Windows personaliseren in 13 stappen

Door: dirk-schoofs | 13 april 2019 17:49

Werken met je laptop
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Psychologen schrijven onze drang naar personalisatie toe aan een verlangen naar controle. Ook aan de werkomgeving van je computer wil je vast graag een vleugje persoonlijkheid toevoegen. Dat heeft niet alleen te maken met controle, maar ook met smaak! De kunst bestaat om de interface er zo verfijnd mogelijk te laten uitzien zonder dat het creepy of goedkoop gaat aanvoelen. We bekijken de technieken en tools om het ‘interieur’ van je Windows-pc naar je hand te zetten.

Zelfs in het meest grijze standaard kantoor ziet ieders werktafel er anders uit. De een houdt van strak en minimalistisch. Bij de ander mag het een beetje rommelig gezellig zijn. En dat mag best worden doorgetrokken in onze digitale werkomgeving. Of je nu computerfreak of amateur bent, niemand hoeft genoegen te nemen met een saai bureaublad. Het voordeel van deze basiscursus is dat je de aanpassingen rustig kunt doseren. Je begint met eenvoudige tweaks en langzaam zet je de ‘look-and-feel’ van je machine helemaal naar je hand.

01 Taakbalkinstellingen

Laten we met de taakbalk beginnen. Om het uiterlijk van deze balk te wijzigen, klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies je Taakbalkinstellingen. In dit venster bepaal je onder andere of de taakbalk zich mag verbergen, hij floept dan automatisch tevoorschijn als de muisaanwijzer in de buurt is: dat doe je met de optie De taakbalk automatisch verbergen in bureaubladmodus. Hier kies je ook of de taakbalk Links, Boven, Rechts of Onder in het scherm te zien is. Programma’s die je vaak gebruikt, geef je een plek in de taakbalk zodat je niet langer in het startmenu op zoek moet naar een applicatie. Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op de naam van het programma en klik je op Meer / Aan de taakbalk vastmaken. Wil je veel programmapictogrammen aan deze balk vastmaken, dan gebruik je in de Taakbalkinstellingen de optie Kleine taakbalkknoppen gebruiken, zodat het past en overzichtelijk blijft.

Taakbalk-looks

De looks van de taakbalk wijzig je niet in de Taakbalkinstellingen. Daarvoor moet je naar de Instellingen, daar kom je bijvoorbeeld via Windows-toets+I. Klik daar op Persoonlijke instellingen en dan in de linkerkolom op Kleuren. Plaats een vinkje voor Start, taakbalk en actiecentrum en selecteer in het pallet Windows-kleuren een gewenste tint. Om de hoogte van deze balk te wijzigen, plaats je de muisaanwijzer op de bovenrand van de taakbalk. Je klikt hem vast zodat je de rand hoger of lager kunt slepen. Lukt dat niet, dan is de taakbalk wellicht vergrendeld. Daarvoor dient de optie De taakbalk vergrendelen. Die optie zie je wanneer je met de rechtermuisknop op de taakbalk klikt. Stel de taakbalk eerst in zoals je hem wilt, en vergrendel hem daarna zodat je het niet per ongeluk verandert.

Geef je taakbalk een kleur mooi past bij het bureaublad.

02 Bureaublad en resolutie

Microsoft heeft zich uitgesloofd om Windows 10 met een mooie achtergrond op de wereld te brengen. Ze hebben zelfs een video gepubliceerd over de creatie van ‘Desktop Hero’. Het bureaublad is het onderdeel van de computer waar je het meest naar kijkt. Sommige mensen houden het bij de standaardachtergronden van het systeem, andere geven de voorkeur aan vakantie- of familiekiekjes of aan behang uit een van de duizenden wallpaper-banken op het internet. Als je een eigen foto of internet-wallpaper gebruikt, moet je erop letten dat de resolutie hoog genoeg is en de beeldverhouding overeenkomt met het computerscherm. Anders zal de foto er korrelig en in het ergste geval verwrongen lijken. Om de juiste resolutie en de verhouding te kennen, klik je met de rechtermuisknop op de huidige achtergrond zodat je bij de Beeldscherminstellingen komt.

02 In de beeldscherminstellingen lees je de ideale resolutie van de wallpaper.

03 Nieuwe wallpaper

De meeste personalisatiefuncties zijn in Windows 10 op een centrale plek bereikbaar. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Hiermee kom je in het venster waar je nieuwe afbeeldingen als bureaubladachtergrond instelt. Je krijgt een selectie van vijf foto’s te zien, maar via Bladeren kom je bij ieder afbeeldingsbestand op de harde schijf. Nadat je de achtergrond hebt geselecteerd, moet je aangeven hoe deze op het scherm past, want niet iedere afbeelding heeft dezelfde beeldverhoudingen als je computerscherm. De weergave-keuzes zijn: Vullen, Aanpassen, Spreiden, Naast elkaar, Centreren en Over meerdere schermen. Die laatste is een optie om een hele brede afbeelding te verdelen over meerdere computerschermen.

