Windows personaliseren in 13 stappen

Door: dirk-schoofs | 13 april 2019 17:49

Werken met je laptop
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

07 Rainmeter-widgets

Heb je een mooi thema en bureaubladachtergrond geplaatst, dan kun je nog veel verder gaan met het personaliseren van je werkomgeving met behulp van Rainmeter. Dit is een lichtgewicht toepassing die zich in het systeemvak van de taakbalk verstopt. Met deze tool beheer je zogenaamde skins, die ons doen denken aan de widgets zoals mail- en rss-lezers, kalenders, weerrapporten, audio-visualisers, metertjes voor de batterijstatus, cpu-gebruik en veel meer. De tool bestaat al sinds Windows XP, waar hij dé oplossing was om basisinformatie van de pc op de desktop te tonen. Sindsdien heeft Rainmeter veel fans en een ruime community die aanhoudend nieuwe skins van hoge kwaliteit produceert. Het gaat om een opensource-programma dat je ook portable kunt installeren, maar dat raden we niet aan. De software is grotendeels Nederlandstalig.

07 Met de skins van Rainmeter voeg je extra functionaliteit aan je bureaublad toe.

08 Skins laden en ontladen

Kies bij het downloaden van Rainmeter voor de Final Release en zorg dat je tijdens de installatie aangeeft dat Rainmeter samen met het systeem opstart. Zodra de installatieprocedure is afgerond, zie je al enkele nieuwe elementen op het bureaublad zoals het schijf- en cpu-gebruik. Dat is de standaard-skin van Rainmeter. Om naar de instellingen van deze tool te gaan, klik je met de rechtermuisknop op een element van de skins en dan op Skin beheren. Er verschijnt een venster met alle geïnstalleerde skins. Wanneer je op Active skins klikt, kun je die afzonderlijk beheren. Selecteer de skins die je wilt activeren en klik op Laden. Uiteraard is het mogelijk om meerdere skins tegelijk te laden. Om een skin te deactiveren selecteer je de actieve skin en gebruik je de knop Ontladen. Via de rechtermuisknop zorg je dat de skins niet meer per ongeluk versleept kunnen worden, en dat je door de skins heen kunt klikken.

08 Je laadt alleen de skins die je wilt zien.

09 Meer mooie skins

De standaardskin is handig, maar je bent er snel op uitgekeken. Er zijn veel sites waar je ondertussen indrukwekkende Rainmeter-skins haalt zoals DeviantArt, Reddit en VisualSkins. Rainmeter zorgt echt voor maatwerk op vlak van personalisatie en wie niet vies is van een beetje codeerwerk kan de variabelen nog bewerken. Klik met de rechtermuisknop een skin en kies Skin bewerken. Hierdoor opent zich een configuratiestand.

Om een combinatie van skins op andere computers te installeren, kun je de setup opslaan en in zijn geheel installeren op een andere pc. Dat doe je via Skin beheren in het tabblad Lay-outs. Je slaat de eigen instellingen op als een nieuwe lay-out met een eigen naam. Daarna keer je terug naar het tabblad Skins en je gebruikt de knop Maak .rmskin-bestand. Voer weer een naam en een auteur in, bijvoorbeeld je eigen naam. Kies daarna Add lay-out. In het volgende venster maak je een eigen rmskin-bestand aan met de knop Create Package. Dit bestand kun je dan delen met anderen of op een andere computer installeren.

10 Dock

Een van de kroonjuwelen in de gebruikersinterface van het macOS-systeem is het Dock. Dat is zeg maar de taakbalk van macOS, vanuit waar je snel programma’s, mappen en documenten bovenhaalt. Voor Windows is RocketDock een gratis tool die hetzelfde doet. Vooral de aanpasbaarheid maakt deze launcher aantrekkelijk. Je bepaalt aan welke kant van het scherm RocketDock moet verschijnen en verder kun je de achtergrond ervan wijzingen in een dertigtal stijlen. Om hem zo min mogelijk plaats te laten innemen, zorg je dat hij automatisch verdwijnt wanneer de muisaanwijzer niet in de buurt is. De makers hebben goed naar het macOS-dock gekeken, want ook hier kun je icoontjes die je niet meer gebruikt simpelweg uit het dock slepen. Ook nieuwe items toevoegen is gewoon een kwestie van slepen en neerzetten. Via de instelling Positie geef je aan of het dock altijd bovenop ligt zodat hij steeds bereikbaar blijft. RocketDock is al wat oudere software, maar het werkt prima op Windows 10 en is gratis. Wil je liever een nieuwer alternatief, dan kun je voor 4,99 dollar (ca. 4,35 euro) ObjectDock aanschaffen.

