij de zwakkere bedrijven/leveranciers die snel geld dachten te verdienen zullen afvallen, en sterke bedrijven/merken met een lange adem nog overeind zullen blijven..Dat is de verandering die de huidige computerindustrie nu ondergaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2014 01:14 Anoniem
  het is natuurlijk onzin, als de fabrikanten tegenwoordig een apparaat maken voor 1 a 1.5 jaar.
  dan moet je een nieuwe aanschaffen, goedkoop, maar weer voor een jaar.
  dus inderdaad weggooi rommel.
  en bij dure Apple producten staan ze in de rij om hun versie 5 in te ruilen voor een 6.
  dus duur of goedkoop. weg ermee na een jaar.
  crisis? welke crisis?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2014 11:20 obi-wan-kenobi
  Ik heb het idee dat zo'n simpele Windows laptop van 250 euro juist langer mee gaat, omdat er minder hardware in zit. En lichte hardware wordt ook minder warm, hittevorming is juist een factor die hardware minder lang mee laat gaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.