03 Zorg dat het bureaublad op zich niet te druk is, want dat leidt af bij het werken.

Diavoorstelling

Vind je steeds dezelfde afbeelding op je bureaublad te saai? Dan kun je in de persoonlijke voorkeurinstellingen aangeven dat je een trage diavoorstelling wilt zien. In het vak Achtergrond selecteer je dan Diavoorstelling en vervolgens kies je de map met achtergrondafbeeldingen die op dezelfde manier zijn opgemaakt (zelfde verhouding/formaat). Je laat de foto’s afwisselen met intervallen van één minuut, 10 minuten, 30 minuten, één uur, zes uur of een dag.

Geef aan hoelang iedere achtergrond in beeld moet blijven.

04 Thema’s

De uitgebreide instellingen van Windows 10-vormgeving wijzig je via de Thema’s. Een thema is de combinatie van bureaubladachtergronden, kleuren, lettertypes en soms zelfs geluiden. Via Instellingen kom je in het venster Thema’s. Onderaan zie je de thema’s die al geïnstalleerd zijn op jouw pc, maar er wachten nog veel meer gratis thema’s in de Microsoft Store die je via de blauwe link opent. De steraanduiding zegt iets over hoe anderen het thema waarderen. Zo’n thema bevat meestal een set van afbeeldingen die je via de knop Downloaden binnenhaalt. Zodra het thema binnen is, wijzig je met één muisklik het uiterlijk van de volledige werkomgeving. Je zult merken dat niet alleen de achtergrond is gewijzigd maar ook de taakbalkkleur en alle Windows-vensters.

04 In de Microsoft Store vind je een massa nieuwe thema’s.

05 Thema’s van derden

Ondertussen hebben veel Windows 10-liefhebbers de weg gevonden naar de thema’s van derden. Als je bijvoorbeeld op DevianArt de zoekterm “Windows 10 theme” invoert, kom je bij meer dan vijfduizend hits. In de documentatie van het thema staat voor welke Windows 10-versie dit thema bestemd is. Dat is belangrijk, want een foute installatie kan de goede werking van je machine om zeep helpen. Om snel te controleren welke versie op jouw machine draait, typ je in het zoekvak van het startmenu de opdracht winver. De manier hoe je deze thema’s installeert, is afhankelijk van de Windows-versie en van het thema zelf. Om bijvoorbeeld het donkere, minimalistische GreyEveTheme te installeren, moet je gewoon dubbelklikken op het themabestand dat je hebt gedownload. Ga je voor het Windows 10 Nocturnal thema, dan zitten in het downloadbestand zes verschillende versies van dit thema waarbij je moet zorgen dat je het juiste bestand de correcte map sleept.

05 Voor sommige thema’s van derden moet je betalen, maar Nocturnal is een voorbeeld van een mooi gratis thema.

Herstelpunt

Voordat je een thema van derden installeert, maak je altijd een herstelpunt. Typ in de zoekfunctie van het startmenu Herstelpunt om het Systeembeveiligingsvenster te openen. Onder Beveiligingsinstellingen zie je de beschikbare schijven staan. Kies de juiste schijf en klik op Configureren. In het volgende venster selecteer je Systeembeveiliging inschakelen. Bij de Beveiligingsinstellingen staat de knop Maken om een herstelpunt te creëren voor de stations waarvoor de systeembeveiliging is ingeschakeld. Als het alsnog fout zou gaan, kun je alle systeemwijzigingen ongedaan maken door de computer met behulp van een eerder herstelpunt te resetten via de knop Systeemherstel.

Dankzij de herstelpunten kun je steeds terugkeren naar een vroegere staat van het systeem.

06 Terug naar Windows 7

Ben je tegen wil en dank overgestapt naar Windows 10 omdat Microsoft in januari 2020 de ondersteuning naar Windows 7 stopt? Of stond het op je nieuwe computer geïnstalleerd, maar zou je eigenlijk liever nog die oude vertrouwde interface hebben? Kun je Windows 10 de looks van Windows 7 geven? Dat kan, als je deze stappen volgt. Download allereerst de gratis tool Classic Shell van www.classicshell.net, om het Windows 10 Startmenu te strippen. Als Classic Shell is geïnstalleerd, krijg je drie keuzes voorgeschoteld voor het startmenu. Kies de optie Windows 7 style. Daarna surf je hiernaartoe om de typische Windows 7-startknoppen te downloaden. Sla ze op in een map die je gemakkelijk terugvindt. Open dan weer Classic Shell, en vink daar de optie Replace Start Button aan. Op die manier kun je bij Custom de afbeeldingen activeren van de startknop die je daarnet hebt gedownload.

Open in Classic Shell het tabblad Skin en kies de skin Windows Aero. Uiteraard wil je ook het typische bureaublad van weleer plaatsen. Dat vind je op Seven Forums via deze link. Dit bureaublad installeer je op de gebruikelijke manier.

Nog even de kleuren aanpassen: klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Klik op Kleuren en selecteer Marine-blauw. Dat is de tweede kleur uit de derde rij (als je van boven begint te tellen). Vervolgens scrol je een beetje naar beneden en je vink je de optie Titelbalken aan.

Tot slot pas je desgewenst de standaardbrowser nog aan: open Internet Explorer. Klik met de muisknop in de taakbalk op het pictogram van deze browser en kies Aan taakbalk vastmaken. Daarna gebruik je de rechtermuisknop om Microsoft Edge uit de taakbalk te verwijderen.

06 Met wat tweaks lijkt Windows 10 best goed op Windows 7!

0 Reactie(s) op: Windows personaliseren in 13 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.