10 Geef aan hoe het dock moet reageren op de muisaanwijzer.

11 Pictogrammen

Het wijzigen van de bureaubladpictogrammen blijft een gedoe. Om de Windows-icoontjes snel aan te passen aan je wensen, kun je de freeware CustomizerGod gebruiken. Dit hulpprogramma richt zich puur op het aanpassen van de Windows-iconografie. Het komt erop neer dat CustomizerGod alle pictogrammen die verspreid zijn over het systeem, organiseert in één venster. De pictogrammen worden weergegeven per categorie zoals Volume icons, Netwerk icons, Battery enzovoort. Via de knop Wijzigen kun je een nieuw pictogram uploaden, wat jouw systeem nog unieker maakt. Bovendien kun je de grootte van de huidige en de geüploade pictogrammen instellen. De pictogrammen die je wilt uploaden moeten de indeling png, jpg of bmp hebben en bij voorkeur een formaat van 64 bij 64 pixels. Op het internet vind je tal van bronnen waar je gratis icoontjes kunt downloaden om die daarna met deze tool te uploaden, bijvoorbeeld via www.icons8.com. CustomizerGod bevat een back-upfunctie: ben je toch niet tevreden over het resultaat, dan keer je terug naar de standaard-pictogrammen vna Windows via de knop Restore.

11 Beheer alle systeempictogrammen vanuit een venster.

12 Ultiem tweaken

Van bescheidenheid heeft tweak-software blijkbaar geen last. Ofwel noemen ze zichzelf ‘God’, ofwel roepen ze zichzelf uit als ‘ultiem’. Met Ultimate Windows Tweaker 4.5 tweak je de werking van het systeem. In vijf tabbladen beschik je over meer dan 200 tweaks om het besturingssysteem helemaal aan je wensen aan te passen. Tip: voer niet teveel aanpassingen in één keer door, anders weet je niet meer wat je ongedaan wilt maken als het toch niet bevalt.

In de categorie Customization schakel je bijvoorbeeld via het tabblad Windows 10 het donkere thema in van Windows 10 via Enable Dark Theme. En in het tabblad Taskbar regel je traploos de grootte van de startbalkpictogrammen. Bovendien bepaal je welke elementen je wel of niet in het systeemvak wilt zien. Je kunt al deze instellingen ook wel in Windows 10 wijzigen, maar de instellingen zijn daar verspreid over verschillende vensters. Ultimate Windows Tweaker verzamelt al deze tweaks in één overzicht.

12 Dankzij Ultimate Windows Tweaker geraak je met één muisklik in het Dark Theme.

13 Hekwerk

Een maagdelijk leeg bureaublad maakt het werken lekker zen. Heb je toch graag een hoop snelkoppelingen bij de hand, dan kun je de zaak alsnog overzichtelijk houden met de software Fences van Stardock. Je mag de proefversie dertig dagen gratis proberen, daarna kost het eenmalig 9,99 dollar (ca. 8,75 euro). Opletten, want de installer probeert meteen nog een andere applicatie, Groupy, te installeren. Vink die optie uit.

Fences helpt je op drie manieren bij het organiseren van snelkoppelingen. Eerst zijn er de afgebakende zones op het bureaublad waarin je de pictogrammen die samenhoren plaatst. Om het bureaublad razendsnel leeg te maken, dubbelklik je op een lege ruimte zodat alle pictogrammen verdwijnen. Met een dubbele muisklik haal je ze terug. Bovendien kun je zo’n zone als een gordijntje laten inrollen door op de titelbalk te klikken.

13 Verzamel je pictogrammen overzichtelijk in verschillende zones.

0 Reactie(s) op: Windows personaliseren in 13 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.